Annonce
Ugeavisen Svendborg

Noget på hjerte: Mere grøn energi

Kurt Sorknæs. Arkivfoto: Michael Bager

Jeg er ikke sikker på at slippe godt fra at sige det højt. Og, hvis du ikke kan tåle at høre det, så stop HER. For nu siger jeg det: JEG GÅR IND FOR VINDMØLLER – også på land.

Jeg går også ind for solceller, biomasse, varmepumper, el- og brintbiler, og hvad der ellers tilbydes af vedvarende energi og anlæg. Hvordan får vi så mere af det?

Aldrig har elforbruget været så grønt, som det var i 2020. Hele 80% af den forbrugte strøm kom fra vedvarende kilder. Vores egne vindmøller og solcelleanlæg leverede strøm svarende til halvdelen af vores forbrug, og hele 86% af den importerede strøm kom fra vedvarende kilder. Så vi er jo næsten i mål, eller er vi? Desværre, NEJ, idet den vedvarende energi kun dækker ca. 1/3 af det samlede energiforbrug. 2/3 af energiforbruget kommer altså stadig fra afbrænding af fossile brændslet som olie og naturgas.

Annonce


Står og falder den grønne omstilling så med en vindmølle ved Broholm eller andre steder i Svendborg Kommune? Selvfølgelig ikke, men den grønne omstilling står og falder med borgernes/forbrugernes efterspørgsel på vedvarende energi.

Fra klummen


Den grønne omstilling er altså helt afhængig af, at afbrænding af fossile brændsler erstattes af el (til varmepumper, elbiler/transport og til produktion af brint), og derfor er det helt nødvendigt at øge den vedvarende elproduktion (vind og sol) betragteligt. Og det vil på den lange bane ske med Folketingets planer om 2 mega energiøer.

Men hvad gør vi lokalt? Der er, som jeg har forstået det, fordele ved at el produceres tæt på forbrugsstedet, men der er sandelig også ulemper i form af støj, skyggevirkninger og æstetik (vind) og genskin og æstetik (sol), og for mig er det helt afgørende, at borgerne føler ejerskab og altså, at anlæggene etableres med et demokratisk ejerskab.

Står og falder den grønne omstilling så med en vindmølle ved Broholm eller andre steder i Svendborg Kommune? Selvfølgelig ikke, men den grønne omstilling står og falder med borgernes/forbrugernes efterspørgsel på vedvarende energi. Det er helt afgørende, at du i din hverdag handler grønt: Køber en el(brint?)bil, skifter gas/oliefyret ud med en varmepumpe, gør din indflydelse gældende i de andelsejede forsyningsselskaber som fx fjernvarmen, så de kommer over på vedvarende energi, stiller krav til den offentlige transport og varetransport om at konvertere til vedvarende energi og meget andet.

Ugens klummeskribent har ikke noget imod vindmøller - også på land. Arkivfoto

Mit ærinde er altså, at vi borgere/forbrugere handler bevidst, og stiller krav til vores leverandører om at levere energi, som ikke belaster miljøet. Og når efterspørgslen er der, så skal vore leverandører nok levere, om det så er el fra vindmøller på Langeland, fra energiøer, fra de Norske elve eller fra vindmøller i Sydtyskland.

Men skal kommunen så slet ikke lave planer for etablering af energianlæg som vind og sol? Jo, måske, men i givet fald må kravene være demokratisk ejerskab og placering uden ulempe for naboer og uden miskreditering af kulturlandskaber. Måske skulle kommunen hellere bruge noget energi (!) på fx grøn offentlig transport og på at sætte borgerne fri, så fjernvarme kun fastholdes der, hvor det giver mening – i tæt bebyggelse – og andre gives fri til at vælge det grønnere og billigere alternativ: en varmepumpe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Bidder af Bowie

Ugeavisen Svendborg

Opera på havnekanten

Annonce