Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nyt spisested med plads til snak og sammenhold

Mette Tertz og Niels Skovlund har i Møllergade 105 åbnet 105 Bar & Køkken, hvor der udover god mad også er samtale og sammenhold på menuen. Foto: Michael Thorbjørnsen
I 105 Bar & Køkken spiller det sociale liv mellem gæsterne en lige så vigtig rolle som den mad og drikke, der serveres.

Svendborg: De fleste af os har vel på ferieturen i Sydeuropa nydt at sidde og betragte livet på en italiensk taverna eller en spansk tapasbar, hvor lokalbefolkningen lige smutter ind for at få sig en hurtig kop kaffe, en drink eller noget at spise, mens de falder i snak med bekendte ved de andre borde.

Mette Tertz og Niels Skovlund, par fra Svendborg, har rejst meget i Sydeuropa, og her har de netop holdt meget af det afslappede liv i de små lokale cafeer, hvor kunderne føler sig hjemme, og hvor det sociale liv mellem gæsterne spiller en lige så vigtig rolle som den mad og drikke, der serveres.

Nu har parret med sydeuropæisk inspiration realiseret en fælles drøm om at åbne en bar og spisested, hvor der er sparet på smart og strømlinet indretning, men hvor der til gengæld er plads og rum til fællesskab over god mad.

Annonce

Passionerede madnørder

105 Bar & Køkken hedder stedet, hvor tallet henviser til adressen i Møllergade 105 (overfor Føtex), og hvor der fra morgen til aften serveres både mad samt kolde og varme drikke - også vin og cocktails.

- Vi står fra morgenstunden klar med en let morgenmad med blandt andet friskpresset juice, tostados (ristet brød), croissanter og naturligvis kaffe - her minder vi nok mest om en kaffebar.

- I løbet af eftermiddagen transformeres stedet til et spisested med mulighed for blandt andet snacks, pintxos, tapas eller andre af de små retter fra vores menukort, som for det meste indeholder sydeuropæisk mad.

- Alle vores retter er små og hurtige anretninger, som er lige til at dele, og som man ikke skal vente længe på, da vi ved, at mange kan savne muligheden for bare at droppe ind til et hurtigt måltid af rigtig god kvalitet. Andre af vores gæster har mulighed for at blive hængende i længere tid, og her bestiller man bare flere retter løbende, som aftenen skrider frem, og da vi også er en bar, kan aftenen sagtens fortsætte med cocktails og hygge i baren, fortæller Mette Tertz.

Hun er uddannet lærer, men har også arbejdet som grafisk designer og kunstmaler, mens Niels Skovlund er uddannet arkitekt og primært arbejdet med byplanlægning.

Parret købte for fire år siden ejendommen i Møllergade 105 og indrettede sig her med kontor og værksteder, mens Enhedslisten havde sit domicil i stueetagen.

- Ideen om at åbne vores eget spisested har gennem årene vokset sig større og større, fordi vi bare er passionerede madnørder, der elsker at lave mad, hvilket vi, når vi selv skal sige det, er ret gode til.

- For halvandet år siden tog vi beslutningen om at gå all in i projektet. Enhedslisten fandt en ny adresse, og vi kunne gå i gang med at renovere og indrette det 120 kvadratmeter store lokale med køkken, bar og restaurant.

Mette Tertz serverer kaffe, som hun selv mener er en af landets bedste. Kaffen får 105 Bar & Køkken leveret fra en god ven, som er kaffeekspert og selv rister kaffebønnerne specielt til det nye spisested. Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce

Kom som du er

I hele processen har parret valgt at bibeholde så mange af de originale dele i og fra lokalet.

- Bygningen er fra 1920'erne med en tilbygning fra 50'erne, og dengang byggede man bare anderledes og med andre materialer end i dag. Vi finder det begge ret så charmerende, hvor det er muligt og giver mening, at beholde det "gamle" udtryk, og derfor har vi i 105 Bar & Køkken bevaret de gamle og hvide klinker på flere af væggene, mens gulvet stadig er med de originale små fliser.


Der er de seneste år kommet mange tilflyttere til området, og der er ligesom ved at blive skabt et nyt og bynært område med en ny generation, hvor folk gerne vil hinanden. Dét fællesskab vil vi gerne være en del af og gerne være med til at facilitere i vores nye spisested.

