Annonce
Ugeavisen Svendborg

Noget på Hjerte: - Jeg blev så ked af det!

Lotte Boas.
Annonce

Året ord 2020 var samfundssind.

Jeg var lutter begejstring, da det blev valgt. Af alle de mange nye ord og begreber, der blev en del af vores hverdag i 2020, valgte man et positivt ord.

Fantastisk, tænkte jeg. Lad os holde fokus på, at 2020 viste, at vi i hårdt pressede situationer er i stand til at klare os, fordi vi her til lands har en sund og stærk tradition for samfundssind. Vi kan forene fællesskab og frihed. Det kan vi, fordi vi er lige dele ansvarlige, næstekærlige og tillidsfulde. Alt det vi er, er vi, fordi vi har øvet os på det gennem mange generationer.

Andre lande har andre kulturer. Mange steder har de en kultur, der er langt mere uansvarlig i forhold til fællesskabet. Tillid til fællesskabet er lille. Nødvendigheden af at tænke ”mig først” er stor. Men ikke her til lands. Vi kan vise samfundssind!

Jeg var begejstret.

Snart efter blev ikke bare en, men to kæppe stukket i det hjul.

Den første kæp, der blev stukket i hjulet var, at der i kølvandet på de nye restriktioner fulgte en bølge af protester. Der er flere og flere, der helst vil fortsætte uanfægtet, som vi plejer. Jeg forstår det. Men det dur jo ikke.

I samme åndedrag skal det nu også siger: Jeg bliver glad, når jeg ser de mange, mange flere, der holder stand. Det skal jeg nemlig minde mig selv om, at det er stadig langt de fleste.

Den næste kæp, der blev stukket i mit begejstringshjul var den, at jeg selv – for at vise samfundssind – skulle opgive noget, jeg elskede.

Jeg har ikke ord for, hvor ked af det, jeg har været.

Det, jeg mistede, var julens gudstjenester.

Der skete det, at i ugerne op til jul begyndte folk i al almindelighed at blive bekymrede for, om det var muligt at holde julegudstjenester i landets kirker. Bekymringen var reel. Det kunne sagtens have været et arnested for stor smittespredning.

Personligt var jeg ikke bekymret. Jeg vidste, hvor umage vi havde gjort os for at planlægge, så der ikke kunne være smittespredning. Jeg viste selvfølgelig også, at det betød, der ikke kunne komme ret mange i kirke.

Derudover syntes jeg, at det var en nyttig prioritering at holde kirken åben i en kristetid. Det kan gøre en verden til forskel, at man har et stærkt indre liv og har modet til at tage livet på sig, som det er. Kirken er Guds hus. Den, der kommer her, træder ind i et helligt rum. Det er derfor, folk kommer her. Og det giver livsmod.

Jeg havde sådan ønsket, vi kunne holde nogle få, små gudstjenester også i julen.

Men debatten var tiltagende.

Sundhedsmyndighederne anbefalede ikke en lukning.

Alligevel valgte kirkens ledelse, formodentlig for at vise samfundssind, at aflyse alle julens gudstjenester. Den 23.december kl.21.45 tikkede der en mail ind fra provsten, at vi skulle lukke.

Den 24. december var næsten umulig at komme igennem.

Den 25. december var jeg holdt op med at være ked af det. Der var jeg bare gal og rasende. Jeg skrev mindst tre vrede læserbreve, som jeg heldigvis har kasseret alle sammen.

Den 26. december åbnede jeg kirken for dem, der også havde savnet den i julen. Det kunne godt være, vi ikke måtte holde gudstjeneste, men vi måtte gerne åbne kirken for personlig andagt.

Dér sad vi nogle få mennesker med stor afstand mellem os og hørte julesalmer og snakkede sammen om, hvor vigtigt det faktisk var for os at kunne komme netop her. De snakke var opløftende - i hvert fald for mig.

Sådan kom jeg igennem de dage, hvor jeg, for at vise samfundssind, skulle undvære noget, jeg ellers ikke kan leve uden.

Nu er et nyt år begyndt.

Med store håb om, at 2021 bliver et langt mere muntert år. Noget tyder godt nok på, der afkræves samfundssind af os nogle måneder endnu. Vi har alle sammen skullet undvære. Men statsministeren sagde for nylig, at hun regner med vendepunktet kommer til påske.

Jeg synes, påske er et godt tidspunkt. Det er jo en tid for opstandelse, håb og liv og livsmod.


Dér sad vi nogle få mennesker med stor afstand mellem os og hørte julesalmer og snakkede sammen om, hvor vigtigt det faktisk var for os at kunne komme netop her. De snakke var opløftende - i hvert fald for mig.

Fra klummen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce