Annonce
Ugeavisen Svendborg

Svendborg sorterer – rigtig godt!

I løbet af tre måneder indsamlede Vand og Affald 655 ton madaffald. Det svarer til hvad det kræver at varme 22 huse op om året. Foto: Vand og Affald
Svendborg sorterer rigtig godt! Det er den foreløbige konklusion efter fire måneder med nye affaldsordninger. Hos Vand og Affald indsamler vi plast som aldrig før, vi siger ”tak for mad” og vi kan se, at meget mindre affald ender til forbrænding.

Svendborg: Der er nu gået fire måneder siden, de første husstande i Svendborg fik nye affaldsbeholdere, og vi kan se, at svendborgenserne har taget de nye affaldsordninger til sig.

En ting, der særlig falder i øjnene, er, at mængden af restaffald til forbrænding er faldet markant.

Hvis vi sammenligner december 2019 med december 2020, faldt mængden af det restaffald, vi indsamler i affaldsbeholderne ved husstanden, fra 1057 ton til 590 ton. Altså et fald på 44 procent!

Annonce

I stedet for at ende i restaffald til forbrænding, er affaldet kommet videre i kredsløbet som nyt pap, papir, glas, metal eller plast, eller det er sorteret som madaffald og blevet til biogas og gødning.

Tak for mad

Sortering af madrester og grøntsagsafskær er nyt i Svendborg Kommune. Ikke desto mindre indsamlede vi 655 tons madaffald i løbet af de sidste tre måneder af 2020. Over halvdelen af de 655 ton blev indsamlet i december, hvilket skyldes, at de sidste husstande først kom med på affaldssorteringen i december - og så ryger der nok også mere mad ud i julemåneden

Madaffald bliver til biogas, og de 655 ton madaffald har samme energiindhold som 54.583 liter råolie, eller den mængde det kræver at opvarme 22 huse årligt. Samtidig er der et restprodukt, som landmanden bruger som gødning.

Annonce

Plast-boom

Noget, der virkelig har overrasket, er plastsorteringen. Selvom der ikke er uddelt en spand til plast, sorterer svendborgenserne plast som aldrig før, og de bruger i høj grad genbrugsbilen (tidligere storskraldsindsamling). Fra januar til december i 2020 firdoblede vi den mængde plast, vi indsamler med genbrugsbilen fra 4 ton i januar til 16 ton i december!

Hvis vi lægger mængden af plast fra genbrugsstationerne sammen med den indsamlede plast fra genbrugsbilen, nåede vi i 2020 op på 540 ton indsamlet plast, 100 ton mere end i 2019. Al den plast, der kan genanvendes, bliver smeltet om til nye produkter.

Fra januar til december 2020 steg genbrugsbilens indsamling af plast fra 4 ton til 16 ton om måneden.
Annonce

Glas, metal, pap og papir

De foreløbige tal viser desuden, at vi indsamler mere glas, metal, pap og papir til genanvendelse, end vi gjorde med den tidligere affaldsordning. Det er endnu for tidligt at sige, hvor stor ændringen er, men det glæder vi os til at løfte sløret for senere.

Allerede nu tør vi dog konkludere, at svendborgenserne har taget godt imod de nye affaldsordninger og allerede har god fod på sorteringen. Hos Vand og Affald siger vi derfor et stort TAK, fordi du sorterer!

Der er mange måder, man kan indrette sig på i køkkenet, fra én pose til alle de tørre ting til flere beholdere under vasken. Foto: Vand og Affald

Artiklen har tidligere været bragt i Ugeavisen Svendborg, men på grund af en teknisk fejl kom hele artiklen ikke med. Derfor bringer vi den igen.

10 gode gode råd

De første måneders erfaring med nye affaldsordninger viser, at mange i Svendborg Kommune gør en stor indsats for affaldssortering – og dermed for vores klima og miljø. Der er meget nyt, vi skal lære, så her kommer en række gode råd du kan bruge, når du står ved skraldespanden næste gang.

God sortering starter i køkkenet

Alle erfaringer viser, at god sortering starter i køkkenet. Hvis du allerede her har indrettet dig med beholdere til affaldet, er det nemt at tage med ud og lægge i de rigtige beholdere. Hvis du har et lille køkken, kan du eventuelt nøjes med én pose til alle de tørre ting og sortere dem ude ved affaldsbeholderen.

Plast – ikke alt kan genanvendes

Meget plast kan genanvendes, men ikke alt – og der må ikke være madvarer på.

