Svendborg: Når bjerget ikke kommer til Muhammed, må Muhammed komme til bjerget.
Dette ordsprog havde Svendborg Senior Idræt i baghovedet, da man ville udvikle et nyt træningskoncept for de af vores ældre medborgere samt personer af anden etnisk baggrund, som ikke er aktive deltagere i foreningslivet eller i fitnesscentrene.
- Når borgere ikke kommer til idrætten, så må idrætten komme ud til borgerne, omformulerer Birthe Bergmann, senior fritids -og idrætskonsulent i Svendborg Senior Idræt, som gennem nogle år har ønsket at gøre en særlig indsats for at få flere af anden etnisk herkomst end dansk med på de mange forskellige hold, som foreningen udbyder.
- I den forbindelse kom vi i kontakt med Svendborg Kommunes Integrationsråd, og det blev indledningen til en god proces. Det var også her, at et medlem af integrationsrådet påpegede, at vi godt kunne glemme at trække de ældre udenlandske medborgere ud til idrætshallerne, fordi det vil virke for uoverskueligt for dem, fordi mange ikke selv har kørekort og bil, og fordi det er forbundet med en vis usikkerhed at skulle møde op i nye og fremmede rammer med mennesker, man ikke kender.
- I stedet skulle tilbuddet rykke ud til borgerne, så de ikke skal tænke på transport, hvor der er overskuelige og kendte rammer, og hvor der er deltagere, man kender fra nærområdet. Altså en mere tryg måde for mange at gå til idræt på, siger Birthe Bergmann.
Udfordret på ensomhed
Derfor gik Svendborg Senior Idræt i dialog med ABIS (Aktive Boligområder I Svendborg (en del af Den Boligsociale Helhedsplan i Svendborg), hvor beboerkonsulent Signe Pejstrup straks var med på ideen.
- De socialt udsatte boligområder er i højere grad end andre områder udfordret på ensomhed, manglende integration, fysisk og mental sundhed samt medborgerskab og foreningsengagement. Derfor så vi et potentiale i, at målgruppen med dette motionstilbud vil blive mere aktive socialt og fysisk, og at tilbuddet kunne være med til skabe en sammenhængskraft, altså udvikle det sociale liv mellem borgerne.
Som et pilotprojekt blev det besluttet at starte ud i området omkring Toftemarken og Jægermarken ved Mølmarksvej, hvor Signe Pejstrup stillede det forholdsvis nye fælleshus til rådighed for Svendborg Senior Idræt.
Herefter blev der søgt midler til opstart til et motionshold, og integrationsrådet kvitterede med 44.000 kroner til rekvisitter og medlemskaber til deltagerne det første år, så det i 2022 er gratis at deltage.
Vildt overrasket
I Svendborg Senior Idræts instruktørstab fandt man i Lenna Trøst den helt rette instruktør til holdet, og hun gik i gang med at strikke et let og forståeligt program sammen, som tager hensyn til, at der er tale om ældre deltagere, som måske ikke forstår sproget, og som ikke er vant til fysisk udfoldelse.
- Det handler ikke om at præstere. Det handler primært om at rejse sig fra sofaen og komme ud og møde andre samt opleve det fællesskab og den glæde, man får ved at bevæge sig og gøre det sammen med andre, siger Lenna Trøst.
Pjecer blev efter nytår sendt ud til samtlige postkasser i boligområdet med en opfordring om at møde op til første træningsdag mandag den 30. januar.
- Vi var helt på bar bund og vidste ikke, om der overhovedet ville dukke nogen op. Måske to, fem eller ti personer - vi vidste det ikke, men mit eget succeskriterie havde jeg sat til syv deltagere, fortæller Birthe Bergmann.
Hun blev derfor meget glad og overrasket, da 20 både ældre danskere og udlændinge troppede nysgerrigt op.
- Jeg var ved at falde bagover, for med de erfaringer, vi tidligere har gjort os, var det slet ikke forventet, men hvor var det bare fedt, at så mange positive mennesker mødte op.
Efter tre måneder har 23 deltagere meldt sig som deltagere frem til nytår, og der møder typisk 15 op til træningen, som altid afsluttes med en snak over en kop kaffe.
- Vi har dog forventninger og håb om, at endnu flere vil melde sig til. Der er mange af vores borgere, som lige skal have et langt tilløb, før de melder sig til noget nyt, og der er stadig mange, som endnu ikke har hørt om vores tilbud. Her skal mund-til-mund budskabet lige have lov til at virke, ligesom vi selv må aktivere nogle netværk, så endnu flere får kendskab til vores tilbud, siger Signe Pejstrup.
Endnu et tilbud
Hun og Birthe Bergmann måtte lige rive sig selv i armen, da de nogle uger efter opstarten blev kontaktet af et par medlemmer.
- De var så glade for motionen, at de gerne ville træne to gange om ugen. Wow, for den havde jeg ikke lige set komme, men det viser bare, at vores tilbud har en berettigelse, siger Birthe Bergmann.
I stedet for et ekstra gymnastikhold har man dog besluttet at etablere en krolfbane, hvor der så bliver mulighed for udendørs bevægelse.
- Krolf er halvt krocket, halvt golf, men helt sjovt. Her får man frisk luft, motion og samvær med andre, og alle kan forstå reglerne. Desuden vil krolf-spillerne være synlige for de andre beboere, som måske ad den vej motiveres til at spille med, siger Birthe Bergmann.
Hun har en forventning om, at Svendborg Senior Idræt i samarbejde med ABIS eller lokale boligforeninger vil etablere lignende hold i de større boligområder.
- Vi skal lige have endnu flere erfaringer fra dette projekt, før vi melder noget ud, men med den start og de mange positive tilkendegivelser, så tror jeg på, at det her koncept bliver bredt ud til andre bydele, siger Birthe Bergmann.
Idræt i boligområderne
Målgruppen er 60+ borgere med blandet etnisk og social baggrund, men alderen hænger man sig nødvendigvis ikke så meget ved, så personer under 60 år er også velkomne, hvis de har svært ved at deltage i andre motionstilbud.
Træningen foregår hver mandag fra 12-13.30 i Fælleshuset på Frilandsvej 43.
Det er gratis at deltage på holdet i 2022.
Idræt i Boligområderne er etableret i samarbejde mellem Svendborg Senior Idræt og ABIS (Aktive boligområder I Svendborg) med økonomisk støtte fra Integrationsrådet i Svendborg Kommune.