Mette Tertz


- Vi vil her servere mad, som de fleste kan betale, og fordi det skal være et spisested med fokus på en afslappet atmosfære, har vi indrettet os med genbrugsmøbler. Vi er gået efter ting fra en tid, hvor man lavede kvalitet og har også fundet lækre gamle borde og stole, som passer ind i udtrykket, forklarer Mette Tertz og tilføjer, at køkkenet er med nyt inventar.

Hun understreger, at man absolut ikke behøver at klæde sig pænt på, når man skal spise på 105 Bar & Køkken, men at gæsterne bare skal komme, som de nu er - børnefamilier er også meget velkomne.

- Det skal være et sted, hvor gæsterne, også hvis man går ud alene, til enhver tid lige kan droppe ind, fordi man er sulten eller tørstig - eller har lyst til en snak, understreger hun.

Niels Skovlund er ligesom kæresten Mette Tertz en passioneret madnørd, der elsker at lave mad. Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce

Nyt og bynært område

Mette Tertz og Niels Skovlund håber, at de med 105 Bar & Køkken kan være med til styrke den udvikling og det nye sammenhold, som de har bemærket blandt beboerne i området omkring Føtex, Ørkildsgade, Dronningholmsvej, Kongebakken og Overgade.

- Der er de seneste år kommet mange tilflyttere til området, og der er ligesom ved at blive skabt et nyt og bynært område med en ny generation, hvor folk gerne vil hinanden. Dét fællesskab vil vi gerne være en del af og gerne være med til at facilitere i vores nye spisested, siger Mette Tertz.

Parret har i øvrigt fem sammenbragte børn i alderen 15-25 år, som alle hjælper til i 105 Bar & Køkken.

Dagens menu kan læses på en tavle i spisestedet. Foto: Michael Thorbjørnsen
105 Bar & Køkken er indrettet med genbrugsmøbler fra en tid, hvor man lavede kvalitet, blandt andet denne sofa af designeren Sigvard Bernadotte, der banede vejen for et moderne og funktionalistisk formsprog. Sofaen minder om de møbler, som Sigvard Bernadotte i sin tid lavede til Billund Lufthavn. Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nu bliver det helt vildt på Ørkildskolen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Få svar på spørgsmålene: Klimaforsker holder foredrag på Naturama

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Så lykkedes det: Nye i spidsen for Ældre Sagen

Ugeavisen Svendborg

Naturbrevkassen: Naturens Dag - for hele familien

Ugeavisen Svendborg

Giant Steps fejrer 20 års jubilæum med en farverig musikalsk buket

Ugeavisen Svendborg

Ny Spar-ejer bygger mere end bare en butik: - Jeg har ledt efter noget, jeg kan se mig selv i også om 10 år

Ugeavisen Svendborg

58.100 kroner til familieaktiviteter i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Frivillige har skuret og strøget for klargøre ny genbrugsbutik: - Det er en succes at se de her gæve kvinder knokle

Ugeavisen Svendborg

Foredrag: H.C. Andersens forhold til opera

Ugeavisen Svendborg

Stor temadag: Svendborg og Verdensmålene

Ugeavisen Svendborg

Nyt tilbud i Svendborg: Hjælp til din hjerne efter overbelastning

Ugeavisen Svendborg

Gratis mad fra Det Grønne Køkken: Spis løs og støt Knæk Cancer

Ugeavisen Svendborg

Bobler, brunch og Boblberg

Ugeavisen Svendborg

Tag hånd om dine fødder

Søsiden

International sejler-succes i Svendborg: Aldrig har så mange lystbåde overnattet i havnen

Ugeavisen Svendborg

Vin og mad i Åbyskov

Ugeavisen Svendborg

Gospelmatiné med fest og farver

Ugeavisen Svendborg

Veteraner på de sydfynske veje

Ugeavisen Svendborg

Irske musikere på Harders med unik og nutidig lyd

Ugeavisen Svendborg

Bibliotekets strikkecafé

Ugeavisen Svendborg

Bliv elektrisk sammen med SEF

Ugeavisen Svendborg

Et stykke med bart er bestemt ikke rart

Ugeavisen Svendborg

Lokale loger vært for stor prisuddeling

Annonce