Husk derfor at dette plast skal i restaffald:

-Beskidt plast og plast med rester af madvarer

-Skumplast

-Chipsposer og kaffeposer

Plast med elektronik i skal afleveres som elektronik på genbrugsstationen, til genbrugsbilen eller (hvis det er småt elektronik) i en pose på låget af beholderen til mad- og restaffald.

Vand og Affald vil rigtig gerne have dine plastemballager (også fra mad, de skal bare være rene) og plastposer/folie.

Pizzabakker,mælkekartoner og gavepapir er restaffald

Mange tror fejlagtigt, at pizzabakker, mælkekartoner og gavepapir skal sorteres som pap eller papir. Men det skal til restaffald.

Pap og papir skal være rent

Pap og papir skal være rent, så undgå madrester, malingrester og den slags. Derimod betyder det ikke noget, hvis der er tegnet på det, og der må også godt sidde tape tilbage på papkassen. Du må også gerne tømme havregrynsposen og sende den til pap og papir.

Glas, metal, pap og papir skal ligge løst i spanden

Når du lægger glas, metal, pap og papir i affaldsbeholderen, skal det ikke ligge i en pose. Poserne laver ballade i sorteringsmaskinerne. Rest- og madaffald skal til gengæld være i poser, ellers bliver det ulækkert.

Sammensatte materialer er som regel restaffald

Emballager fra køkkenet, som er sammensat af forskellige materialer, kan være svære at genanvende, hvis de ikke let kan adskilles. Det kan for eksempel være plast og aluminium som i en chipspose eller emballagen fra en figenstang.

Køkkenrulle og snotpapir er restaffald

Køkkenrulle og snotpapir er godt nok lavet af papir, men når først vi har tørret næse eller fingre i det, kan det ikke genanvendes. Hvis du bruger et stykke køkkenrulle til at samle madresterne i vasken sammen, kan det godt gå med til madaffald. Men aldrig til pap og papir.

Skær papkassen i mindre stykker (eller aflever den til genbrugsbilen)

Vi kan ikke tømme beholderen til pap og papir, hvis pappet er presset for meget sammen, eller hvis der er store stykker, som sætter sig fast. Skær derfor papkassen i mindre stykker, så den passer i beholderen, eller aflever den til genbrugsbilen eller på genbrugsstationen.

De grønne poser er kun til madaffald

De grønne plastikposer, som du har fået sammen med de nye beholdere, må kun bruges til madaffald. Du får nye poser af skraldemanden, når du løber tør, og det bliver alt for dyrt for fællesskabet, hvis du bruger løs af dem til andre ting. Poserne bliver i øvrigt sorteret fra og sendt til genanvendelse.

Blød PVC skal på genbrugsstationen

Blød PVC er eksempelvis regntøj, gummistøvler og haveslanger. Det kan ikke genanvendes som plast, og vi skal også undgå af få det i restaffald og videre til forbrænding. I stedet skal det afleveres til deponi på genbrugsstationen.

Når du er i tvivl om, hvordan du skal sortere, kan du bruge Vand og Affalds sorteringsvejledning. Den finder du på hjemmesiden www.vandogaffald.dk eller i app’en Affaldsportal.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Biodiversitet og trafiksikkerhed cykler side om side

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Musikværtshus med ny ejer: Rasmus overtager Rasmus

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Hundetræning giver pote

Ugeavisen Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Ugeavisen Svendborg

SIMAC slår rekord: Martime aspiranter flokkes til Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Arier i vandkanten og under åben himmel

Ugeavisen Svendborg

Tapas, tango og fortælling: Broholm forvandles til Buenos Aires

Ugeavisen Svendborg

Ung frisør i ny rolle

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Film om Blixen efter Afrika - historien om en mester og hendes lærling

Ugeavisen Svendborg

Inkluderende fællesskab i varme skær af byens lygtepæle

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg falder for spændende mænd - men det ender med psykisk og fysisk vold

Ugeavisen Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Musikskole står klar til ny sæson: Peder Most Garden opruster med tre nye undervisere

Ugeavisen Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Ugeavisen Svendborg

Hesselager sportsuge klar med program

Ugeavisen Svendborg

Fællesklang: Væk byen til live med sang

Ugeavisen Svendborg

Havnens frie fugle: Udstilling går bag om drømme i et råt miljø

Ugeavisen Svendborg

300 hektar skov skal øge biodiversiteten i Svendborg Kommune

Ugeavisen Svendborg

Verdensmål lokalt og globalt

Ugeavisen Svendborg

Indvielse af ny skolebygning

Ugeavisen Svendborg

Tillykke med de to år

Ugeavisen Svendborg

Brætspilscafé på biblioteket

Ugeavisen Svendborg

Klokkemusik over byen

Annonce