Annonce
Ugeavisen Svendborg

Maria fandt sin hylde i hospitalsklovnen Båt

Maria Bak-Hansen er nyuddannet hospitalsklovn og bosat i Svendborg. Gennem hele sit liv har hun sunget, spillet musik og optrådt, og det har senest ført hende til uddannelsen som hospitalsklovn. Foto: Katrine Becher Damkjær
Maria Bak-Hansen fra Svendborg er som nyuddannet hospitalsklovn med til at løfte en vigtig opgave på de danske børneafdelinger, når hun agerer støtte for både indlagte børn og deres forældre. Det var et tilfælde, der ledte Maria ind i hvervet, som viste sig at være det helt rette hende.

Svendborg: - Mere end noget andet handler det om at være der for barnet.

Sådan beskriver 39-årige Maria Bak-Hansen den profession, hun for nyligt er trådt ind i. Den 12. februar i år blev hun færdiguddannet hospitalsklovn og blev dermed en del af korpset af Danske Hospitalsklovne, som tager rundt på landets børneafdelinger i forsøget på at sprede livsglæde og livsmod til indlagte børn.

Og hun er i den grad faldet pladask for hvervet.

- Det kom fuldstændigt ud af det blå, men det viste sig at være skræddersyet til mig, uden at jeg vidste det. Overraskende og virkelig dejligt, siger hun og fortæller om nogle af hospitalsklovnenes vigtigste opgaver:

- Vi ønsker at skabe et frirum for barnet. Skabe fællesskaber, lyspletter og kærlighed. Eller være med til at få tårerne til at strømme, hvis det er det, der er brug for. Vi er vidne til det barnet gennemgår, og vi kan bygge bro og sætte ord på barnets smerte, sorg eller angst, siger Maria Bak-Hansen.

- Andre gange skal man bare være der. Bare det, at vi kommer ind og er der, skaber en ny situation og bryder det, barnet står i, fortæller hun.

Annonce

Det er lige dig

Maria Bak-Hansen har en uddannelse i musik og performancedesign på universitet bag sig, og hun har tidligere levet af at synge og optræde.

Det lå imidlertid hun skulle blive hospitalsklovn, er dog ikke noget, som Maria Bak-Hansen længe har gået og drømt om at blive, og det var tilfældigheder, der ledte hende mod hospitalsklovneuddannelsen i København.

De Danske Hospitalsklovne

Alle hospitalsklovnene hos Danske Hospitalsklovne er lønnede, uddannede og professionelle. Hospitalsklovnene er blevet udvalgt efter en nøje optagelsesproces og har gennemgået hospitalsklovneuddannelsen.

Uddannelsen tager halvandet år og er bygget op som en mesterlæreruddannelse med uddannelsesmoduler, workshops og praktik på hospitaler og institutioner.

Hospitalsklovnene arbejder tæt sammen med personalet på børneafdelingerne, og indgår de fleste steder som en aktiv del af behandlingsteamene. De deltager ved behandlinger såsom blodprøvetagninger, skiftning af forbindinger, dropanlæggelse/fjernelse af drop mv.

Hospitalsklovnene går ”stuegang” på samme måde som lægen, og besøger børnene på deres stuer. De er også ofte at finde i opholdsrum, legestuer og på gangen. Hospitalsklovnen kan, i samarbejde med fagpersonalet, være med til at skabe en lidt lettere stemning på afdelingen.

- Jeg var til et bryllup ved en gammel ven, da jeg mødte en, som jeg kendte en smule, som var hospitalsklovn. Vi gik og talte om det hele dagen, og hun sagde til mig: "Det er da lige dig, Maria. Du skulle tage at søge ind," fortæller Maria Bak-Hansen om episoden, der ligger små to år tilbage.

Selv var hun i tvivl om, det mon var noget for hende.

- Jeg vidste ikke helt, om jeg kunne, og tænkte, at det er sådan noget med syge børn, og det bliver for hårdt, forklarer hun.

