Annonce
Ugeavisen Svendborg

Til kamp mod madspild: Aflever dine æbler og få æblemost retur

Æbleindsamlingen til “Årets Ævlerov” er allerede godt i gang, og du kan frem til sidst i oktober veksle dine æbler til æblemost, når du indleverer til Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods.  Arkivfoto. Birgitte Carol Heiberg
Samarbejde mod madspild veksler æbler til æblemost. Frem til slutningen af oktober kan man aflevere sine æbler hos Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods.
Annonce

Svendborg: Æblesæsonen er i fuld gang - måske er du en af danske haveejere, hvis have bugner af æbler. Har du mange flere æbler, end du selv kan nå at spise og bruge, kan du i stedet lave dine æbler om til dejlig dansk æblemost takket være et samarbejde mellem Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods, foreningen Stop Spild Af Mad og REMA 1000.

Helt konkret betyder det, at danskerne fra 14. september og seks uger frem kan aflevere æbler fra deres private haver til Ørbæk Mosteri, Orskov Foods i Ørbæk - og for hver 10 kilo æbler, som man afleverer, modtager man 1 liter æblemost som betaling. Derudover vil man kunne købe æblemosten som “Årets Ævlerov” med det velkendte Stop Spild Af Mad logo i samtlige REMA 1000 butikker og derved også støtte foreningen Stop Spild Af Mads daglige arbejde mod madspild.

 I 2018 slog Ørbæk Mosteri rekord og har brugte hele 1.100 ton æbler fra private haver til "Årets Ævlerov". Arkivfoto. Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Til kamp mod æblespild siden 1938

Allerede i 1938 startede Ørbæk Mosteri med at bruge haveejernes æbler. De sidste 10 år har Ørbæk Mosteri modtaget seks millioner kilo æbler fra private haveejere, hvilket svarer til cirka 20.000 trailere fyldt med æbler, hvis man regner med 300 kilo pr. trailer. I 2018 slog Ørbæk Mosteri rekord og har brugte hele 1.100 ton æbler fra private haver. I 2019 blev det til 400 ton æbler, så mængderne af afleverede æbler varierer fra år til år og fra høst til høst.

- Det er ret usædvanligt at en industrivirksomhed har private folk som leverandører. Vores koncept med at tage imod æbler fra private er ikke noget nyt, og før i tiden i gamle dage var det helt normalt, at de lokale mosterier tog imod æbler fra private. I dag er det bare sund fornuft, at alle de pragtfulde haveæbler ikke går til spilde. Det unikke ved haveæblerne er diversiteten, da haveejerne ofte har nogle helt andre sorter end dem, som man køber i supermarkederne. Det er et samspil mellem gamle og nye sorter, sure og søde æbler, som giver “Årets Ævlerov”. Vi ser frem til at samarbejde med foreningen Stop Spild Af Mad og forventer at udvide samarbejdet til flere produkter hen over tiden, lyder det fra Jesper Dalskov-Rasmussen, Sales Manager fra Orskov Foods, i en pressemeddelelse.

"Årets Ævlerov" bliver lavet i et samarbejde mellem Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods, foreningen Stop Spild Af Mad og REMA 1000. Arkivfoto. Birgitte Carol Heiberg

Ørbæk Mosteri tager imod alle haveæbler, så længe der ikke er råd i æblerne. Æblerne må ikke være sprøjtet, dog kan man ikke kalde dem økologiske. For hver 10 kilo æbler, som man leverer, modtager man 1 liter æblemost som betaling. Det er dog ikke ens egen most, som man modtager - da mosten skal stå mindst 10 dage på tank, før den bliver tappet.

Annonce

Æblevenner

Man vil kunne aflevere sine æbler på Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods frem til slutningen af oktober.

For at mindske smitterisikoen af Covid-19 overholder Orskov Foods alle myndighedernes anbefalinger om at holde afstand og afspritte. Og har man ikke selv mulighed for at køre hele vejen til Fyn, har Orskov Foods oprettet en Facebook-gruppe der hedder “Æblevenner”, som hører under “Årets Ævlerov” Facebook-siden. “Æblevenner” vil fungere som en platform, der skal sætte danskere sammen på tværs af landet og gøre det nemmere for danskerne at komme i kontakt med hinanden og køre æblerne ud til Ørbæk Mosteri. Derved kan danskere fra hele landet få mulighed for at lave deres æbler om til æblemost og samtidig spare tid, udgifter, benzin og CO2 ved at lave samkørsel, oplyser Stop Spild Af Mad i en pressemeddelelse.

- Det giver god smag i munden at være med til at redde gode danske, velsmagende æbler - og vi glæder os over samarbejdet med Orskov Foods. Det er sund fornuft at danskerne kan komme til at udnytte æbler fra deres private haver lidt bedre - og derudover få lækker dansk æblemost og støtte kampen mod madspild, siger stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul.

Æbler går ikke til spilde i naturen på samme måde som madspild i for eksempel detailhandlen, da havens fugle og dyr spiser æblerne - derfor et det altid en god idé at lade en portion æbler blive tilbage på træet, lyder opfordringen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Hjælp til følsomme fødder

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Pengegave til maritimt museum

Ugeavisen Svendborg

Vintagemode fra aflyst modeshow

Annonce