Annonce
Ugeavisen Svendborg

Mindested kom ud af miserabel tilstand

Med hjælp fra SEAF har en gruppe borgere i Egense forskønnet mindestedet for genforeningen.
Annonce

Da Sønderjylland i 1920 atter blev en del af det danske kongerige efter at være tabt til prøjserne efter nederlaget i 1864, blev der rejst mindesten for begivenheden over hele landet, i alt cirka 670.

En af dem står i Egense, og den har en lokal gruppe modtaget en donation fra SEAS-fonden til at vedligeholde.Det lille historiske sted... fremstod som et værdiløst levn.

Karin Beese og Knud Madsen fra arbejdsgruppen i Egense


Gruppen blev stiftet i 2008, da medlemmerne syntes, at mindestenens omgivelser efterhånden gjorde det svært at være stolt af den, da den led under "et tiltagende forfald og var i en miserabel tilstand," som gruppen skriver i en pressemeddelelse.

"Ingen kunne læse teksten på genforeningstenen, det beplantede areal groede i fri dressur og det lille historiske sted med Egense smukke kirke højt knejsende fra sin top og Egense fredede Gl.skole som nærmeste genbo oplevedes som et værdiløst levn," skriver de.

Mindesten

I alt blev der i årene omkring 1920 rejst omkring 670 genforeningssten og mindesmærker over hele landet. En genforeningssten er en sten med indmejslet tekst rejst som et mindesmærke over Sønderjyllands genforening med Danmark 1920. De hundredevis af mindesten er spredt over hele landet og viser den brede folkelige forankring, som Genforeningen havde i 1920.

Mindestenen bliver fra i år fredet i anledning af genforeningsjubilæet.

Gruppen satte sig for at gøre noget ved det. Unødvendige vejskilte blev fjernet med hjælp fra kommunen.

"Alt lykkedes og gruppen bredte hurtig sin arbejdsiver ud til at omfatte det nærlig- gende gamle sprøjtehus, der blev sat i stand og ført tilbage til sit oprindelige udseende.

Den originale brandsprøjte og  randeffekter fra sognets gårde blev fundet frem og restaureret, og de kan i dag ses i det lille hus fra omkring 1868.

Den nærliggende branddam har gruppen ved kommunens hjælp fået renset for pesticider og vejslam til gavn for plante- og dyrelivet på stedet.

"Takket være donation fra SEAF`s Fond, er det nu blevet muligt at forsætte dette arbejde en tid fremover," skriver gruppen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Annonce