Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ordblinde Randi kan nu forstå de udenlandske film i Scala

Randi Hedelund Jeppesen er ordblind, men takket være et nyt system i Scala kan hun nu få læst underteksterne op i en høretelefon. Foto: Michael Thorbjørnsen
Scala har indført system, så også personer med læsebesvær kan nyde tekstede film.

Svendborg: 41-årige Randi Hedelund Jeppesen, der bor i Tved med sin mand og to børn, elsker som de fleste andre at se en god film i biffen, men når hun går i Scala er det kun danske film, hun har set - indtil nu.

Randi Hedelund Jeppesen er nemlig ordblind, og da hun ikke kan læse underteksterne og ikke er super til engelsk, har de udenlandske film været for svære at forstå - og derfor fravalgt.

- Men i sidste uge var jeg inde og se den nye film om Gøg og Gokke - og jeg forstod det hele, jubler Randi Hedelund Jeppesen, der kan takke Scala og en app for denne mulighed.

- Personer med læsebesvær kan nu nyde og forstå tekstede film på samme vilkår som alle andre, forklarer Louise Dyre, direktør i Scala, som har allieret sig med app’en "SubReader", der er et prisbelønnet system og et redskab, mange læsebesværede kender og bruger i forvejen.

"SubReader" kan downloades på smartphonen, og den læser filmens undertekster op. Så med en opladet smartphone og et sæt høretelefoner kan børn, ordblinde, svagtseende nu gå i Scala og nyde en film sammen med familien eller vennerne og få det hele med, siger Louise Dyre og understreger, at det er gratis at blive oprettet som bruger af SubReader, og det er gratis at bruge app’en i Scala.

Randi Hedelund Jepppsesen har hjemmefra downloadet app’en SubReader, og når hun så skal ind til den valgte film, scannes en QR-kode ved døren til salen, så SubReader ved hvilken film, man skal se. Foto: Michael Thorbjørnsen

Læser med ørerne

Hjemmefra skal app’en SubReader installeres og man skal aktiveres som bruger, og når man så skal ind til den valgte film, scannes en QR-kode ved døren til salen, så SubReader ved hvilken film, man skal se.

- Inden filmen starter sættes telefonen på lydløs og den ene høretelefon tages i øret, så man kan høre oplæsningen af teksterne - og man samtidig kan følge med i filmens lydeffekter og stemning med det andet øre. På den måde får den læsebesværede det hele med – og det forstyrrer ikke de andre biografgæster, da skærmen skal slukkes og telefonen ned i lommen, og underteksterne bliver automatisk læst op, når filmen starter, siger Louise Dyre, som gerne havde set systemet indført tidligere.

- Teknologien skulle dog forbedres, og så havde vi det som et must, at det skulle gøres gratis for vores gæster. Begge ting kunne opfyldes nu, og derfor har vi for nylig introduceret systemet, fortæller Louise Dyre.

- App’en virker dog ikke på 3D-film og derudover på meget få andre film, som er lavet på en måde, hvor SubReader ikke kan læse teksterne, tilføjer biografdirektøren.

- Men den virkede helt perfekt, da jeg så Gøg og Gokke, så herfra skal der lyde store roser til Scala for at indføre systemet, for det kommer til at glæde mange mennesker på Sydfyn, siger Randi Hedelund Jeppesen, som nu ser frem til at være en mere fast del af familien, når den står på biograftur i fremtiden.

Randi Hedelund Jeppesen arbejder til daglig som ordblindekonsulent og har sit eget firma, Hjælp til Ord, som hjælper ordblinde og undervisere. Hun er selv ekspert i at bruge de it-systemer, som har betydet, at hun selv er blevet selvhjulpen, fordi de gør det muligt for hende at "læse med ørerne," som hun kalder det.

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Anmelderrost publikumssucces vender tilbage til Svendborg

Annonce
Ugeavisen Svendborg

TorsdagsTanker: Bliv klogere på naturens vilde ingredienser med Thomas Laursen

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Forårskoncert med Gospelkoret Arise og band

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Merci til Dorte: Jobkonsulent overrasket med blomster og chokolade

Ugeavisen Svendborg

Fem heldige vindere - og deres gæster - skal til koncert med Simone Tang

Ugeavisen Svendborg

Alt det, vi skal genlære efter corona-pandemien

Ugeavisen Svendborg

Halberg frikøber Helge: Det bliver gratis at opleve Svendborg fra søsiden under Landsstævnet

Ugeavisen Svendborg

Flere billetter til Høje Bøge Open Air på højkant: Her er vinderne

Ugeavisen Svendborg

2.d plantede blomster hos elforsyningen og lærte om truede insekter

Ugeavisen Svendborg

Re-Choir inviterer til rytmisk forårskoncert

Ugeavisen Svendborg

Fra juice til avis

Annonce