Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ralf er ordblind: - Jeg troede, den var helt gal med mig

Ralf Iversen og Julie Pedersen kan følge meget bedre med i undervisningen, når de som ordblinde får de rette værktøjer og hjælpeprogrammer fra dag ét på FGU Syd- og Midtfyn. Foto: Ditte Bech Mellson
Julie Pedersen og Ralf Iversen er begge ordblinde og har derfor haft det svært i folkeskolen. Nu er de begge elever på FGU i Svendborg og får her hjælp til gennemførelse af en uddannelse.

Svendborg: Der faldt en sten fra hjertet, da Ralf Iversen som stor dreng fandt ud af, at han egentlig var ganske normal, og at problemerne med det at læse og skrive ikke skyldtes ham som person, men at årsagen lå gemt et sted i hjernen.

- Det var på en måde en lettelse, da jeg fik at vide, at jeg var svært ordblind, for så var der jo pludselig en forklaring på, hvorfor jeg havde det så svært med bogstaver og ord.

Ralf Iversen var på alle områder en glad, sund og rask dreng og blev derfor ked af det og ikke mindst frustreret, da alle vennerne i klassen hurtigt lærte at skrive og stave, mens han bare slet ikke kunne få det til at hænge sammen.

Annonce

- Jeg gik jo rundt og troede, at jeg var lidt dum, at den var gal med mig, fortæller han.

Da diagnosen og dermed forklaringen på årsagen til læseproblemerne blev kendt, fandt Ralf Iversen ro og begyndte langsomt at acceptere sit handicap.

Det kan godt være, at Ralf Iversen har svært ved at læse og skrive, men velformuleret er han - og reflekterende.

- Jeg har jo for længst affundet mig med min ordblindhed, så det er altså ikke noget, jeg går rundt og tænker over til dagligt, for med de redskaber, der er til rådighed i dag, kan du faktisk få en god hverdag, selvom du har svært ved at læse og skrive, siger han.

Drømmen om militæret brast

Få gange har han bandet af sin ordblindhed, men værst var det, da drømmen om en uddannelse i militæret brast.

- Jeg var så klar, var fysisk i topform og bestod også her, men da det kom til det at læse, blev jeg siet fra - og jeg forstår det på en måde godt, for i militæret er der mange svære og vigtige manualer samt skriftlige ordrer at forstå og handle efter, og så kan man jo ikke i en presset situation have en person med, der ikke forstår budskaberne.

- Jeg havde håbet, men min fremtid kom altså ikke til at være i militæret.

Ralf Iversen sigter i stedet på en fremtid som skovarbejder eller skovrider, og vejen hertil begyndte på VUC for et par år siden, hvor han med hjælp fra nyudviklede og forbedrede it-værktøjer, først og fremmest programmet AppWriter, fik taget sin 9. klasses eksamen, hvorefter han begyndte på FGU - på linjen ”Natur, Oplevelser & Anlægspleje”.

- Her på FGU får jeg og de andre ordblinde elever en fantastisk god hjælp af underviserne, men også fra den nye teknologi. Netop AppWriter har jeg med overalt, på min telefon og min computer.

- Det er et fantastisk program, for hvis jeg skal skrive et ord, for eksempel goddag, men kun skriver gdg, så foreslår programmet en række ord, som jeg så kan enten kan genkende eller læse.

- Jeg kan også tage billeder af vejskilte, tilbud i supermarkedet og andre opslag, downloade billederne i AppWriter, som herefter hurtigt fortæller mig, hvad der står - så det system gør min hverdag meget nemmere, og jeg bruger det hele tiden, fortæller Ralf Iversen, som opfordrer andre med læseproblemer til at prøve FGU.

- Her er vi flere, der kæmper med bogstaverne, så du er ikke alene, men kan derimod hente masser af inspiration fra andre - ikke mindst underviserne, som gør et stort stykke arbejde for at hjælpe os, siger Ralf Iversen.

Det er først, da Julie Pedersen begynder på FGU, at hun får rigtig hjælp med sin ordblindhed. - Her føler jeg mig tryg og mere okay med at være ordblind, siger Julie Pedersen.Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce

- Her er det okay at være ordblind

18-årige Julie Pedersen går på FGU-linjen ”Mad & Ernæring” og drømmer om at blive cater. Hun har, modsat Ralf Iversen, gennem det meste af sin grundskoletid gået uden hjælp for sin ordblindhed.

- Mine forældre kunne ikke rigtig forstå, hvorfor jeg havde så svært ved at læse og skrive - og skolen undrede sig også. Der blev også lavet en test, men så vidt jeg husker, kom der ikke noget svar. Der blev i hvert fald ikke arbejdet videre med mig, hvis man kan sige det på den måde, og jeg fik heller ikke de redskaber og værktøjer, som jeg hører, at andre har fået, fortæller Julie Pedersen.


Derfor vil jeg da opfordre unge med læseproblemer - og ikke mindst forældrene og skolerne - til så hurtigt som muligt at få lavet en test, hvis man har mistanke om ordblindhed, for jo hurtigere hjælpen kan sættes ind desto bedre.

Julie Pedersen


Hun fortæller, at hun ofte var ked af det og ikke mindst frustreret, når hun i sin klasse i folkeskolen slet ikke kunne følge med i flere af fagene.

- Jeg følte mig ikke god nok - og især diktat var hver gang en nedtur, for jeg havde jo svært ved at stave til ordene. Heldigvis er jeg aldrig blevet mobbet med min manglende evner, og det hjalp mig på en måde gennem folkeskoletiden, selvom det til tider var hårdt.

Det er først, da Julie Pedersen begynder på FGU, at hun får rigtig hjælp.

-Her føler jeg mig tryg og mere okay med at være ordblind, siger Julie Pedersen.

I starten af sit FGU-forløb blev hun testet for sin ordblindhed, og da den var "positiv" blev hjælpeforanstaltninger bevilget og sat i gang. Det betyder blandt andet, at hun har fået en it-rygsæk med en lang række teknologiske hjælpemidler samt mere tid, når der for eksempel skal afleveres opgaver.

For både Ralf Iversen og Julie Pedersen sikrer hjælpen på FGU, at de nu kan følge bedre med i undervisningen.

- En hjælp, som kunne have gavnet mig tidligere, og derfor vil jeg da opfordre unge med læseproblemer - og ikke mindst forældrene og skolerne - til så hurtigt som muligt at få lavet en test, hvis man har mistanke om ordblindhed, for jo hurtigere hjælpen kan sættes ind desto bedre, fastslår Julie Pedersen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Toner fra Tårnet: Sommer med kærlighed, håb og drømme

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Hvad ved du om Delle?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

På fredag åbner Coop365 i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Eeg og Fonnesbæk jazzer i gårdhaven

Ugeavisen Svendborg

Sommer er vandhundens paradis, eller?

Ugeavisen Svendborg

Lokale skoler tænker nyt: Der skal mere virkelighed ind i undervisningen

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Michelin-stjerner, myreprinsesser, og megahurtige biler

Ugeavisen Svendborg

Fysioterapi med padelbane i baghaven

Ugeavisen Svendborg

Yngre jazzløver brøler med Giant Steps

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Hvor mange gange spiser du din mad?

Ugeavisen Svendborg

Har du overvejet Botox? Nu har du muligheden på Sydfyn

Ugeavisen Svendborg

Genbrug: Nu kan du også sortere mad- og drikkekartoner til genanvendelse

Ugeavisen Svendborg

Futtog tager første tur efter renovering

Ugeavisen Svendborg

20.000 kroner til seniorer

Ugeavisen Svendborg

Alt det usagte: Familiehemmeligheder på museum

Ugeavisen Svendborg

Donation til flagallé

Ugeavisen Svendborg

Lån og prøv en elbil i to dage

Ugeavisen Svendborg

Piberøg på Sydfyn i 20 år

Ugeavisen Svendborg

Naturklummen: Midsommer, hvidtjørne og hvide nætter

Ugeavisen Svendborg

Skoleelever på to hjul: Søfart på cykel

Ugeavisen Svendborg

Købelysten på boligmarkedet er brandvarm i juni

Ugeavisen Svendborg

Zenobia med nye melodier til gamle sange

Ugeavisen Svendborg

Kreative kvinder i nye rammer

Annonce