Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nye tilbud: Ensomheden ud af Svendborg

Rigtig mange personer, som lever med psykisk sygdom, føler sig ensomme. Det vil SIND Fyn og Impuls gøre noget ved, men der er brug for frivillige, for at det kan lykkes. Pr-foto
Alle kan gøre en forskel for en medsvendborgenser - eller selv blive hjulpet, når SIND Fyn og Impuls starter nye tilbud, der skal bekæmpe ensomhed blandt personer med psykisk sårbarhed.

Svendborg: Hver anden person, som lever med psykisk sygdom, føler sig ofte uønsket alene. Det problem tager SIND Fyn og Impuls, der er en del af socialpsykiatrien i Svendborg, meget alvorligt. Ensomhed er nemlig ikke bare ubehageligt, det kan faktisk være livstruende:

- Først og fremmest er ensomhed meget ubehageligt for den, der føler sig ensom. Det er årsag til nedsat livskvalitet, og hvis det står på over lang tid, er det direkte sundhedsskadeligt. Faktisk siger man, at der er helt op til 700 dødfald om året, som kunne være undgået, hvis man gjorde noget ved ensomhed, fortæller Bjarne Christensen, som er formand for SIND Fyn, og uddyber i en pressemeddelelse:

- Desværre er ensomhed selvforstærkende. Flere undersøgelser viser, at når vi først føler os ensomme, så er det meget, meget vanskeligt at bryde ud af det igen. Det er ligesom en ond cirkel.

Annonce

Der kan være brug for hjælp udefra, hvis man skal bryde ud af ensomheden. Derfor er SIND Fyn og Impuls gået sammen om at skabe nye tilbud for personer med psykiske lidelser, netop for at støtte de personer, som oplever ensomhed, og hjælpe dem til i at deltage i tilbuddene. Nogle gange er det nemlig en udstrakt hånd eller et venligt skub, der skal til for at tage det første skridt ud af ensomheden – og tilbage til glæden ved fællesskabet.

Nye aktiviteter og besøgsvenner

SIND Fyn nedsætter nu en initiativgruppe af frivillige, der skal udvikle de nye tilbud. Gruppen vil blive klædt godt på til opgaven og får vide rammer i forhold til hvilke aktiviteter, der skal på programmet. For eksempel en filmklub, gåture eller noget helt tredje. Hvis du kunne tænke dig at blive en del af initiativgruppen, vil SIND Fyn meget gerne høre fra dig:

- Vi ved, at der er rigtig mange psykisk sårbare i Svendborg, som føler sig ensomme, og som vil have stor glæde af at komme ud og få nogle gode oplevelser sammen med andre. Derfor håber vi, at der sidder nogle derude, som også synes det her er en vigtig sag, og som har lyst til at bruge nogle timer om måneden på at starte aktiviteter og fællesskaber, der kan være med til at bekæmpe ensomheden.

Der kan være brug for hjælp udefra, hvis man skal bryde ud af ensomheden. Derfor er SIND Fyn og Impuls gået sammen om at skabe nye tilbud for personer med psykiske lidelser, netop for at støtte de personer, som oplever ensomhed, og hjælpe dem til i at deltage i tilbuddene. Arkivfoto


Ud over initiativgruppen vil SIND Fyn også starte en besøgsvensordning, hvor personer med psykisk sårbarhed bliver matchet med en frivillig, som de deler interesser med. Det kan nemlig have afgørende betydning at have en person at støtte sig til, når man tager de første skridt ud i ’den store verden’. Besøgsvenneparret kan for eksempel mødes til en kop kaffe, gå i biffen eller deltage i de aktiviteter, initiativgruppen sætter i gang. Også her vil SIND Fyn meget gerne høre fra svendborgenesere, der kunne tænker sig at hygge med en medborger, der har brug for det. For at besøgsvensordningen kan komme op at stå, er der nemlig brug for frivillige, både besøgsvenner og to koordinatorer.

Annonce

Stort potentiale

Samarbejdet mellem SIND Fyn og Impuls er nyt, og begge parter ser et stort potentiale, når de som repræsentanter for civilsamfundet og socialpsykiatrien supplerer hinanden, forklarer Bjarne Christensen:

- Impuls kender i forvejen de borgere, der lever med psykiske vanskeligheder i Svenborg, så de kan hjælpe med at udbrede kendskabet til de nye aktiviteter, som initiativgruppen sætter i gang. Og så har Impuls tilbudt at vi må bruge deres lokaler.

Tine Rudbech Lund er afdelingsleder i socialafdelingen i Svendborg Kommune. Hun supplerer:

- Vi er så glade for det her samarbejde. SIND Fyn kan skabe tilbud sammen med borgerne, som vi ved de efterspørger. For eksempel at kunne sætte en film på en aften og sidde og se den sammen. Nu kan det og andre ønsker fra borgerne blive muligt.

Vil du være med til at bryde ensomheden?

Ønsker du at høre mere om initiativgruppens arbejde, eller ønsker du at blive en del af gruppen? Så er du velkommen til at kontakte organisationskonsulent Sarah Bigum på mail sb@sind.dk eller telefon 9282 1066.

Du kan også læse mere på https://sind.dk/initiativgruppen-i-svendborg

Ønsker du at høre mere om rollen som besøgsvenskoordiantor? Så er du velkommen til at kontakte organisationskonsulent Emilie Østbjerg på mail eost@sind.dk eller telefon 9282 3690 til en uforpligtende snak.

Du kan også læse mere på https://sind.dk/svendborgs-besoegsvens-tilbud

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sølv til Magnus

Annonce