Annonce
Ugeavisen Svendborg

Orskov Foods donerer æbler til 170.000 skoleelever

Micki Cheng fra Den Store Bagedyst og børn på besøg i produktionen hos Orskov Food. Foto: Anders Find
Sammen med GoCook går 170.000 skoleelever over hele landet på opdagelse i æblets mangfoldighed. Og de mange tusinder æbler er dyrket, høstet og doneret til projektet af Orskov Foods i Oure.
Annonce

Oure: GoCook Smagekassen er Coops madprogram for børn og unge. Hvert år kan madkundskabslærere fra landets grundskoler bestille en gratis kasse med råvarer, undervisningsmaterialer og opskriftshæfter til eleverne. Og i år er det en hel særlig sød-syrlig frugt, der er hovedperson for GoCook Smagekassen - det danske æble.

- Hvis vi skulle kåre en dansk nationalfrugt, ville æblet være et oplagt bud. Alligevel er det vores oplevelse, at mange børn og unge er tilbøjelige til at vælge de mere søde udenlandske æbler, siger programchef for GoCook, Bente Svane Nielsen i en pressemeddelelse.

Og den udfordring kender de godt hos en af Danmarks største æbleproducenter, Orskov Foods, i Oure. Her har man derfor valgt at støtte GoCook med en donation på 100.000 æbler, ligesom Orskov Foods danner rammen om undervisningsmaterialet, hvor eleverne skal lære om æblernes vej fra jord til bord.

- Vi synes, det er et fantastisk projekt og mulighed for at uddanne så mange skoleelever på en måde, hvor de ikke bare skal høre en masse om æbler, men rent faktisk også selv får lov til at arbejde og eksperimentere med vores frugter, siger Jesper Dalskov-Rasmussen, som er salgschef hos Orskov Foods A/S.

Annonce

En generation af madmodige

Med flere end 170.000 deltagende elever, fordelt på 7443 klasser, svarende til mere end 80 procent af alle grundskoler, var linjerne i år trukket op til en æblehøst af nationale dimensioner.

- Vi har jo ikke kunne undgå at bemærke, at skolerne her i det sydfynske er tilmeldt GoCook, og det glæder os meget. At vi nu også når ud til resten af Danmark, synes jeg er vigtigt, for så får vi jo muligheden for give indsigt i det dejlige danske æble til en hel generation af unge danskere, siger Jesper Dalskov-Rasmussen.

Micki Cheng, kendt fra Den Store Bagedyst" på Sydfyn for at plukke æbler med lokale børn. Foto: Anders Find


GoCook har en mission om at skabe den første generation af børn og unge, som er bedre til at lave mad end deres forældre. Og spørger man Bente Svane Nielsen, handler det hele om at udfordre eleverne på deres madmod.

- Vi vil gerne have eleverne til at opleve og reflektere over danske æblers mange smage. Vi håber, det vil få involveret børnene mere, så de både bliver mere madmodige, får mere lyst til at smage på flere ting og udvikler færdigheder og viden om mad, som de kan bruge resten af livet.

Orskov Foods A/S har igennem hele 2020 dannet kulisse for optagelserne til undervisningsmaterialet i GoCook Smagekassen.

Kort om Orskov Foods og Smagekassen

På Østfyn har Orskov Foods egne plantager, som i alt er på 400.000 æbletræer. Arealet svarer til ca. 220 fodboldbaner - alle æbler fortsat håndplukket.

Orskov Foods er en familieejet virksomhed i tredje generation og har siden 1943 dyrket danske æbler. I dag er Orskov Foods Danmarks største leverandør af danske æbler.

Orskov Foods leverer ca. 15 danske æblesorter i perioden august til maj.

En person kan plukke 10-15 træer i timen. Straks efter plukning kommer frugten på store, lufttætte kølerum, hvor den lægges i dvale, så den kan holde sig frisk hen over vinteren og foråret.

Danmarks mest moderne æblepakkeri og lagerfaciliteter findes i Oure, hvor der fra august til maj pakkes æbler til danskerne. Æblerne kommer fra egne plantager og avlere, som er tilknyttet virksomheden.

GoCook Smagekassen er en kasse med gratis råvarer, undervisningsmaterialer, film og opskriftshæfter. Alle interesserede skoleklasser kan bestille den og hente den i en lokal Coop-butik.

I år indeholder kassen opskrifter og råvarer til frittata og æbleboller – begge dele med danske æbler. Undervisningsmaterialet henvender sig til i elever i 4.-8. klasse.

82 % af alle grundskoler (folkeskoler, frie/private skoler og specialskoler) i Danmark er tilmeldt med i alt 7443 skoleklasser. 4 ud af 5 danske skoler har klasser, der deltager i GoCook Smagekassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Kor i nye klæder

Ugeavisen Svendborg

Trine tilbage til rødderne

Annonce