Efter endnu en opfordring fra sin bekendte endte Maria Bak-Hansen dog med at søge om at komme til optagelsesprøve. Og siden da har hun ikke set sig tilbage.

- Jeg kom på en måde bagvendt ind i det, men nu kan jeg se, at det var det, jeg hele tiden har skulle være. Jeg har bare ikke vidst det.

Annonce

I mesterlære

Det er ikke alle og enhver, som kan gå direkte ind fra gaden og blive hospitalsklovn. Det kræver uddannelse og forberedelse, forklarer Maria Bak-Hansen.

- Det er en professionel faglighed, du får med dig. Det er ikke noget, man bare går ind og gør. Det blev tydeligere og tydeligere i løbet uddannelsen, at det kræver meget at stå der. Det kræver frem for alt, at man kan rumme hele sig selv med alt, hvad det indebærer. Der har uddannelsen med al sin bløde, kærlige omfavnelse givet mig lige den robusthed, som der er brug for, siger hun og fortæller, at man i uddannelsen relativt hurtigt bliver kastet for løverne.

- Det er en mesterlæreuddannels

Når Maria Bak-Hansen træder ind på børneafdelingerne er det under sit andet jeg, hospitalsklovnen 'Båt'. . Foto: Katrine Becher Damkjær

e, hvor du får to mestre på to forskellige hospitaler, som du følger, og så går du ligesom bare med og laver mange af de ting, de gør, allerede fra dag 1. Så læringskurven er stejl, siger hun.

Annonce

Klovnen Båt

Når Maria Bak-Hansen træder ind på børneafdelingerne, er det som klovnen 'Båt'. En karakter, hun fandt frem til under sin optagelsesprøve, men som på sin vis altid har været en del af hendes repertoire.

- Ud af de tusindvis af karakterer, jeg har optrådt med, har jeg altid følt mig som klovnen. Også i mit private liv. Jeg har altid haft lidt svært ved at være mig selv, men haft det nemt ved at stå på scenen. Så på nogle måder føler jeg mig mere modig og mig selv i klovnekarakteren, forklarer hun.

Selvom det ikke er uvant for hende at optræde, så er der forskel på at stå på en scene og på at være hospitalsklovn, medgiver hun. Det mærkede Maria Bak-Hansen første gang, hun bevægede sig ind på en børneafdeling som Båt.

Det var et tilfælde, der ledte hende ind i faget, men hun har fundet ud af, at det har været det helt rigtige for hende at blive hospitalsklovn. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Jeg havde sådan lyst til at gemme mig. Det var så nøgent, og jeg følte ikke helt, jeg kunne leve op til det. Det med at stå helt grøn og lige have bestået en optagelsesprøve og så skulle mestre noget, som jeg slet ikke følte, jeg kunne.

- Men hurtigt mærkede jeg, at det måske ikke handler så meget om erfaring, men lige så meget om bare at være der. At turde stå der, siger hun og forklarer, at tiden som hospitalsklovn allerede har givet hende mange gode oplevelser.

- Det er alle de gode grin og øjeblikke, hvor jeg glemte mig selv. Der, hvor legen blev frisættende. Man kan tydeligt mærke, hvornår det er rigtigt sjovt og ikke bare er noget, man forsøger at få det til at være. Det er det, der står tilbage for mig.

Og så er det gået op for Maria Bak-Hansen, at hvervet, som hun snublede ind i ved et tilfælde, har vist sig at være det helt rette.

- Jeg har altid rynket lidt på næsen af det, for hvad er det at finde sin hylde? Men det er bare kommet snigende ind under huden på mig, uden jeg opdagede det. Så ja, jeg har nok fundet min hylde, siger hun.

Hospitalsklovnene er professionelle, og det kræver en uddannelse at blive det, fortæller Maria Bak-Hansen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Tidsrejsende tour de force: På en enkelt dag viser Svendborg Museum gymnasieelever vej gennem 800 års lokalhistorie

Annonce