Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Kærlig og livsklog komedie om livets efterår

"Madklubben" handler om en håndfuld danske kvinder, der tager til Italien på et madkursus. Foto: SF-film
Scala har premiere på den danske "Madklubben" og dramathrilleren "Den sorte jord"
Annonce

Svendborg: Kirsten Olesen, Kirsten Lehfeldt, Stina Ekblad, Rasmus Botoft, Troels Lyby og Mia Lyhne medvirker alle i "Madklubben", som torsdag får dansk premiere i Scala, og som er en kærlig og livsklog komedie om livets efterår, om fællesskab og ikke mindst venskab. Flere af filmens scener er i øvrigt optaget i Svendborg.

Marie (Kirsten Olesen), Vanja (Kirsten Lehfeldt) og Berling (Stina Ekblad) har kendt hinanden lige siden skoletiden. De tre kvinder er i deres livs efterår og slås med hver deres. Efter en turbulent tid hjemme i Danmark beslutter de at tage på madkursus til Syditalien.

Rejsen bliver dog ikke helt den tur, de havde regnet med, og de hede sydlandske aftener byder på både flirt, jalousi og sandheder, der pludselig skal på bordet. Midt i virvaret opdager de tre dog, at livet har langt mere at byde på og at det aldrig er for sent.

Annonce

Modne kvinder på nye eventyr

I spidsen for det stærke ensemble står instruktør Barbara Topsøe-Rothenborg:

- Vores film handler om sprudlende, livsnydende energi-bomber i deres livs efterår. Kvinder oppe i alderen, der via venskab, sammenhold og kærlighed (gen)finder og realiserer sig selv på ny. De er et sted i livet, hvor de har brug for eventyr, fortæller hun i en pressemeddelelse.


Vi ville gerne skabe en skøn og sjov historie med noget på hjerte - en historie, som den modne målgruppe kan genkende og tale med om. Den modne målgruppe er ofte en overset gruppe af mennesker, men de fortjener at blive set som andet end gamle

Barbara Topsøe-Rothenborg, instruktør


Kirsten Olesen, Kirsten Lehfeldt, Stina Ekblad, Rasmus Botoft, Troels Lyby og Mia Lyhne er på rollelisten i "Madklubben", som er optaget i Italien, men også i Svendborg. Foto: SF-film

Historien til filmen er udviklet i fællesskab af producer Nina Lyng, Barbara Topsøe-Rothenborg og manuskriptforfatter Anne-Marie Olesen Thinghuus, men for at skabe autenticitet hos målgruppen, måtte de igennem et omfattende researcharbejde:

- Vi ville gerne skabe en skøn og sjov historie med noget på hjerte - en historie, som den modne målgruppe kan genkende og tale med om. Den modne målgruppe er ofte en overset gruppe af mennesker, men de fortjener at blive set som andet end gamle. Vi har derfor lyttet til dem og lavet en film om dem til dem. Og der er ingen tvivl om, at de ser sig selv. Vores mål var, at "Madklubben" skulle være genkendelig, og vi oplever i dag i allerhøjeste grad en stor relaterbarhed i vores tre kvindelige hovedrolleindehavere – det at opleve ensomhed, at blive forladt og ældre, kroppens forfald, forholdet til sin familie, at starte forfra i livet, veninder og ikke mindst at livet ikke slutter ved de 50, forklarer Barbara Topsøe-Rothenborg.

"Madklubbben" startede optagelser sidste efterår i Apulien i Syditalien og rykkede efterfølgende til blandt andet Svendborg.

Annonce

Spændingsmættet dramathriller

"Den sorte jord", som Scala viser fra på torsdag, handler om den unge walisiske reporter Gareth Jones, som i 1933 er på alles læber, da han som en af de få får et interview med Adolf Hitler.

Til sin næste artikel ønsker han at drage til Sovjetunionen for at undersøge, hvordan kommuniststaten er i stand til at gennemføre en så hurtig modernisering af landet og ditto oprustning af hæren.

Målet er at lande et interview med Stalin, men rejsen bringer ham ulovligt til Ukraine, hvor han på mareridtsagtig vis, får svar på Sovjets fremgang. Som førstehåndsvidne oplever han, hvordan russiske soldater med vold lænser landet for dets værdier og efterlader sig millioner af sultende ukrainere.

"Den sorte jord handler om den unge reporter Gareth Jones, som oplever, hvordan russiske soldater med vold lænser Ukraine for dets værdier og efterlader sig millioner af sultende ukrainere. Foto fra filmen

Samtidig er russerne på sporet af den chokerede journalist, og de vil gøre alt, hvad der står i deres magt for, at den forfærdelige sandhed ikke bliver spredt.

"Den sorte jord" giver et skræmmende billede af et glemt folkemord og er ifølge en pressemeddelelse en uhørt stærk og spændingsmættet dramathriller, der ikke efterlader nogen uberørt. Det, som Gareth afslørede, var så grusomt, at det inspirerede hans ven, forfatteren George Orwell, til at skrive ”Kammerat Napoleon”.
Filmen  er instrueret af veteranen Agnieszka Holland, der tidligere har lavet ”In Darkness” (Oscarnomineret som bedste udenlandske film) og den Golden Globe-vindende ”Europa, Europa”.

Rollen som Gareth Jones indtages af den britiske skuespiller James Norton, der har været nævnt som erstatning for Daniel Craig som den næste James Bond.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

10 år med rock'n'roll

Ugeavisen Svendborg

Poesi i haven

Ugeavisen Svendborg

Julemærker i bycentret

Ugeavisen Svendborg

Kor i nye klæder

Ugeavisen Svendborg

Trine tilbage til rødderne

Annonce