Annonce
Ugeavisen Svendborg

På trods af nedlukning: Lys og åbne døre i mange af midtbyens butikker

Foder til dyrene er fødevarer, og derfor må også Sø-pet i Vestergade have åbent. Her er det butiksassistent Kristina Andersen, der ekspederer. Foto: Michael Thorbjørnsen
Selvom der er en delvis nedlukning, så er der stadig liv i flere af midtbyens forretninger. I dagligvare- og fødevarebutikkerne må kunderne gerne komme ind, mens flere tøjforretninger udleverer forudbestilt tøj ved døren.

Svendborg: Der er låste døre og helt mørkt i mange af midtbyens forretninger, men selvom der er dikteret nedlukning af detailhandlen, så er der også åbne døre og lys i flere butikker.

Det gælder først og fremmest hos byens optikere, som sammen med dagligvareforretninger og apoteker er nogle af de eneste undtagelser i nedlukningen.

- Vi opfattes som autoriserede sundhedspersoner, og da vi samtidig sælger medicinsk udstyr i form af briller og kontaktlinser, kan vi holde åbent, forklarer Martin Rasmussen, butikschef i Synoptik i Gerritsgade.

Annonce

- Vi kan og må derfor gerne hjælpe vores kunder med alt det, vi sædvanligt gør: Udførelse af synsprøver, brilletilretninger, kontaktlinsespørgsmål, udlevering af briller, og service til alle brille- og kontaktlinsekunder, ligesom vi kan hjælpe med bestilling af synsprøver.

Martin Rasmussen understreger, at man følger gældende anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, og at man efter den seneste udmelding fra myndighederne har skærpet opmærksomheden.

Har du en favoritost, så kan den fortsat købes hos Ostespecialisten i Korsgade, hvor butiksassistent Mette Marcher står klar med osteskæreren. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Vi har simpelthen gjort en af vores medarbejdere til Covid-ansvarlig, og det gælder både overfor kunderne og for os selv. Hun skal sørge for, at vores kunder husker at spritte hænderne af, holder to meters afstand og at alle de briller, som bliver prøvet af kunderne efterfølgende sprittes af. Vi spritter ligeledes alt udstyr af både før og efter synsprøver, og vi bruger hele tiden værnemidler som visir, mundbind og engangshandsker.

- Vi opfordrer også kunder til at besøge vores butik alene, men kan dog kompensere for dette, hvis en ven, kæreste eller ægtefælle lige skal med ind og godkende købet af en ny brille, fortæller Martin Rasmussen.

Blomster er også dagligvarer, og derfor må Trine Watz Helleland, indehaver af Blomstergalleriet Watz i Gåsestræde gerne have åbent under nedlukningen. Foto: Michael Thorbjørnsen

Han fortæller, at synsprøver og brilletilretninger kan være et problem, da det kræver nærkontakt.

- Med mundbind og ved at holde ansigterne så langt væk fra hinanden som muligt, håber vi at minimere risikoen for smitte, siger Martin Rasmussen, der opfordrer til, at smittede eller kunder med symptomer venter med at besøge forretningen til, man har fået en negativ test.

Fødevarer og fotos

Mens tøjbutikkerne, guldsmede, isenkræmmere og Svendborg Bycenter holder butikkerne lukket foreløbig frem til den 17. januar, så er der stadig liv og salg i byens mindre fødevarebutikker og specialforretninger, som ikke er en del af restriktionerne.

Brian Bang, indehaver af Click i Gerritsgade, udleverer forudbestilte og allerede betalte varer ved fordøren. Foto: Michael Thorbjørnsen

Derfor kan man stadig købe slik i Fætter Guf i Kattesundet, vin og delikatesser i Vinoble  og Vinspecialisten, samt te hos Tea Time i Korsgade, hvor Ostespecialisten ligeledes holder til.

- Vi bliver ikke overrendt af kunder, for desværre er der mange, der slet ikke ved, at vi har åbent. Vi synes dog, at  det er god service overfor vores faste kunder, at de stadig kan købe deres favoritost hos os, og derfor holder vi åbent, indtil andet bliver besluttet, fortæller butiksassistent Mette Marcher.

