Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nyt skolekøkken åbner i fællesskabets navn

Skoleleder Per Wendelboe glæder sig over, at der ved fællesskabets hjælp kan etableres et nyt og moderne skolekøkken på Øster Åby friskole. Pr-foto
På Øster Åby Friskole har man ved fælles hjælp indsamlet over 200.000 kroner, der nu skal bruges på at skabe skolens nye skolekøkken.
Annonce

Øster Åby: På Øster Åby Friskole er der lige nu ingen elever på grund af coronanedlukningen, men det betyder ikke, at der slet ingen aktivitet er på skolen. I øjeblikket er frivillige forældre i små grupper nemlig i færd med at rive skolens gamle skolekøkken ned. Det sker på baggrund af, at skolen og lokalsamfundet har samlet penge ind til at skabe et nyt, moderne skolekøkken, der efter planen skal være klar med potter og pander efter vinterferien.

I løbet af efteråret er der således ved fælles og frivillig hjælp samlet over 200.000 kroner ind til det nye skolekøkken, der skal fremtidssikre faget madkundskab for skolens 210 elever i mange år fremover.

Mange af donationerne til projektet blev samlet ind i oktober i forbindelse med Skolernes Motionsdag, hvor man kunne donere et beløb per løbet kilometer. Det var der over 400 familier, der gjorde. Dertil kom store bidrag fra lokale virksomheder.

Den store opbakning fra forældre, bedsteforældre og det lokale erhvervsliv glæder skoleleder Per Wendelboe, der er meget taknemmelig over tilslutningen til projektet, og den altomsluttende fællesskabsfølelse, skolen har mærket.

Sådan kommer det nye køkken på Øster Åby Friskole til at se ud. Pr-foto: C & W Arkitekter


- Det var en fornøjelse at se, hvordan alle var med på idéen helt fra begyndelsen, og hele vejen igennem har vi mærket en helt særlig vilje, gejst og et engagement, som kendetegner vores skole. Vi er en skole, hvor elever, ansatte og forældre hjælper hinanden, og det er virkelig kommet til udtryk i det her projekt. T

- il motionsdagen var alle motiverede for at løbe penge ind, og vi havde både medarbejdere, elever, bestyrelsesmedlemmer og faktisk også børnehaven ude at løbe. Vi endte vel nærmest med samlet at løbe til Paris og hjem igen, siger Per Wendelboe, der samtidig retter en stor tak til de lokale virksomheder, der har hjulpet.

- Det viser mig, at lokalområdet virkelig bakker den lokale skole og børnene op, og det er vi helt vildt glade for, siger skolelederen.

Annonce

Bygget på frivillighed

Før motionsdagen, og før projektet rigtig var skudt i gang, havde Øster Åby Friskole allerede modtaget fondsmidler fra Fynske Bank. Det beløb skabte grobund for at arbejde videre, og efter den store støtte til motionsdagen meldte flere lokale virksomheder sig i koret, der gerne ville hjælpe. Blandt andet har Vejstrup Efterskole, Frank A. Busser, Svendborg Brakes og Skårup Malerforretning ydet store bidrag, ligesom Svane Køkkenet i Odense har givet en favorabel pris på det nye køkken.


Det viser mig, at lokalområdet virkelig bakker den lokale skole og børnene op, og det er vi helt vildt glade for.

Per Wendelboe, skoleleder


Dertil har mange frivillige kræfter blandt skolens forældre givet en hånd med, når der var brug for det, og alles håndværksmæssige kompetencer er kommet i spil. På den måde er alle elementer i projekt skolekøkken gået op i en højere enhed.

- Håndsrækningerne er kommet nedefra, og der har vores forpligtende skolefællesskab virkelig vist sin styrke. Det viser, hvad vores friskole kan. Eleverne er vant til, at hvis de bare giver lidt af sig selv, så får de rigtig meget tilbage.

- Generelt i vores samfund er det i dag ikke en selvfølge, at man er fælles om noget, og vi har en meget individualiseret kultur, hvor foreningslivet blandt andet kæmper for at tiltrække medlemmer. Men det her projekt viser mig, at styrken ligger i fællesskabet, og at vores skoles dannelsesmæssige aspekt fungerer, når alle tager aktiv del i helheden.

- Der er ikke noget, der kommer af sig selv, og det engagement arbejder vi med hver dag hele vejen rundt. Vi tager os af hinanden og hjælpes ad – både gennem den daglige undervisning, men også gennem fælles projekter som vores nye skolekøkken. Og så har det også bare været en kæmpe fornøjelse at mærke den velvilje, der har været fra vores omverden og det lokale erhvervsliv, siger Per Wendelboe.

Annonce

Fremtidens skolekøkken

Det gamle skolekøkken havde mange år på bagen, og derfor er en renovering også tiltrængt. Projektet med det nye skolekøkken går samtidig rigtig godt i spænd med skolens ønske om mere samvær omkring maden og det øgede fokus på emner som eksempelvis madspild, affaldssortering og bæredygtighed samt FN’s verdensmål.

- Madkundskab er et populært fag, som de ældste elever i dag også kan komme til eksamen i, og det inddrager relevante udfordringer i vores alles hverdag. Vi skal alle sammen være bevidste om vores kost, og hvordan vi passer bedst på vores klode og vores klima. Derfor skal vi som skole også tilbyde nogle faciliteter, som svarer til det.

- Med det nye skolekøkken får vi topmoderne rammer, hvor jord-til-bord-tanken er tænkt ind som en central del af det, siger Per Wendelboe, der samtidig fortæller, at projektet har affødt nye idéer omkring dyrkning af egne grøntsager til brug i undervisningen.

Annonce

Elever som ansvarlige forbrugere

Også hos madkundskabslærer Henriette Færch vækker udsigten til de nye kulinariske rammer begejstring.

- Det nye skolekøkken bliver meget bedre indrettet som undervisningslokale, og vi får nogle helt andre muligheder, end vi havde i det gamle, siger hun og uddyber:

- I madkundskabsundervisningen har vi virkelig mulighed for at gøre eleverne til fornuftige og ansvarlige forbrugere og gøre dem opmærksom på vigtigheden af at bruge lokale producenter og råvarer, at undgå madspild og i det hele taget vise dem, hvordan de selv kan gøre en forskel i den klima-udfordring, vi står midt i. Det bliver nemmere at praktisere i de nye rammer.

Foruden at blive brugt i undervisningen er det også meningen, at det nye skolekøkken skal fungere som samlingssted for hele skolen, og således skal det også benyttes i forbindelse med arrangementer og fællesspisninger på skolen, ligesom det også skal gøres brugbart til aftenskoleundervisning.

Det gamle skolekøkken før nedrivningen. Pr-foto

- Skolekøkkenet er et lokale, som alle elever og forældre kender, og også førhen er det blevet brugt flittigt. Det kommer det til at blive endnu mere i fremtiden. Jeg tror også, at det har været med til at sikre opbakningen og den store frivillige indsats og samtidig medvirke til, at alle har følt så stort ejerskab over projektet, siger Per Wendelboe, der ser frem til at byde eleverne velkommen i det nye skolekøkken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce