Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nyt kunstprojekt: Berømte sømænd på maritimt og unikt gavlmaleri

Bestyrelsen i Den Store Bølge modtager donationen fra filialdirektør Kirsten Elkjær, Fynske Bank. Fra vestre ses   Jens Møller Madsen, Launy Lindahl, Niels Jongdahl og  Jesper Bernhard. Sidste bestyrelsemedlem, Allan Kruse, var forhindret. Foto: Michael Thorbjørnsen
Med gavlmaleriet "Den Store Bølge", placeret 50 meter fra havnefronten, får byen et unikt kunstværk, der manifesterer Svendborgs rolle som en stolt søfartsby.
Annonce

Svendborg: Med en donation på 100.000 kroner fra Fonden for Fynske Bank har foreningen Den Store Bølge nu taget første økonomiske skridt i realiseringen af et større kunstprojekt i krydset Dronningemaen/ Møllergade - overfor Terningen.

Den Store Bølge har her planer om, på gavlen af ejendommen Møllergade 84A, at lave et stort maleri, som det vil koste 652.000 kroner at få udført, men der mangler stadig lidt under 500.000 kroner i kassen.

- Jeg er optimist, for vi har stadig fem måneder til indsamlingen. Vi har mange ansøgninger ude hos diverse fonde og virksomheder, så det skal nok gå, siger dekorationsmaler Niels Jongdahl, som er både projektleder og kunstnerisk ansvarlig for projektet, samt formand i foreningen Den Store Bølge, som også bliver titlen på gavlmaleriet.

Annonce

Berømte sømænd - og kvinder

Hovedmotivet på gavlmaleriet er en nyfortolkning af den nederlandske kunstmaler Rembrandts berømte maleri fra 1622 “Kristus i stormen på Genezaret sø”.

- Gavlmaleriet skal være en kunstnerisk fortælling om de stolte danske maritime traditioner, og maleriet skal vise nogle af sømandslivets udfordringer, samtidig med at det ærer de danske kvinder og mænd, som gennem alle tider har besejlet de verdenshavene. De 12 personer ombord på båden i det oprørte hav vil portrættere berømte danske sømænd fra Tordenskjold til Kløvedal, siger Niels Jongdahl.

Annonce

Oplagt gavl til en seværdig oplevelse

Ifølge foreningens tidsplan vil selve udførelsen af maleriet komme til at foregå i april, maj og juni måned 2021.

- En kulturby som Svendborg mangler et spektakulært maritimt gavlmaleri, der signalerer, at vi er en historisk by ved vandet. Dét vil dette projekt råde bod på. Med "Den Store Bølge" får Svendborg et unikt kunstværk, der manifesterer vores rolle som en stolt søfartsby, lover

Niels Jongdahl har selv lavet denne illustration, der viser, hvor gavlmaleriet skal laves. Foto: Niels Jongdahl

Niels Jongdahl.

Dronningemaen er en af Svendborgs hovedfærdselsårer, som i forbindelse med et større gadegennembrud ved Møllergade har efterladt en meget markant og synlig gavl ud mod vejkrydset.

- Gavlen er 10x10 meter stor og er med sin placering nær havnen oplagt at bruge til en seværdig maritim oplevelse i det offentlige rum. Gavlen ligefrem indbyder til et fabulerende, identitetsskabende malet kunstværk, der fortæller en historie om det dramatiske og spændende liv til søs, skriver bestyrelsen i sin projektbeskrivelse.

Niels Jongdahl foran Rembrandts maleri, som har inspireret til en lokal version af “Kristus i stormen på Genezaret sø”. I forbindelse med udsmykningen af de mange sikringsskabe i Svendborg Kommune bad Niels Jongdahl op at male sikringsskabet ved gavlen, som kommer til at indgå som en del af det store gavlmaleri. Foto: Michael Thorbjørnsen

Inspireret af Rembrandts motiv har Niels Jongdahl allerede på skitseniveau lavet en nyfortolkning af det dramatiske maleri, som lige så godt kunne forestille en tilsvarende nutidig situation i blæsevejr, i krapbølger, i farvandet ud for Svendborg.

- “Den store bølge” kan, udover at være en historisk fortælling, også betragtes som en nutidig metafor, hvor båden og dens passagerer illustrerer nogle af de uundgåelige “storme”, som alle mennesker vil opleve igennem livet på mange planer.

- Maleriet vil også illustrere maritime værdier og traditioner og det vil ære og beundre de danske sømænd og kvinder, som til alle tider besejler de syv verdenshave.

- Maleriet vil endvidere referere og portrættere noget af det øvrige liv, der udfolder sig i havet - specifikt i farvandet ud for Svendborgsund, forklarer bestyrelsen i sit oplæg.

Annonce

Fernisering den 3. juli

I bestyrelsen sidder også pensioneret borgmester i Nordborg Kommune, nu bosat i Svendborg, Jens Møller Madsen, direktør på Børsen, Launy Lindahl, direktør på SIMAC, Jesper Bernhard, og direktør på Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier, Allan Kruse.


Gavlmaleriet skal være en kunstnerisk fortælling om de stolte danske maritime traditioner, og maleriet skal vise nogle af sømandslivets udfordringer, samtidig med at det ærer de danske kvinder og mænd, som gennem alle tider har besejlet de verdenshavene.

Niels Jongdahl


Det forventes at tage en måned (cirka 500 arbejdstimer) for fem dekorationsmalere, 2-4 praktikanter fra erhvervsskolen samt et par kunstnere fra streetartmiljøet at optegne, male og færdiggøre maleriet.

“Den Store Bølge” skal finansieres af fondsmidler, donationer, virksomheder, enkelt personer og frivilligt arbejde.

- Når projektet er endelig afsluttet medio 2021, vi har holdt fernisering, ryddet op og alle regninger er betalt, så vil vi overføre et eventuelt overskud til en nyoprettet special fond til almennyttige formål, som vil have en fundats til fremme og støtte af kunstnerisk udsmykning i Svendborg bys offentlige rum, oplyser bestyrelsen.

Der forventes at være fernisering på det store gavlmaleri lørdag den 3. juli 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Kor i nye klæder

Ugeavisen Svendborg

Trine tilbage til rødderne

Annonce