Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nyt projekt skal hjælpe psykisk sårbare unge på rette vej

Et nyt projekt i Svendborg skal hjælpe psykisk sårbare unge med selvskadende adfærd og spiseforstyrrelser. Modelfoto: Pixabay
Svendborg Kommune har modtaget tre millioner kroner, der skal bruges på at hjælpe unge med selvskadende adfærd og spiseforstyrrelser.

Svendborg: Svendborg Kommune har igennem de seneste år arbejdet fokuseret med fremme af mental sundhed og trivsel og tidlig opsporing af unge med psykisk sårbarhed. Med en bevilling på næsten tre mio. kroner fra Socialstyrelsen tager Svendborg Kommune et nyt skridt målrettet unge med selvskadende adfærd og spiseforstyrrelse. Målet er at give en bedre støtte og vejledning til både den unge selv, familien og netværket omkring den unge.

En screening fra Socialstyrelsen viser at selvskadende adfærd og spiseforstyrrelse er et udbredt problem blandt unge, og at det kan medføre betydelige personlige og samfundsøkonomiske konsekvenser såsom mistrivsel, øget risiko for selvmord, langvarige indlæggelser i psykiatrien, fysiske følgesygdomme og psykiske følgelidelser. Tidligere og igangværende projekter viser, at der også i Svendborg Kommune er unge 13-29-årige, som er udfordret af spiseforstyrrelser og selvskadende adfærd.

- Derfor har Svendborg Kommune udarbejdet projekt ’På rette vej’, fortæller formand for Børne- og Ungeudvalget Henrik Nielsen i en pressemeddelelse:

Annonce

- Med projekt "På rette vej" ønsker vi at øge trivsel og mestring af hverdagslivet samt stabilisere eller reducere spiseforstyrrelsen og den selvskadende adfærd hos unge, som døjer med disse psykiske udfordringer. Det er helt essentielt, at vi får udviklet en indsatsmodel, som kan være med til at sikre rette koordineret hjælp til den unge, så den unge kan fastholde eller genetablere et hverdagsliv med sociale fællesskaber, skole, uddannelse og arbejde.

Henrik Nielsen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Tværsektorielt samarbejde

Erfaringen fra et tidligere projekt for unge med spiseforstyrrelse og selvskadende adfærd i Svendborg Kommune, viser at der er behov for at fokusere på et stærkere tværsektorielt samarbejde.

Hanne Klit. Foto: Michael Bager

- I projekt "På rette vej" er det en vigtig målsætning at der udarbejdes formaliserede samarbejdsgange og samarbejdsaftaler mellem aktører i den kommunale og regionale indsats på børne- og voksenområdet. Vi håber at denne tilgang vil betyde, at vi vil kunne tilbyde den unge en hurtigere og mere sammenhængende indsats, som tager udgangspunkt i den enkelte unges egne ønsker, behov og ressourcer, siger Hanne Klit, formand for Social- og Sundhedsudvalget.

På rette vej

Projekt "På rette vej - indsats for at modvirke konsekvenserne ved spiseforstyrrelse og selvskade" er støttet med 2.972.889,00 kr. fra Udviklings- og Investeringsprogrammerne via Socialstyrelsen.

Projektet løber til 31. december 2023.

Projektets målgruppe er unge mellem 12 og 29 år med mild til moderat grad af selvskadende adfærd og/eller spiseforstyrrelser. De unge kan have andre psykiske vanskeligheder, men den selvskadende adfærd og/eller spiseforstyrrelse er den primære årsag til deltagelse i projektet.

Der er tale om et modningsprojekt, som følger Social- og Ældreministeriets Strategi for udvikling af sociale indsatser. Det betyder, at Svendborg Kommune, sammen med tre andre kommuner, skal bidrage til udviklingen af en indsats, som opnår et niveau, hvor den er klar til at blive systematisk afprøvet for efterfølgende at kunne udbredes til alle landets kommuner.

Det er forventningen, at projektet for målgruppen af unge med mild til moderat grad af selvskadende adfærd og/eller spiseforstyrrelser skal medvirke til, at de unger oplever:

Stabilisering eller reduktion af den selvskadende adfærd og/eller spiseforstyrrelsen.

Øget trivsel og mestring af hverdagslivet.

Et mere positivt selvbillede.

Deltagelse i almene fællesskaber som foreningsliv, sociale fællesskaber samt skole, uddannelse og beskæftigelse

Annonce
Ugeavisen Svendborg

William gør en ekstra indsats for naturen: Derfor har han vundet årets biodiversitetspris

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tolerance og tålmodighed

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Løb for et godt formål

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Erhvervsliv i højt gear

Ugeavisen Svendborg

16 folk-koncerter i udsigt

Ugeavisen Svendborg

Workshop om livsstil, sundhed og åndedræt

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Skal vores seks-årige datter have lommepenge?

Ugeavisen Svendborg

Rekordår for Home

Ugeavisen Svendborg

Kærlighed med noget på spil

Annonce