Annonce
Ugeavisen Svendborg

Syriske krigsbørn i Svendborg hjælpes af med traumer

Syv af de otte syriske flygtningebørn, som nu har gennemgået det første MindSpring-forløb i Svendborg. Foto: Michael Thorbjørnsen

Nyt forløb har til formål at forebygge psykisk og social mistrivsel blandt flygtningbørn i Svendborg.

Svendborg: Skud fra geværer, nedkastede bomber, dræbte familiemedlemmer, sult, angst samt andre traumer er en del af hverdagen for millioner af børn. Ikke mindst i Syrien, hvor vi ser den største humanitære krise i nyere tid. Krigen påvirker livet og hverdagen for millioner af syriske børn, men mange er sluppet ud af rædslerne og bor nu som flygtninge rundt omkring i verden - også i Svendborg.

Men selv om børnene nu har en nogenlunde tryg hverdag langt væk fra slagmarkerne, så medbringer de ar på sjælen - og det at komme til et nyt land med en anden kultur, andet sprog og nye skikke er endnu en stor udfordring for børnene.

For at hjælpe børnene bedre på vej har Interkulturelt Team i Svendborg Kommune netop afsluttet forløbet, MindSpring, som er et psykosocialt forløb for otte flygtningebørn fra 9-14 år med det formål at give deltagerne ny indsigt, viden og bevidsthed om egne psykosociale reaktioner på krig, flugt og eksiltilværelsen samt betydningen af sociale netværk.

- MindSpring-metoden, som er udviklet af hollandske psykolog Paul Sterk, styrker deltagernes kompetencer, giver ny viden og bevidsthed og kan danne grundlag for et socialt netværk, fortæller Hamid Bouhrouje Pedersen, der er interkulturel familiekonsulent i Svendborg Kommune og leder af forløbet

Kort om MindSpring

Bidragyderne har i MindSprings udviklingsprojekter været det tidligere Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold og Egmont Fonden.I 2015 har Dansk Flygtningehjælp modtaget en 3-årig bevilling fra Det Obelske Familiefond, som har gjort det muligt at åbne MindSpring Kompetencecenter. Centreret skal sikre, at metoden fortsat kan udbredes på landsplan og udvikles til nye målgrupper og med nye temaer, som alle har rod i eksilproblematikker.

Derudover muliggør bevilligen opstart af et større forskningsprojekt, som skal afdække MindSprings betydning og forebyggende effekter på længere sigt.

MindSpring Kompetencecenter modtog i december 2016 en donation fra Det Obelske Familiefond til udvikling af MindSpring-metoden til børn i alderen 9-14 år.

Udviklingsarbejdet påbegyndtes i foråret 2017 og MindSpring Kompetencecenter uddannede de første trænere i november 2017.

Første MindSpring-forløb for børn kunne herved sættes i lokalt værtsregi i foråret 2018 - også i Svendborg.

Hamid Bouhrouje Pedersen (tv), der er interkulturel familiekonsulent i Svendborg Kommune, har været leder af forløbet for de syriske krigsbørn. Han er blevet hjulpet af Farid Hotak, som ligeledes er familiekonsulent i Svendborg Kommune, mens Zineb Rhouiouad (i midten) har væet tilknyttet som tolk. Foto: Michael Thorbjørnsen

Skal forebygge psykisk og social mistrivsel

Temaer, der tages op på møderne med børnene, er bl.a. kulturelle normer, identitet, stress, traumer og ensomhed.

- Vores gruppeforløb har foregået over otte uger, og børnene, som både er fra modtageklasser og fra almindelige skoleklasser på Nymarksskolen, Ørkildskolen og Vestre Skole, har mødtes to timer hver gang, siger Hamid Bouhrouje Pedersen, som takker både forældre, sit team og de respektive skoler for opbakningen til forløbet.

- Børnene har vist stor interesse i projektet, og vi kan mærke, at de har udviklet sig en del i forløbet, hvilket også vores tilfredshedsundersøgelser viser, forklarer Hamid Bouhrouje Pedersen, som selv er uddannet "MindSpring-træner" gennem Dansk Flygtningehjælp, som siden 2010 har videreudviklet og afprøvet metoden for og med flygtninge og asylansøgere, både forældre og børn/unge, i samarbejde med forskellige kommuner og Røde Kors med gode resultater.

- MindSpring for børn har til formål at forebygge psykisk og social mistrivsel. Gruppeforløbet skal blandt andet styrke børnenes identitet og selvbillede, kendskab til eget følelsesliv, viden om reaktioner på stress og traumer samt give redskaber til at håndtere svære følelser i hverdagen, forklarer Hamid Bouhrouje Pedersen, der selv har boet i Svendborg i en årrække, er dansk gift og far til to børn.

Formålet med forløbet har bl.a. været at skabe social kontakt mellem børnene - og få børnene til at tale om og dele deres oplevelser under krigen. Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce

Indetifikation

- Som MindSpring-træner har jeg mulighed for at bruge egne erfaringer som flygtning/indvandrer sammen med andre fra samme baggrund, som har mindre erfaring med livet i Danmark end mig selv. Jeg kan via min kulturelle baggrund og egne erfaringer som indvandrer genkende og forstå mange af de situationer og problemer, deltagerne er i, og det skaber tryghed for deltagerne.

- Desuden fremmer identifikationen mellem deltagere og mig et trygt læringsrum, hvilket er med til at øge deltagernes udbytte, siger Hamid Bouhrouje Pedersen, som i forløbet har fået hjælp af Farid Hotak, som ligeledes er familiekonsulent i Interkulturelt Team i Svendborg Kommune.

Tolk i projektet har været Zineb Rhouiouad.

MindSprings næste forløb i Svendborg Kommune er allerede under forberedelse.

Børnene har mødtes i en periode over otte uger, hvor de har talt om de udfordringer, deres liv byder på. Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nu bliver det helt vildt på Ørkildskolen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Få svar på spørgsmålene: Klimaforsker holder foredrag på Naturama

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Så lykkedes det: Nye i spidsen for Ældre Sagen

Ugeavisen Svendborg

Naturbrevkassen: Naturens Dag - for hele familien

Ugeavisen Svendborg

Giant Steps fejrer 20 års jubilæum med en farverig musikalsk buket

Ugeavisen Svendborg

58.100 kroner til familieaktiviteter i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Foredrag: H.C. Andersens forhold til opera

Ugeavisen Svendborg

Stor temadag: Svendborg og Verdensmålene

Ugeavisen Svendborg

Bobler, brunch og Boblberg

Ugeavisen Svendborg

Tag hånd om dine fødder

Søsiden

International sejler-succes i Svendborg: Aldrig har så mange lystbåde overnattet i havnen

Ugeavisen Svendborg

Vin og mad i Åbyskov

Ugeavisen Svendborg

Gospelmatiné med fest og farver

Ugeavisen Svendborg

Veteraner på de sydfynske veje

Ugeavisen Svendborg

Irske musikere på Harders med unik og nutidig lyd

Ugeavisen Svendborg

Bibliotekets strikkecafé

Ugeavisen Svendborg

Bliv elektrisk sammen med SEF

Ugeavisen Svendborg

Ny Spar-ejer bygger mere end bare en butik: - Jeg har ledt efter noget, jeg kan se mig selv i også om 10 år

Ugeavisen Svendborg

Et stykke med bart er bestemt ikke rart

Ugeavisen Svendborg

Frivillige har skuret og strøget for klargøre ny genbrugsbutik: - Det er en succes at se de her gæve kvinder knokle

Ugeavisen Svendborg

Hjælp til ordblinde: Få læst filmens undertekster op via ny app

Ugeavisen Svendborg

Lokal opbakning skaber fest

Ugeavisen Svendborg

Nyt tilbud i Svendborg: Hjælp til din hjerne efter overbelastning

Annonce