Kunder er der også i Go Smoke, som sælger e-cigaretter og e-væsker til dampere. Her oplyser butiksassistent, Marlene Berg Hansen, at man gerne må have åbent, fordi der er tale om dagligvarer.

Nogle af byens tøjbutikker tilbyder under nedlukningen pay & collect, hvor selve butikken er lukket for kunder, men hvor man kan bestille tøj og betale på forhånd - og afhente ved døren. Christina Strange Eriksen, indehaver af Laundry i Gerritsgade, er med på ordningen. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Rygere, der har fundet e-cigaretter som et alternativ til rygningen, skal jo have deres væsker, så de fortsat kan dampe løs, og derfor holder vi åbent, begrunder hun.

I Det Grønne Hjørne, Torvet 2, har indehaver Bolette Havlys og et par kolleger stadig gang i salget af blandt andet helsekost, vitaminer og økologisk saft.

- Og masser af økologiske teer, for folk har åbenbart brug for noget at varme sig på i en på mange måder mørk og kold tid, fortæller Bolette Havlys.

Martin Rasmussen fra Synoptik i Gerritsgade, som sammen med byens øvrige optikere har åbent og tilbyder  både synstest, brilletilretninger og klare problemer med kontaktlinser.  Foto: Michael Thorbjørnsen

Selvom der ikke er tale om fødevarer, så er der lys i fotoforretningen Click i Gerritsgade, som gerne lukker døren op, men ind i butikken kommer man ikke.


Vi må jo være lidt kreative for at holde vores butikker kørende og opretholde en vis omsætning, men alt foregår efter myndighedernes anbefalinger. Ingen kunder må og kommer heller ikke ind i selve butikken, så derfor er denne løsning sikker og god.

Cristina Strange Eriksen, indehaver af Laundry


- Vi har ingen normal ekspedition og må ikke tage imod betalinger med dankort. Derimod må vi gerne udlevere forudbestilte og allerede betalte varer, herunder bestilte fremkaldelser af fotos, i døren, forklarer indehaver Brian Bang, hvis forretning også udleverer og sender pakker for GLS.

Samme princip gør sig gældende i flere af byens andre forretninger, der tilbyder pay & collect med bestilling og betaling via hjemmeside eller de sociale medier - og med afhentning ved døren.

- Vi må jo være lidt kreative for at holde vores butikker kørende og opretholde en vis omsætning, men alt foregår efter myndighedernes anbefalinger. Ingen kunder må og kommer heller ikke ind i selve butikken, så derfor er denne løsning med udlevering ved døren sikker og god, mener Cristina Strange Eriksen, indehaver af tøjbutikken Laundry i Gerritsgade.

Annonce

Blomster og kæledyr

Vores kæledyr må ikke sulte under nedlukningen, og derfor kan dyrehandlere som Sø-pet i Vestergade holde åbent.

- Desværre er det vel kun halvdelen af vores kunder, som er klar over, at vi, ligesom under forårets nedlukning, har åbent, og det er ærgerligt, for vi så da gerne, at flere kiggede ind.

- Flere af vores faste kunder fortæller også, at de er utrygge ved at komme ind til midtbyen, og derfor har vi sat yderligere turbo på vores gratis udbringning af varer til kunder i hele Svendborg Kommune, siger butiksassistent Kristina Andersen

På turen rundt i byen var der også åbent i blandt andet Normal, Frellsen, Matas, i de asiastiske minimarkeder, i de mange spisesteder, der tilbyder take away, og så er der også adgang til nogle af butikkerne i Svendborg Bycenter.

Endelig er det fortsat muligt at købe farverige buketter hos byens blomsterhandlere.

- Blomster hører under dagligvarer, og derfor holder vi åbent. Sortimentet er dog noget  begrænset, fordi januar i forvejen er en stille måned og med coronasituationen har vi ikke bestilt de helt store mængder hjem, men her er stadig mange flotte og helt friske buketter at få, fortæller indehaver af Blomstergalleriet Watz i Gåsetræde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sølv til Magnus

Annonce