Annonce
Ugeavisen Svendborg

Toner fra Tårnet: - Vi må synge i det fri!

Sognepræst Mette Jørgensen har valgt næste melodi til "Toner fra Tårnet". Pr-foto
Sognepræst Mette Jørgensen, Sct. Nicolai kirke, har valgt en salme til "Toner fra Tårnet" - hør den over byen fra på torsdag og en uge frem. Klokken 16 på hverdage spiller klokkenist Povl Balslev melodien "Spænd over os dit himmelsejl".

Svendborg: En af de restriktioner, som man forsat lever med i kirken, er forbuddet mod at synge sammen ved gudstjenesten og de kirkelige handlinger.

- Men som i så mange af de andre udfordringer, som pandemien har affødt, er der også her fundet løsninger, som kan fungere. Kreativitet og iderigdom har vist os nye veje og muligheder, og det gælder bestemt ikke kun i kirken.

- Men jeg Jeg savner så meget at synge sammen med andre, og det må vi heldigvis i det fri, fortæller sognepræst Mette Jørgensen, Sct. Nicolai kirke, som til "Toner fra Tårnet" har ønsket "Spænd over os dit himmelsejl", en salme af Leif Rasmussen med smuk melodi af Hans Holm.

Annonce

- Jeg håber, vi kan synge med på salmen sammen, når vi går rundt i byen og nyder forårsvejret og hører klokkespillet fra Vor Frue kirke, siger hun og forklarer, at salmen er en lovsang til den skabende Gud , ”Himmelbuens Herre”, og at salmen er formuleret som en bøn om, at Gud må sætte ”fredens bue som et skjold mod mørke, død og krigens vold”.

Mette Jørgensen under en af dine kirkelige handlinger. Arkivfoto: Knud Mortensen

- Og fredens bue er der i sandhed brug for; som det skjold, der kun kan sættes af Gud mod al det mørke, den død og ikke mindst ufred, som vi alt for godt kender til, mener sognepræsten.

Vælges af konfirmander

Mette Jørgensen fortæller, at "Spænd over os dit himmelsejl" meget ofte vælges af konfirmanderne til deres store festdag.

- Havde vi været fri for pandemien, så ville ikke alene kirkerne, men også byens gader i disse uger være fyldt med glade unge mennesker, der fejrede deres konfirmation. En dyb respekt for de unge mennesker og deres tålmodighed, I skal nok blive konfirmeret, om ikke til tiden, så dog i løbet af sommeren.

- Indtil da, så lad os synge ”Spænd over os dit himmelspejl” sammen, mens vi går i gaden og lytter til klokkespillet, opfordrer Mette Jørgensen.

Teksten til "Spænd over os dit himmelsejl", der egentlig fik navnet "Himmelbuens Herre", er som nævnt skrevet af Leif Rasmussen, tidligere højskolelærer på Silkeborg Højskole. Her underviste han i mange år i fagene litteratur og pædagogik og udviklede sammen med blandt andet kollegaen, musiklærer Hans Holm, en stolt tradition for at arbejde med nye salmer. Det var et særdeles frugtbart samarbejde, der resulterede i en række musikdramatiske værker, nye salmeudgivelser og foreningen ”Forum for Rytme i Kirken”.

Annonce

Tidssvarende sprog

"Spænd over os dit himmelsejl" har sin egen tilblivelseshistorie:

Leif Rasmussen har altid i sin højskoleundervisning og sit engagement i det folkekirkelige børne- og ungdomsarbejde været optaget af livsoplysning og kristendom. Og begge steder mødte han unge, der stillede spørgsmål om tro og eksistens - og udfordrede ham til at forklare og fortælle om kristendommens grundlæggende pointer i et tidssvarende tale- og billedsprog.

Således blev "Spænd over os dit himmelsejl" til i et forsøg på at sætte nye ord på de tre artikler i den kristne trosbekendelse. Derfor er salmen også på tre vers – ét for hver trosartikel (Gud, Jesus og Helligånden).

Det er klokkenist Povl Balslev, som på hverdage klokken 16 sender melodier ud over byen. Arkivfoto: Michael Thorbjørnsen

"Spænd over os dit himmelsejl"

Spænd over os dit himmelsejl. Rør jorden med din finger.
Lad himmelbuen være spejl for lyset, som du bringer.
Sæt fredens bue som et skjold mod mørke, død og krigens vold
- du himmelbuens Herre.

Skænk os det klare kildevæld, som skaber liv i strømmen.
Vi finder ikke kilden selv, så hold os fast på drømmen:
At du er livets kilde, som får blinde til at se sig om
- du underfulde Herre.

Vær sol på vores mælkevej, og varm os i din sfære.
Lad Hellig-ilden brede sig, så vi får mod at bære
vor klode som en blomstereng, et liv i broget sammenhæng
- du fællesskabets Herre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sølv til Magnus

Annonce