Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Film om visionær kvinde i magtens centrum

Trine Dyrholm har den store hovedrolle i "Margrethe den Første". Pr-foto: SF Film
Scala har torsdag dansk premiere på "Margrethe den Første" med Trine Dyrholm i den store hovedrolle.

Svendborg: "Margrethe den Første", som torsdag får dansk premiere i Scala, er den ufortalte historie om en visionær kvinde, der står i magtens absolutte centrum.

Instruktør Charlotte Sieling fortæller selv om filmen:

Margrete I var en imponerende kvinde, men selvom hendes liv og affæren, vi beskriver, var en Shakespeare værdig, har ingen overraskende nok skildret hende på film. Jeg vil give hende en stemme og fortælle om en af de stærkeste regenter, Europa har set. Kvinden, der skabte Kalmarunionen, et fællesskab blandt Danmark, Norge og Sverige, der kom til at vare i 126 år, og kvinden, der regerede på trods af og ikke på grund af sit køn.

Annonce

- "Margrethe den Første" er mit portræt af en kvinde, hvis udfordringer trods de over 600 års afstand i tid ikke var så forskellige fra dem, kvinder kæmper med i dag. Karriere, familie, moderskab. Filmen viser, hvilken pris Margrete I måtte betale for at være en uforlignelig statskvinde, forklarer instruktøren i en pressemeddelelse.

"Margrethe den Første" var en blandt flere danske spillefilm, som blev ramt af coronakrisen under optagelserne i foråret 2020. Filmholdet nåede 10 dages optagelser i Prag, før de blev tvunget til at lukke ned den 12. marts på grund af det tjekkiske forsamlings- og indrejseforbud. Efter tre måneders intens kamp lykkedes det at starte optagelserne op igen, der blev afsluttet den 12. juli.

Filmen har Trine Dyrholm i hovedrollen som Margrete I, og på rollelisten er også Søren Malling, Morten Hee Andersen, norske Jakob Oftebro og Bjørn Floberg, svenske Magnus Krepper, Thomas W. Gabrielsson, Agnes Rase og Simon J. Berger, islandske Halldóra Geirharðsdóttir, tyske Richard Sammel og britiske Paul Blackthorne i store roller.

Operaen "Faust" vises den 20. september i Scala. Pr-foto

På mission til farlig planet

Scala har torsdag også dansk premiere på filmen "Dune", der handler om Paul Atreides, en begavet, ung mand født til at opnå noget ganske særligt.

For at sikre sin families og sit folks fremtid må han drage afsted på en rejse til universets farligste planet. Ondsindede kræfter kæmper om planetens mest dyrebare ressource – et middel, der kan åbne op for menneskehedens største potentiale. Kun de, der kan overvinde deres egen frygt, vil overleve.

"Dune" er en amerikansk science fiction-film instrueret af Denis Villeneuve med et manuskript af Jon Spaihts, Villeneuve og Eric Roth. Det er den første af en planlagt todelt bearbejdning af romanen af ​​samme navn fra 1965 af Frank Herbert. Foto fra filmen

Instruktør er Denis Villeneuve, mens de medvirkende er Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem m.fl.

Annonce

"Faust" i ny og moderne version

Mandag den 20. september er der igen opera i Scala, når "Faust" er på programmet.

Opéra National de Paris planlagde at opføre en ny produktion af Charles Gounods "Faust" med et live publikum tidligere på året, men på grund af coronaen blev den aflyst og blev i stedet for optaget live og vist på fransk tv.

- Oplev det moderne regiteaters magiske verden i denne spændende forestilling instrueret af den tyske forfatter Tobias Kratzer. Han valgte at overføre værket til det moderne Paris snarere end en tysk landsby og han viste regiteatret fra dets bedste side.

Superstjerner som Benjamin Bernheim som den unge Faust, Ermonela Jaho som Marquerite og Christian van Horn som Mefistofeles leverer flotte præstationer, fortælles det i en pressemeddelelse.

Tidslinje med relevans for filmen

1353 Margrete fødes som datter af den danske konge Valdemar Atterdag og dronning Helvig.

1359 6-årige Margrete forloves med den 13 år ældre norske konge Håkon.

1361 Filmen åbner efter Slaget ved Visby på Gotland, hvor Margretes far Valdemar Atterdag nedkæmper den gotlandske hær uden for Visbys mure. 2000 svenske bønder bliver slagtet

1363 Den 10-årige Margrete giftes med Håkon 6 og bliver dermed dronning af Norge. Samme år flytter hun til Oslo, hvor hun tilbringer sin ungdom på Akershus Slot.

