Annonce
Ugeavisen Svendborg

Når mor og far drikker for meget, så tørster barnet efter kærlighed

Helle Theede Kragh er daglig leder af Barnets Blå Hus i Svendborg, som for nylig er flyttet til nye lokaler på Vilhelmskildevej, og her kan børn af misbrugsforældre hente hjælp og støtte. Foto: Michael Thorbjørnsen
Det hjælper at tale med andre, hvis mor eller far drikker for meget eller tager stoffer. Det viser erfaringerne fra Barnets Blå Hus, som er et støttetilbud til børn og deres familier i Svendborg. Børnene bliver både tryggere og mindre bekymrede, og der opstår færre konflikter i hjemmet og i skolen.
Annonce

Svendborg: Det er stadig et tabu at vokse op i familier med alkohol- og stofmisbrug. Alt for mange børn gemmer på hemmeligheden, som blandt andet giver dem ondt i maven, konflikter derhjemme og i skolen - og får dem til at isolere sig i forhold til deres omgivelser. Nogle af de børn kommer i Barnets Blå Hus i Svendborg, som er et gratis tilbud til børn i alderen 0-13 år og deres familier, der har eller har haft misbrug tæt inde på livet.

- Og det er et tilbud, som gør en stor forskel for børnene, når de er blevet trygge ved huset og de mennesker, der arbejder her, siger Helle Theede Kragh, daglig leder af Barnets Blå Hus, som den 1. februar flyttede fra Klosterplads til Vilhelmskildevej 1D.

- Tilbuddet gør en forskel for børnene, fordi konceptet med værestedet, hvor vi gennem fællesskab og oplevelser skaber tryghed for den enkelte, spiller godt sammen med vores behandlingskoncept med gruppeterapi og individuelle samtaler med børnene, forklarer Helle Theede Kragh.

Annonce

20 børn tilknyttet

Omkring 20 børn har for tiden sin gang i huset, hvor de i små grupper med jævnaldrende kan dele og tale om deres problemer, eller blot komme uformelt og uforpligtende om eftermiddagen og "hænge ud" og snakke med enten personalet eller andre børn om andet end forældrenes misbrug.

- Mange af børnene her bekymrer sig rigtig meget f.eks. om far eller mor er berusede, når de kommer hjem fra skole. Det betyder, at der ikke er plads til meget andet. Vi oplever ofte, at børn selv skal forholde sig til de praktiske ting i hverdagen, og derfor får de heller ikke engageret sig med veninderne eller involveret sig i hyggestunder med andre børn.

- Disse børn skal ofte selv finde ud af at navigere i verden, men når mor eller far drikker for meget, så tørster barnet efter opmærksomhed og kærlighed, siger Helle Theede Kragh.

Annonce

Børnene er i centrum

Hun understreger, at huset er skabt for og til børn, men at forældrene er velkomne.

- De kan dog ikke kan modtage decideret behandling for deres misbrugsproblem, men da vi gerne vil have hele familien til at lykkes set ud fra barnets perspektiv, så inviterer vi selvfølgelig forældrene med til vores sociale aktiviteter og til samtalerne, men det er børnene, som er vores centrum.

- Netop det at tage hånd om både børnene og deres forældre og de problemer, de kæmper med som misbrug, er en kæmpe styrke. Når både børn og voksne får italesat og arbejdet med, hvad der sker i familien, og at det påvirker rigtig meget, når der er for mange rusmidler indblandet, så får familien en ny chance. Vi hjælper familien med at italesætte det, der er svært og tage ansvar for, at familien fungerer, forklarer Helle Theede Kragh.

Annonce

Færre bekymringer

Efter et forløb i Barnets Blå Hus oplever børnene færre ubehagelige følelser og bekymringer, færre adfærdsvanskeligheder, har nemmere ved at koncentrere sig og har et bedre forhold til jævnaldrende kammerater.


Når både børn og voksne får italesat og arbejdet med, hvad der sker i familien, og at det påvirker rigtig meget, når der er for mange rusmidler indblandet, så får familien en ny chance.

