Annonce
Ugeavisen Svendborg

Skrivekrampe i en god sags tjeneste: Lene har skrevet 800 julekort

Lene Meldgaard Feder har brugt adskillige af årets sidste uger på at skrive op mod 800 julekort og folde mindst lige så mange papirengle. Foto: Lene Meldgaard feder
Nu er Lene Meldgaard Feder næsten i mål med sit julekortsprojekt, og det har ikke kostet ret meget mere end

Svendborg: Lene Meldgaard Feder har fået en idé. En fiks idé, ville nogen måske mene, men det er hun ligeglad med.

Lene har nemlig de seneste par måneder sat sig for at skive et julekort til samtlige ældre på plejehjem i hele Svendborg Kommune plus det løse. Og de er skrevet i hånden.

- Det startede sidste år. Jeg har en veninde, der arbejder på Frøavlen, og vi snakkede om, hvor svært de ældre havde haft det under coronaen, hvor de havde været afskåret fra omverdenen og ikke havde kunnet få besøg af venner og familie. Det var jo næsten, som om de sad på en øde ø. Det syntes jeg var enormt synd, og vi snakkede om, at det skulle man gøre noget ved, forklarer Lene Meldgaard Feder.

Annonce

Da de havde sagt ja til det, tænkte jeg, om jeg ikke også skulle tage alle de ældre med, der måtte ligge på sygehuset til jul og så tager jeg også lige de udsatte i Kirkens Korshærs varmestue.

Lene Meldgaard Feder

Samtidig med at Lene og veninden snakkede om det, kom de også til at tale om, at det i grunden var synd, at der nærmest ikke mere var nogen, der sendte hinanden julekort længere, og at portopriserne for at sende de par linjer, som et julekort ofte blot består af, havde taget en himmelflugt.

- Så tænkte jeg, at jeg egentlig godt kunne kombinere de to ting, og jeg spurgte min veninde, hvor mange de var nede på Frøavlen. Hun mente, der var omkring 55 beboere, og så sagde jeg "Så skriver jeg julekort til dem", fortæller Lene Meldgaard Feder, som efter ledelsen på Frøavlen havde sagt ja, gik i gang med at skrive julekort til samtlige af hjemmets beboere.

- Jeg skrev dem på en uge. Jeg kendte jo ikke navnene på dem, der skulle have dem, men det udfyldte personalet så for mig, og de fik dem delt ud.

Og der kunne den historie jo så være sluttet, hvis ikke lige Lene Meldgaard Feder i år havde besluttet sig for at trykke julekortssømmet helt i bund.

Skrivehjælp fra Facebook

- Da jeg havde afleveret dem, havde jeg på fornemmelsen, at det godt kunne blive større. Så jeg tænkte "hvorfor egentlig ikke skrive til alle de ældre på alle Svendborg Kommunes plejehjem?", fortæller Lene Meldgaard Feder.

Eller man kunne tænke som hendes venner valgte at gøre ... højt: "Nu er du da blevet helt vanvittig".

- De spurgte mig allesammen, om jeg da overhovedet var klar over, hvor mange det drejede sig om, og jeg gættede på en 800-1000 stykker, fortæller Lene Meldgaard Feder.

Hun kontaktede Svendborg Kommune for at høre, om det ville være OK, og her lød beskeden, at det skulle hun endelig bare give sig i kast med.

- Da de havde sagt ja til det, tænkte jeg, om jeg ikke også skulle tage alle de ældre med, der måtte ligge på sygehuset til jul, og så tager jeg også lige de udsatte i Kirkens Korshærs varmestue. Og så har vi vist fået dem alle sammen med, fortæller hun.

Der er blevet doneret rigtig mange julekort til Lenes projekt. Foto: Lene Meldgaard Feder

Nu er Lene heldigvis af en støbning, der nok får gode idéer, men som også er klar over, hvornår en opgave måske har fået en størrelse, der kræver en håndsrækning, så hun oprettede en Facbookgruppe for at se, om andre måske kunne tænke sig at give en skrivehånd med.

