Annonce
Ugeavisen Svendborg

Sydfynske arkitekter nomineret til stor europæisk pris

Mads Bjørn Hansen og hans kone Mettes firma Praksis Arkitekter er nomineret til en af Europas mest anerkendte arkitekturpriser. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Praksis Arkitekter med i opløbet om eftertragte pris for deres plan og ide til Maltfabrikken i Ebeltoft.

Svendborg: Kort før jul kunne vi her i spalterne fortælle, at det sydfynske arkitektfirma Praksis Arkitekter vandt prisen for Årets Bygning i Danmark, og nu er en større og international hæder måske på vej til de dygtige arkitekter.

Prisen for Årets Bygning blev givet for Praksis Arkitekters flotte forvandling af Maltfabrikken i Ebeltoft fra en forfalden industribygning til kulturcenter med blandt andet scene, udstillingsrum, bibliotek, spisehus og atelier, og det er samme byggeri, som nu er nomineret til Mies van der Rohe Award.

- Indstillingen til Mies van der Rohe Award svarer lidt til, når en film bliver nomineret til en af de helt store priser: Man ved endnu ikke, om man ender med at vinde hovedprisen, som i dette tilfælde er på 60.000 euro. Men det er en kæmpestor ære i sig selv at blive fundet værdig til at være blandt de udvalgte kandidater. Det er virkelig stort, fortæller Maltfabrikkens direktør, Kristian Krog, i en pressemeddelelse.

Annonce

- Årsagen til, at Maltfabrikken overbeviser og begejstrer, som den gør, er i høj grad at Praksis Arkitekter har været sublime til at aflæse stedets kvaliteter. De har forstået stedet, dets mennesker, fællesskabet og energien i det hele. Maltfabrikken er hverken det dyreste, det højeste eller det mest larmende stykke arkitektur i Danmark, men transformationen fra industriminde til kulturfabrik taler tydeligvis til rigtig mange mennesker. Den bærer på fortællingen om, at det er vigtigt at genbruge de ressourcer, vi har, den fortæller om, hvordan nyt og gammelt kan mødes, og den fortæller om, at en ydmyg og indfølende tilgang til forvandlingen giver et autentisk og vedkommende resultat, mener Kristian Krog.

Prisuddeling i 2022

Projektet med at restaurere Maltfabrikken blev i første omgang udbudt som en konkurrence. I slutningen af 2016 blev det så afgjort, at Praksis Arkitekter havde den bedste plan og siden kunne arbejdet gå i gang.

Maltfabrikken i Ebeltoft, som nu er nomineret til Europas fineste arkitektpris. Foto: Flemming Krogh

- Sådan et projekt her indeholder adskillige elementer, både i planlægningen og udførelsen. Det består blandt andet af transformering, nybygning, ombygning, tilbygning, renovering og mere til. Det er alle vores værktøjer, vi tager i brug, og det er noget af det, der gør arbejdet rigtig interessant, fortalte arkitekt og indehaver af Praksis Arkitekter, Mads Bjørn Hansen, da arkitektstuen havde vundet prisen for Årets Bygning.

- Det drejer sig ikke bare om at gengive det, der allerede var der. Det handler om at tilføje og tage fra og at det hele i sidste ende snakker sammen og ser elegant og indbydende ud. Det er også noget af det, der gør det kompliceret, men netop derfor også sjovt at arbejde med, forklarede Mads Bjørn Hansen.

Mies van der Rohe Award, der er en af de mest anerkendte arkitekturpriser i Europa, bliver uddelt hvert andet år, og den kommende prisuddeling finder sted i 2022.

Praksis Arkitekter har tegnestue på Grønnevej i Troense.

Kort om Mies van der Rohe-Award

Mies van der Rohe-Award, som blev oprettet i 1987, betragtes af mange som Europas vigtigste arkitekturpris.

Det er en pris, som uddeles hvert andet år af EU og Fundació Mies van der Rohe, Barcelona, for at anerkende og belønne kvalitets arkitetonisk produktion i Europa.

Flere hundrede projekter fra hele Europa bliver indstillet af udvalgte fagpersoner og arkitektforeninger, og sidste år dystede 383 værker om den eftertragtede pris.

I 2013 vandt Henning Larsen Architects i samarbejde med Batteriið Arkitekter og Studio Olafur Eliasson prisen for deres koncerthus Harpa i Reykjavik. Det er første gang nogensinde, at en dansk arkitekt har modtaget den prestigefulde pris.

Kilde: Arkiteturforeningen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sølv til Magnus

Annonce