1370 17 år gammel føder Margrete en søn, Oluf Håkonsøn.

1375 Valdemar Atterdag dør uden mandlige arvinger. Margrete kører Oluf i stilling som kandidat til den danske trone i skarp konkurrence med sønnen af hendes storesøster Ingeborg.

1376 Oluf kåres som dansk konge under navnet Oluf 2 ved et møde i Slagelse. Margrete og Håkon er formynder for drengekongen og deler magten med rigsrådet, som bestod af de vigtigste adelsmænd og gejstlige, og kan sammenlignes med et senat.

1380 Oluf overtager den norske trone, da kong Håkon dør. Margrete er nu formynder for Oluf i både Norge og Danmark.

1387 3. august dør den bare 16-årige Oluf uventet på Falsterbohus i Skåne. Han er Margretes eneste barn, og Danmark og Norge står derfor uden oplagte tronfølgerkandidater.

Bare én uge efter skaber Margrete sensation. Hun overtaler rigsrådet til at gøre hende til regent. Hun gives titlen ”Fuldmægtig frue og husbond og hele Danmarks formynder”.

1388 Margrete bliver på samme måde kåret som ’fuldmægtig frue og husbond’ i Norge, og det understreges, at hun skal regere, så længe hun lever. Hurtigt bringer Margrete sin søsters 5-årige barnebarn Bugislav fra Pommern til Danmark og giver ham det nordisk klingende kongenavn Erik. Hun overtaler nordmændene til at udråbe Erik til konge af Norge.

1389 Slaget ved Falköping den 24. februar. Sverige er delt. Mange vil af med tyskeren Albrecht, der har sat sig på den svenske trone. Dronning Margretes hær vinder med svensk støtte en stor sejr over Albrecht, der tages til fange. Nu har hun magten i alle tre riger.

1396 Erik hyldes som konge af Sverige.

1397 Margretes storværk Kalmarunionen etableres. Erik krones til rigernes fælles konge, men Margrete fungerer stadig i praksis som regent til sin død.

1402 En mand, der påstår at være Margretes afdøde søn Oluf, dukker op i Preussen. Margrete kræver ham udleveret omgående, og han bliver fanget og bragt til Danmark. Han dømmes som ’den falske Oluf’ og brændes på bålet under det store marked i Skanør, hvor købmænd fra hele Nordeuropa var vidne til henrettelsen.

1406 Efter årelange forhandlinger giftes Erik af Pommern med den engelske kong Henry IVs 12 år gamle datter Philippa i domkirken i Lund

1412 Margrete dør af sygdom på et skib i Flensborg Havn.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Så er der igen liv på teatret

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Helt elektrisk dag: SEF-direktør håber, folk får lyst til at få en varmepumpe eller elbil

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny forretning i Gerritsgade: June UND Mads åbner butik med livsstil

Ugeavisen Svendborg

Match-making mellem ledige seniorer og virksomheder

Ugeavisen Svendborg

Kulturelt Samråd opløser sig selv: - Der er ikke længere brug for et fælles organ til at tale kulturens sag

Ugeavisen Svendborg

Nikolaj spildte seks skoleår

Ugeavisen Svendborg

AOF står klar med hjælp til ord- og talblinde

Ugeavisen Svendborg

Foredrag om Kina i fortiden, nutiden og fremtiden

Ugeavisen Svendborg

Anmelderrost forfatter gæster Thurø

Ugeavisen Svendborg

Musikbibliotekets Lytteklub: Punkere og protestsangere

Ugeavisen Svendborg

Stor festival til Svendborg: 50 fortællere klar til at fortælle

Ugeavisen Svendborg

Mød de sydfynske klimafamilier

Ugeavisen Svendborg

Alligator Gumbo spiller på Harders

Ugeavisen Svendborg

Nye behandlere til Tåsinge

Ugeavisen Svendborg

Vind billetter til koncert med ABBA-musik

Ugeavisen Svendborg

Kan du hjælpe?: Søfartsmuseum søger gamle billeder af kongeskibet Dannebrog

Ugeavisen Svendborg

Nu begynder de maritime foredrag i Svendborg: Overlæge kickstarter sæsonen

Ugeavisen Svendborg

Kom til dyrenes dag i Maxi Zoo

Ugeavisen Svendborg

De vandt billetter til koncert med Ginne Marker

Ugeavisen Svendborg

Se film om og fra det gamle Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Gigtforeningen inviterer på gåtur: Tag en travefælle under armen

Ugeavisen Svendborg

Brandes illustrerer Lagerlöf

Ugeavisen Svendborg

Søndagsblues med Perry Stenbäck og Uffe Steen

Annonce