- Gruppen hedder "Projekt julekort" hvor der blandt andet er mange af dem, der har været med til at donere julekort, der er med. Herinde var der tre, der meldte sig til at skrive, og de har skrevet omkring 200, mens jeg selv ender med at have skrevet lige omkring 700-800 stykker, når jeg er færdig.

Annonce

Og så lige 1000 engle

Lene Meldgaard Feder er efterhånden ved at være næsten i mål med sit julkortsprojekt, men det har også krævet en voldsom slutspurt.

- Den sidste måned har jeg nærmest ikke lavet andet end at skrive julekort, og det kan jeg godt mærke i min højre arm. Men det har været sådan, at jeg om aftenen hele tiden har sagt til mig selv, at jeg da godt liiiiige kunne nå at skrive et mere og et mere og et mere ... og et mere. Men - oh my god - næste dag har jeg godt nok haft ondt i armen, fortæller hun.

Teksten, Lene skriver i kortene, er ikke speciel omfangsrig: "Kære ___________  Jeg hedder Lene, og jeg er 47 år ung. Jeg skriver det her kort til dig for at ønske dig glædelig og godt nytår". Men med kortet har Lene også lagt en lille overraskelse, som nok også har trukket veksler på kortskriverens fysik:

- Jeg har også lige foldet 1000 engle, der bliver lagt ind i alle kortene.

Skulle Lene få et enkelt ønske opfyldt, kommer hun heller ikke til at folde engle igen til næste år - og jo; der bliver også skrevet julekort til alle kommunens plejehjemsbeboere næste år, for Lene har samlet julekort nok til at holde projektet kørende tre år frem, og de kort skulle nødigt gå til spilde.

- Jeg synes, det kunne være så fint, hvis man kunne lægge et stykke chokolade ved hvert julekort. Men det kræver, at et chokoladefirma vil sponsere det. Så skal jeg nok stå og pakke det hele i små poser til alle. Det er jeg fuldstændig ligeglad med, siger hun.

Annonce

Næsten i mål. Næsten

Med godt to uger til jul er Lene Meldgaard Feder som sagt næsten i mål med skriverierne, men også kun næsten.

Det slider noget på beholdningen af kuglepenne at skrive 800 julekort. Foto: Lene Meldgaard Feder

- Jeg har været nede og aflevere kortene til varmestuen og til alle plejehjemmene, lige på nær dem jeg sidder og skriver lige nu. Det er ud til Christinehaven ... og så mangler jeg også lige friplejehjemmene. Dem kom jeg i tanker om forleden, så dem skriver jeg lige her i weekenden, forsikrer Lene.

Og SÅ er det på tide, at Lenes skrivehånd får sig en velfortjent juleferie. Hvis altså ikke lige ...

- Jeg har også lovet min gamle tysklærer på 77, at hun også skal have et, og min gamle overbo Ruth på 85 sagde, at hun også gerne ville have et, så det har jeg lovet hende hun får, fortæller Lene Meldgaard Feder.

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Svendborg-forfatter er aktuel med roman om Vejstrup Pigehjem: En dokumentarisk bog om en ung kvinde, der bliver sendt på opdragelsesanstalt

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Folk For Folk er klar til en ny sæson med folkemusik

Annonce
Ugeavisen Svendborg

William gør en ekstra indsats for naturen: Derfor har han vundet årets biodiversitetspris

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Søg penge til projekter: Har du en god idé til udeliv?

Ugeavisen Svendborg

Tolerance og tålmodighed

Ugeavisen Svendborg

Løb for et godt formål

Ugeavisen Svendborg

Dage med Brecht kan i år fejre 10 års jubilæum

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Erhvervsliv i højt gear

Ugeavisen Svendborg

16 folk-koncerter i udsigt

Ugeavisen Svendborg

Workshop om livsstil, sundhed og åndedræt

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Skal vores seks-årige datter have lommepenge?

Annonce