Annonce
Ugeavisen Svendborg

Noget på Hjerte: Den lækre psykolog og skuddet i hovedet

Vagn Remme, lokal forfatter og digter, er aktuel med en ny bog (udkommer den 24. juni), som han fortæller lidt om i denne klumme.  Foto: Geir Haukusson

Min kommende bog - der har jeg ikke fundet på noget som helst!

Jeg har egentlig bare koncentreret mig om at huske, hvad der skete. Så har jeg skrevet det ned. Det lyder jo umiddelbart ret nemt. Især når der er tale om forholdsvis voldsomme begivenheder i min barndom. Så burde det være til at huske.

Men hukommelsen er jo noget af en digterven, eller mudderhoved, forstået på den måde, at hukommelsen ret hurtigt digter sin egen version af det skete, som for eksempel den gang jeg ved vidne til et skuddrama på Frederiksberg, nytårsdag. Jeg så en mand blive skudt foran en frisørsalon, lige i hovedet, så der stod jeg tre-fire meter væk, og jeg kan godt love for, at jeg stod meget stille, og hold da kæft et brag, sådan knaldet lige op i hovedet på mig, altså ikke kuglen, og egentlig ved jeg godt, hvor højt skud lyder, for nogle måneder tidligere var jeg vidne til drive by shooting på Rantzausgade, hvor kuglerne fløj om ørerne på mig (sådan føltes det), og jeg gemte mig bag en bil, og løb hen til Hans Egedes Gade, nå men altså, jeg var ved at fortælle om hukommelsen, og hvordan den leger med i menneskets billede af virkeligheden, og ham der blev skudt i hovedet, eller rettere sagt, ham der skød, han forsvandt for mig i en rød Fiat 127, jeg har ingen erindring om, hvordan han så ud, når jeg spørger mig selv, havde han mørkt hår, fuldskæg, han kan ligeså godt have været skallet.

Annonce


Jeg så en mand blive skudt foran en frisørsalon, lige i hovedet, så der stod jeg tre-fire meter væk, og jeg kan godt love for, at jeg stod meget stille, og hold da kæft et brag, sådan knaldet lige op i hovedet på mig.

Fra klummen


Og senere fik jeg at vide, at bilen var blå, og at det var en helt anden bilmærke end Fiat.

Og i øvrigt blev jeg trukket ind i en politibil, og de spurgte mig om en masse, som jeg heller ikke husker, jeg kan huske, at jeg sagde, hvad jeg hed og gav dem mit personnummer, og at jeg boede i en økolandsby på Sydfyn - og ved ordet "Sydfyn" syntes jeg, de slappede lidt af, Åh Sydfyn, fri for stress og skud i hovedet forestiller jeg mig de tænkte, eller også baggrundstjekkede de mig bare og fandt ud af, at ham her bare er forfatter og formentlig ikke kan gøre en kat for træd, og så kom der en psykolog og spurgte om en masse ting.

Forsiden af Vagn Remmes nye bog "Her er jeg", som udkommer den 24. juni. Pr-foto

Det jeg husker bedst er, at hun var sød og så ret lækker ud, og et par timer senere gik jeg på Tagensvej og spiste en fransk hotdog og tænkte, at det var sgu alligevel noget af en oplevelse, og det bliver godt at komme hjem til Sternberg og drikke noget godt rødvin og hører nogle gamle vinyler, for det var ret meget på mode med vinyler, på den der eksklusive købehavnersmarte måde dér.

Nå men, blot for at sige, at det er sgu svært at huske præcist, så min nye bog, "Her er jeg", der har jeg gjort alt, hvad jeg kan for at huske korrekt. Når det er sagt, så skal bogen jo skrives igennem de sædvanlige cirka tredive gange, og jeg skal igennem de samme kriser, åh nej, der er sgu da ingen, der gider læse det, jeg skriver, oh my God, hvor er det dårligt skrevet (bare rolig det er det ikke, det er en skidegod bog, og du kommer ikke til at glemme den, når du har læst den), så kan det sgu også være lige meget, nu gider jeg ikke skrive mere på den lortebog osv.

Og så er der arbejdet med at finde et forlag. Oh my God! Det er en række af nej’er, man skal igennem. Det bedste afslag, jeg har fået, var der, hvor de skrev: Vi har set dit manus, det kan vi ikke, sig mig engang: havde de kun kigget på det. Og det er slukørede trist at vide, at forlagene bruger et sted mellem fem og ti minutter på ens bog, som man - i guder - har brugt plus tusinde timer på. Jaja, så finder jeg mig sig selv som forlægger på et lille nystartet forlag, og hvor lang tid bruger jeg på manus? Okay, hvis jeg skal være ærlig, tredive minutter, derefter falder dommen, og jeg sætter kryds i rubrikken ja, nej eller måske. Sådan er det bare, tænker jeg, nå men, min bog fandt et forlag, og så er der forhandlinger om indhold, måden korrektur skal læses på, omslaget, bogens identitet, det skal der også kæmpes lidt om og så endelig til sidst, i solnedgangens skær, med udsigt over det havblik, lænet tilbage i en art tilfredshed, nu er barnet født, nu skal det selv ud i verden, og det er sgu da nærmest endnu mere angstprovokerende end at skrive bogen, gider folk i det hele taget læse den, og er det ikke bare en stor omgang selvsmageri, navlepillende ordgøgl, for det er det jo, den handler jo bare om mig, og hvis de læser den - slap nu af Vagn - så husk på hvad Ole Knudsen fra Gyldendal sagde, “det tager en time at læse bogen, og tre uger at komme sig.”

Og ved du hvad, det er præcis sådan en bog, jeg har skrevet, og det skal være lige præcis sådan.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Toner fra Tårnet: Sommer med kærlighed, håb og drømme

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Hvad ved du om Delle?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Svendborg Ghostwalk: Gåsehud og genfærd på gåtur

Ugeavisen Svendborg

Eeg og Fonnesbæk jazzer i gårdhaven

Ugeavisen Svendborg

Sommer er vandhundens paradis, eller?

Ugeavisen Svendborg

Små stjerner tumlede rundt

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Michelin-stjerner, myreprinsesser, og megahurtige biler

Ugeavisen Svendborg

På fredag åbner Coop365 i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Yngre jazzløver brøler med Giant Steps

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Hvor mange gange spiser du din mad?

Ugeavisen Svendborg

Lokale skoler tænker nyt: Der skal mere virkelighed ind i undervisningen

Ugeavisen Svendborg

Fysioterapi med padelbane i baghaven

Ugeavisen Svendborg

Genbrug: Nu kan du også sortere mad- og drikkekartoner til genanvendelse

Ugeavisen Svendborg

Futtog tager første tur efter renovering

Ugeavisen Svendborg

20.000 kroner til seniorer

Ugeavisen Svendborg

Har du overvejet Botox? Nu har du muligheden på Sydfyn

Ugeavisen Svendborg

Alt det usagte: Familiehemmeligheder på museum

Ugeavisen Svendborg

Skoleelever på to hjul: Søfart på cykel

Ugeavisen Svendborg

Donation til flagallé

Ugeavisen Svendborg

Kreative kvinder i nye rammer

Ugeavisen Svendborg

Lån og prøv en elbil i to dage

Ugeavisen Svendborg

Piberøg på Sydfyn i 20 år

Ugeavisen Svendborg

Naturklummen: Midsommer, hvidtjørne og hvide nætter

Annonce