Annonce
Ugeavisen Svendborg

Toner fra kirketårnet: Povl sender ønskemelodier ud over byen

Povl Balslev, organist og klokkenist i Vor Frue Kirke, sidder klar til at opfylde en række lokalkendtes melodiønsker, som kan høres over byen på hverdage klokken 16.00. Foto: Michael Thorbjørnsen
Frem til sommer vil der flyde melodier ønsket af kendte ansigter ud fra Vor Frue kirkes tårn. Du kan her i Ugeavisen Svendborg læse om den ønskede melodi, og i dagene efter høre den fra kirketårnet.

Svendborg: De musikalske toner fra de 36 klokkespilsklokker fra Vor Frue kirkes tårn, som med jævne mellemrum lyder over byen, er for mange af byens gæster blevet et hyggeligt indslag i hverdagen.

Vi er her i Svendborg så heldige at have et af de knap 30 klokkespil, der findes i Danmark, og vi har en herlig tradition for, at klokkespillet er en aktiv medspiller i rigtig meget af det kulturelle liv, der foregår i byen og på Sydfyn. Desuden har har vi tradition for, at klokkespillet også overrasker med melodier, man ikke lige ventede at høre.

Sidste år, da covid-19 lukkede landet ned, bad klokkenist Povl Balslev via kirkens side på Facebook byens borgere om at give ideer til, hvad han skulle spille af melodier ud over byens tage, og det vakte stor opmærksomhed - også ud over Svendborgs grænser.

Nu har klokkenisten fået en ny idé og har således taget initiativ til, at 14 kendte ansigter fra Sydfyn får mulighed for at vælge ”Ugens Melodi” som så vil blive spillet hver dag kl. 16.00 en uge ad gangen.

Klokkenist Povl Balslev foran kirketårnet, hvorfra han vil sende melodier ud over byen på hverdage klokken 16.00. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Jeg havde brug for ny inspiration til valg af melodier til klokkespillet, og fik så ideen til at invitere kendte sydfynboer til at vælge melodierne. Det kunne nemlig være lidt sjovt at høre, hvad de ville vælge af melodier - og hvorfor de har valgt netop den melodi, fortæller Povl Balslev.

- Vi har et hav af dejlige sange i vores danske sangskat og de skal bruges, spilles og synges – måske folk, der hører "Ugens melodi" kan gå på gaden og nynne lidt med inde bag mundbindet – og på den måde blive i lidt bedre humør, det har vi vist alle brug for i øjeblikket, mener Povl Balslev

Annonce

Skønne melodier

Klokkespillet i Vor Frues tårn kan dels betjenes via stok-klaveret øverst i tårnet, hvor Povl Balslev ofte sidder og sender sine toner ud over byen.

Cirka 40 meter oppe i kirketårnet har Povl Balskev en helt unik udsigt over byen. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Desuden kan klokkerne spille automatisk ved hjælp af små magnethamre. Her koder jeg melodierne ind med forskellige variationer via et nodeprogram på computeren. Jeg omdanner noderne til midifiler – og herefter kan de via computeren sende signal op i tårnet til hver enkelt klokke om at spille. Det er på den måde, at klokkerne spiller fast hver dag kl. 8, 12, 16 og 22, forklarer fortæller Povl Balslev.


Vi har et hav af dejlige sange i vores danske sangskat og de skal bruges, spilles og synges – måske folk, der hører "Ugens melodi" kan gå på gaden og nynne lidt med inde bag mundbindet – og på den måde blive i lidt bedre humør, det har vi vist alle brug for i øjeblikket

Povl Balslev


Efter påske og til starten af juli vil det så være "Ugens Melodi", der bliver spillet hver dag kl. 16.

Hvem, der har ønsket, og hvilken melodi, det drejer sig om, vil blive afsløret her i Ugeavisen Svendborg, når personen motiverer netop sit sangvalg for den kommende uge.

Annonce

"Det er i dag et vejr"

Hvilken sang Svendborgs stadsklokkenist selv ville have valgt, har han svært ved at pege på.

Det er klokkerne her, øverst i tårnet, som laver de toner, som kan høres under byen. Klokkerne her skal ikke forveksles med de to noget større klokker lidt længere nede i tårnet, som ringer timeslag og indkald til gudstjeneste. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Nu har jeg jo selv valgt melodierne i de snart 19 år, jeg har været klokkenist her i byen, og der findes de første 100 skønne melodier, som jeg kunne pege på som min yndlingsmelodi.

- Det fascinerende er jo at blandt andet vores højskolesangbog indeholder en sang til næsten enhver lejlighed, så netop nu kunne en god forårssang være på sin plads, det kunne for eksempel være ”Det er i dag et vejr et solskinsvejr” eller ”Du kom med alt det, der var dig, siger Povl Balslev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce