Annonce
Ugeavisen Svendborg

Sæt ord på angsten

Tandlæge Matilde Brandt (tv) tager altid en samtale med patienter med tandlægeskræk, før behandlingen starter. - Det er vigtigt at få sat ord på, hvad der udløser angsten og få aftalt, hvordan vi tilrettelægger vores samarbejde, så det vil kunne fungere for patienten, siger Matilde Brandt. Hun ses her med Tanja Kromann Vamen, der er blevet kureret for sin tandlægeskræk. Foto: Michael Thorbjørnsern
Annonce

Svendborg: Tandlæge Matilde Brandt, som har haft sin klinik i Svendborg siden november 2012, har stort fokus på folk med angst for boret, og det er også derfor, at hendes lille tandklinik på Torvet er indrettet, så den bærer præg af hjemlighed og tryghed.

- Det er vigtigt at patienter med tandlægeskræk, så snart de træder ind ad døren, bliver mødt af et rart miljø og et imødekommende personale. De skal føle sig velkommen og trygge, påpeger Matilde Brandt, der fik kureret Tanja Kromann Vammen for hendes tandlægeskræk.

- Jeg kan tydeligt se angsten i øjnene på visse patienter, når de ankommer til klinikken, så allerede inden de når at sætte sig i tandlægestolen, har jeg spottet, at det er en person med tandlægeskræk, jeg har med at gøre.

- Så starter jeg gerne med at høre personens historie og prøver at forstå, hvad det er, personen er bange. Det kan være forskellige ting, som patienterne ikke kan lide, og det er vigtigt at få sat ord på, hvad det er, der udløser angsten og få aftalt, hvordan vi tilrettelægger vores samarbejde, så det vil kunne fungere for patienten, forklarede Matilde Brandt i en artikel her i Ugeavisen Svendborg i 2015, hvor hun fortsatte:

- Tandlægeskræk er jo meget individuelt. Nogle er bange for smerte og skal måske have større dosis bedøvelse end normalt, så de ingenting mærker. Andre er måske mere angst for lyden og vil gerne høre musik. Andre bryder sig måske bare slet ikke om det at blive lagt ned i en tandlægestol, og i det tilfælde kan vi vælge at lave behandlingen i mere opret position, siger tandlægen.

I bund og grund handler tandlægeskræk for de fleste mennesker om, at de ikke kan lidt at miste kontrollen.

- Derfor er det altafgørende, at behandlingen foregår i patienternes tempo. Det er vigtigt for mig, at patienterne hele tiden ved, at de har kontrollen over behandlingen. Derfor medinddrager jeg altid patienter i de beslutninger, der tages omkring deres tænder, og under selve tandbehandlingen spørger jeg ofte ind til, om de er ok, eller har brug for en pause.

- Det er svært at give en konkret opskrift på, hvordan man kommer af med sin tandlægeskræk, men jeg mener, at det er vigtigt, at man i første omgang finder en tandlæge, man har tillid til.

- Man skal ikke være flov over at have tandlægeskræk, men sørg i stedet for at få fortalt, hvad det er, som du ikke kan lide ved at gå til tandlæge. Sammen med din tandlæge skal du få lavet nogle ”spilleregler” som der køres efter, siger Matilde Brandt og slutter:

- I stedet for at prøve at skjule og lægge låg på sin tandlægeskræk er mit bedste råd at være åben omkring det og forsøge at acceptere de følelser, som man nu en gang har. På den måde oplever jeg, at der løsnes op, og tandlægeskrækken med tiden aftager, siger Matilde Brandt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Annonce