Annonce
Ugeavisen Svendborg

Seniorer ser tilbage på livets op- og nedture

Medlemmer af Svendborg Seniorscene modtager danseundervisning af Per Lundsgaard, som er fra Svendborg, men i dag danser på blandt andet Pantomimeteatret i Tivoli. Privatfoto
Svendborg Seniorscene øver på forestilling og ser på livet gennem modne briller inden ”klokken ringer 11”
Annonce

Svendborg: 13 medlemmer af Svendborg Seniorscene arbejder netop nu med at skabe en ny forestilling. Stykket, som får urpremiere torsdag den 10. september kl. 19 i Borgerforeningen, tager afsæt i de 13 aktørers ungdomsdrømme og er en kommentar til livet, som det blev på godt og ondt.

- De 11 damer og 2 herrer har i deres bedste alder et langt liv med sig i bagagen. Livet, man som ung troede, at man selv bød op til dans, men som så dansede et andet sted hen i tilværelsen. Måske til et liv, der set i bakspejlet, var okay, måske oversteg livet enhver drøm, man kunne have som ganske ny på "livets scene" - måske blev livet lidt af en skuffelse, fortæller Marianne Kjær, der er stykkets forfatter og instruktør.

Annonce

Modne briller

” Klokken ringer 11”, som er arbejdstitlen på stykket, tager sit udgangspunkt på en skole i provinsen, hvor en sommerlig højskole rykker ind med kultur, bevægelse, foredrag, kunst og forkælelse på programmet.

- Som man så ofte ser i det virkelige kulturliv, både det iagttagende og udøvende, er brugerne kvinder i alderen 50 plus. Sådan er det også med den forventningsfulde elevskare, som består af en busfuld af kvinder i deres bedste alder, der skal sluses ud i livet igen efter coronanedlukningen. De vil undervejs fortælle lidt om deres måneder i seniorisolation, men først og fremmest se tilbage på deres liv.

- Alle har de nemlig lagt ungdomsdrømmene og det virkelige liv med karriere, mand, børn eller enlig bag sig. Nu vil de se på livet gennem modne briller inden ”klokken ringer 11” og det bliver for sent i det stadig indbydende liv. Denne sommer vil de have styr på, hvad livet har manglet af muligheder og sociale relationer, fortæller Marianne Kjær.

Det er Marianne Kjær, som har skrevet og også instruerer forestillingen. Foto: Michael Bager

I den åndelige bagage er opgøret med de ungdomsdrømme, som blev ved tanken eller blev udlevet.

- Vi møder sygeplejersken, danseren, skøjteprinsessen, popsangeren, en tidligere kultur-og sportsminister, husmoderen, kvindesagsforkæmperen samt rengøringsassistenten, som altid har drømt sig væk fra gulvspanden og til en tid, der findes i bøger af Jane Austen. Alle står af bussen med masker på og store forventninger. Langsomt skrælles facaden af, mens historie på historie fortælles, spilles, synges og danses, forklarer Marianne Kjær.

Annonce

Travle mænd

Ensemblets to mænd får nok at gøre. De spiller skolens mangeårige pedel Nielsen og hans svigersøn, den tidligere gourmetkok Jens. De to karakterer kommer ikke bare til at sørge for, at damerne trives på højskolen og får den mad og forplejning, moderne seniorer kræver.

- De to kastes ud i de forskellige historier, når de kvindelige spillere mangler en ægtemand, elsker, far, børn og børnebørn og andre aktører fra deres virkelige liv, som kommer både drømmeagtigt og realistisk i spil, siger instruktøren.


Alle har de lagt ungdomsdrømmene og det virkelige liv med karriere, mand, børn eller enlig bag sig - nu vil de se på livet gennem modne briller.

Marianne Kjær, instruktør


Alle aktører i stykket har valgt en sang og melodi, som indgår i de forskellige historier

Korleder, musiker og komponist Tine Dahl tager sig kærligt af musik og sange.

Selvom det er Marianne Kjær, der har fået ideen til stykket, har skrevet og iscenesætter, så er stykket udviklet i tæt samarbejde med ensemblet.

Annonce

Ældre med skaberglæde

Stykket vises også ved en den 11. september, idet beboerforeningen ved Jægermarken, Toftemarken, Klintemarken og Frilandsvej har købt den til en lukket forestilling for områdets beboere.

- Om der så kommer flere forestillinger er tvivlsomt, for det er nærmet umuligt at samle 13 ældre, men meget travle mennesker på samme dato. At vi alle kunne spille teater den 10. og 11. september var et mindre mirakel, så det bliver nok ved det disse to forestillinger, siger Marianne Aagaard, formand for Svendborg Senior Scene.

Svendborg Seniorscene er en underafdeling af Svendborg Fritidsteater og blev stiftet i januar 2011.

- Svendborg Seniorscene blev skabt, så ældre med teater og skaberglæde i behold kunne have deres egen ”scene”, samt et sted at have social omgang med ligesindede. Seniorscenen er en utrolig givtig platform, som vist ikke findes andre steder i landet, og som giver ældre mulighed for at udtrykke sig på scenen. Den har givet mulighed for at imødegå ensomhed ved at styrke selvtilliden og selvværdet i den sene alder, fortæller Marianne Aagaard.

Der kan købes billetter til forestillingen på billet.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Gudstjenester

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce