Annonce
Ugeavisen Svendborg

Teater: Iben Hjejle som jordskælvsforsker

Iben Hjejle spiller den anerkendte jordskælvsforsker Inge Lehmann og Jesper Lohmann er Niels Bohr i Folketeatrets forestilling "Jordens Indre". Foto: Gudmund Thai
Inge Lehmann var stort set ene kvinde i en akademisk mandeverden i midten af 1900-tallet, og mange kvinder kan stadig spejle sig i hendes oplevelse.
Annonce

Svendborg: Folketeatret er i øjeblikket på turné med den anmelderroste, dramatiske biograf i "Jordens Indre", som kommer til Svendborg Teater sidst i oktober.

Iben Hjejle spiller den anerkendte jordskælvsforsker Inge Lehmann - og Jesper Lohmann er Niels Bohr i Folketeatrets forestillingsserie om kendte, danske kulturpersonligheder.

- Du skal vide, hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med - forgæves, konstaterer jordskælvsforskeren Inge Lehmann i et tilbageblik på sit liv.

Hun var stort set ene kvinde i en akademisk mandeverden i midten af 1900-tallet, og selvom det kan synes længe siden, kan mange kvinder stadig spejle sig i hendes oplevelse. I 1936 påviser hun, at jorden har en fast, indre kerne, men anerkendelsen udebliver.

Annonce

Fordomme i forskermiljøet

Hun kæmper med det danske forskermiljøs fordomme og forskningen er henlagt til fritiden.

Men i det store udland har man lagt mærke til hendes opdagelse, og hun inviteres til USA og slår sig ned som underviser og forsker. Hun møder også den velansete forsker Harold Jeffreys, med hvem hun indleder et livslangt venskab og en forelskelse. Inge Lehmann, som forblev ugift, døde i 1993 som 104-årig, og skrev sin sidste videnskabelige artikel, da hun var 99 år gammel. Først i 2017 fik hun i København et anerkendende monument ved siden af en buste af Niels Bohr på Frue Plads.

Ud over Iben Hjejle og Jesper Lohmann medvirker Laura Bro, Troels Malling og Roberta Hilarius Reichardt i forestillingen, som kan ses på Svendborg Teater 30.-31. oktober og 1. november, hver aften kl. 19.30./EXP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Morgenyoga på Bølgen

Annonce