Helle Theede Kragh


- Erfaringen er, at både børn og forældre får et bedre netværk og en følelse af at til høre et fællesskab ved at deltage sammen med andre, der har de samme udfordringer. Det gør, de oplever værdi som mennesker:

- Vi håber, der kommer nogle børn ud af det, som ved, at de har en plads i den her verden og får redskaber til at håndtere det liv, de nu engang lever. Vores forhåbning er, at de får nogle rigtig gode venner og bliver gode til at indgå i sociale relationer. At de får tro på dem selv og ved, de har værdi, siger Helle Theede Kragh, som har stået bag Barnets Blå Hus i Svendborg siden starten i 2016.

-  Det er børn, som tit bliver overhørt, fordi de ikke banker i bordet. Det kan de ikke, for de har nok at gøre med at leve i det. Jeg banker gerne i bordet på deres vegne. Børnene skal have et åndehul, hvor det er dem og ikke flasken, der er i centrum, og det kan jeg være med til at give dem. Det er dog aldrig de alkoholmisbrugende forældre, Helle Theede Kragh føler trang til at slå på.

- Hvis vi oplever et barn, der direkte bliver vanrøgtet, griber vi selvfølgelig ind. Men der er altid en grund til, at Jeppe drikker, og det tilkommer ikke os at være fordømmende overfor det. Vi skal koncentrere os om børnene, og hvis en far eller mor udtrykker lyst til at få gjort noget ved problemet, kan det være, vi i fællesskab går ud ad døren og finder det rigtige sted for dem at søge behandling.

Annonce

Åbent hus den 8. august

Helle Theede Kragh glæder sig over flytningen til mere tidssvarende og praktisk indrettede lokaler på Vilhelmskildevej.

- Vi er flyttet i nogle nye, dejlige og lyse lokaler i stueplan, som er lettere tilgængelige, end da vi boede på 1. sal. Dem vil vi rigtig gerne vise frem for alle interesserede til vores fødselsdagsfest og åbents hus lørdag  den 8. august fra 13-17.30. Samtidig vil vi gerne fortælle om de tilbud, vi har, siger Helle Theede Kragh.

Åbent hus-arrangementet på Vilhelmskildevej kan krydres med en sejlads med Blå Kors-skibet Agabe, som denne dag lægger til kaj i Svendborg.

Helle Theede Kragh håber, at den nye placering kan give flere fordele:

- Det giver os forhåbentlig en øget synlighed, som gør det nemmere for folk at finde os og samtidig gør det nemmere at komme ind ad døren. Det er ofte det første skridt, som er det sværeste for både børn og forældre, men når første skridt er taget, og man har erkendt, at man har et problem, så bliver de næste skridt frem mod et bedre liv meget lettere, slutter Helle Theede Kragh.

Kort om Barnets Blå Hus

Barnets Blå Hus på Vilhelmskildevej 1D i Svendborg er et gratis tilbud til børn op til 13 år og deres familier, der har eller har haft misbrug tæt inde på livet.

Her kan børnene enten alene eller sammen med deres familier deltage i terapigrupper for børn, forældresparring, individuelle terapeutiske forløb, fællesspisning og udflugter.

I huset er der udover den daglige leder, Helle Theede Kragh, tilknyttet to terapeuter på deltid. Aktuelt har man også psykolog, socialrådgiver, sygeplejerske og kunstterapeut og andre frivillige tilknyttet huset.

Barnets Blå Hus er et gratis tilbud, og børnene kan komme alene i huset eller sammen med deres forældre.

Barnets Blå Hus drives af den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark og har i dag afdelinger i seks danske byer.

Barnets Blå Hus har især fokus på to områder:

At børn får talt om det svære, de har oplevet eller står midt i, og arbejdet med eventuelle traumatiske oplevelser.

At børn og forældre bliver bedre til at være sammen med andre og udbygge deres sociale netværk.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vokser omkring 122.000 børn og unge op i familier med alkoholmisbrug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Gudstjenester

Annonce