Annonce
Ugeavisen Svendborg

Noget på Hjerte: Det er nu, vi skal rykke tættere sammen i bussen

Christian Dan Jensen. Arkivfoto

2020 blev året hvor vores demokrati i den grad blev sat på en styrkeprøve. Et år med fortvivlelse, sårbarhed, frygt og restriktioner.

Et år, hvor vores folk og land ikke har været mere splittet og delt som vi er det i dag. På den ene side er de, som frygter for hele deres eksistensgrundlag og oplever, hvordan deres levebrød smuldrer mellem hænderne på dem, og på den anden side dem, som er økonomisk sikret af staten, men lever med angsten for at blive syge.

Midt i elendigheden har vi dog det fælles holdepunkt, som giver os tryghed og sikkerhed, at vores grundlovsfæstede demokrati og folkestyre fungerer - også når vi, som nu, står midt i en national krise.

Annonce

Det er ikke første gang,  at vores demokrati kommer under massivt pres. Sidste gang danskerne oplevede det var under besættelsen. Dengang var fjenden det Nazi-Tyskland, som den 9.april 1940 besatte et neutralt Danmark, og som i modsætning til de fleste andre lande i Europa overgav sig til besættelsesmagten nærmest uden kamp.

Den daværende socialdemokratiske statsminister, Thorvald Stauning, valgte at skåne den danske befolkning for bombardementer af tæt befolkede områder som København, mod at indgå en samarbejdspolitik med besættelsesmagten, som blandt andet omhandlede sikringen af danske landbrugsvarer til at forsørge og brødføde den tyske befolkning og sikringen af jernmalms-transporten fra Norge til den tyske krigsmaskine.

Danmark var i dyb krise!

Stauning dannede hen over foråret 1940 en samlingsregering mellem Socialdemokratiet,Det Radikale Venstre,Det Konservative Folkeparti og Venstre.

En samlingsregering oprettes i nationale krisesituationer, og er enregering som er dannet af alle (eller alle de betydeligere)partier i den folkevalgte forsamling, uanset de enkelte partiers parlamentariske ret til at besætteministerposter.

Statsminister Stauning udsendte i forbindelse med samlingsregeringens dannelse 8.juli 1940 denne udtalelse:

”Det er en Ændring i det tilvante Forhold, et Brud med mange Aars Sædvane fremkaldt af de ekstraordinære Tilstande, som Krigsforhol­dene har paaført vort Land.
Vort Land, dets Erhvervsliv og dets Arbejdere er afskaaret fra de sædvanlige Forbindelser med Omverdenen, og en Tillempning maa finde Sted afpasset efter den Tid og de Vilkaar, som nu forefindes”.

En ordlyd med et indhold som unægteligt her 80 år senere bør give genklang!

Uden nogen sammenligning overhovedet mellem den nuværende politiske håndtering af Corona-krisen og samarbejdspolitikken med Nazisterne under besættelsen, så fortæller historien os, at i nationale krisesituationer må det som deler os, være det, som bringer os tættere sammen.

Måske vi havde stået stærkere sammen i dag, hvis man som i 1940 havde dannet en samlingsregering, hvor befolkningen fandt styrken i stadig at kunne bekende sig til demokratiet i fælles optræden over for fjenden.

I skrivende stund kæmper vi stadig side om side med resten af verden mod en usynlig fjende. En fjende som nådesløst rammer alle samfundslag. En fjende uden ansigt.

Det er nu vi skal rykke tættere sammen i bussen. Nu vi fortsat bør vise samfundssind og hjælpe vores erhvervsliv, kulturliv og alle de andre erhverv som er hårdest ramt oven på coronakrisen, og hvor de økonomiske hjælpepakker langt fra har slået til. Nu vi skal vise mådehold ved de kommende overenskomstforhandlinger og stå solidarisk med de mange erhvervsdrivende som må i gang med at bygge det hele op igen sten for sten.

Nu vi fortsat skal passe på hinanden, lytte til hinanden og forstå hinanden – for det er sådan man gør i et velfungerende demokrati.

Godt nytår

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Skupturrute på Sydfyn tager form

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Energiselskab har adopteret en 2. klasse

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Nyt tilbud hos Spar: Nem, hurtig og billig el til din bil

Ugeavisen Svendborg

Kun din viltre fantasi sætter grænser: Ny biodiversitetspris skal hylde hverdagens vilde forkæmpere

Ugeavisen Svendborg

Alan Thompson og Doug Morter giver koncert i forsamlingshuset

Ugeavisen Svendborg

Ellas høje og farverige Hawaiiblomst

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Hvad tænker folk mon om mig?

Ugeavisen Svendborg

Ny rekord: 10.359 indstillinger til Best of Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Donationer til lands og til vands

Ugeavisen Svendborg

Nu bliver det helt vildt på Ørkildskolen

Ugeavisen Svendborg

Best of Svendborg: Positive ord og anerkendelse som modsvar til nettets hårde tone

Ugeavisen Svendborg

Zoneterapi i nybygget vogn

Ugeavisen Svendborg

Få svar på spørgsmålene: Klimaforsker holder foredrag på Naturama

Ugeavisen Svendborg

- Detailhandlen er med til at skabe vækst

Ugeavisen Svendborg

Så lykkedes det: Nye i spidsen for Ældre Sagen

Ugeavisen Svendborg

Kulturhus ny partner i Best of Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Naturbrevkassen: Naturens Dag - for hele familien

Ugeavisen Svendborg

Lyserøde piger løber for brysterne

Ugeavisen Svendborg

Giant Steps fejrer 20 års jubilæum med en farverig musikalsk buket

Ugeavisen Svendborg

58.100 kroner til familieaktiviteter i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Foredrag: H.C. Andersens forhold til opera

Ugeavisen Svendborg

Stor temadag: Svendborg og Verdensmålene

Ugeavisen Svendborg

Bobler, brunch og Boblberg

Annonce