Annonce
Ugeavisen Svendborg

Udstilling viser fund fra udgravning: Skeletter og rosenkranse i Den Sorte Box

Den Sorte Box, Svendborg Museums mobile udstillingsrum, som her ses, da den tidligere var opstillet på torvet, står i maj måned klar på Klosterplads, hvor den viser nogle af de fund, som er fundet i forbindelse med udgravningerne samme sted. Pr-foto
Svendborg Museum er klar med den første udstilling i museets mobile udstillingsrum, Den Sorte Boks. Denne gang handler det om udgravningerne på Klosterplads. Den Sorte Box opstilles på p-pladsen ved Sydbank fra den 5.-30. maj.

Svendborg: Den Sorte Boks er Svendborg Museums mobile museum, som siden 2018 har været opstillet 15 forskellige steder i kommunen. I Den Sorte Boks kommer de sydfynske historier ud, lige dér, hvor historien skete.

Fra den 5. maj er den Den Sorte Boks placeret på p-pladsen ved Sydbank på Klosterplads, fordi årets første udstilling netop har fokus på de arkæologiske udgravninger i samme område i 1975-77, 2007 og 2020.

Udstillingen giver et overblik over den franciskanske klosterorden i Svendborg. Som besøgende kan man opleve flere resultater fra 2020-udgravningen, og samtidig får man et overblik over klosterkomplekset og franciskanermunkenes betydning i det middelalderlige Svendborg, fortæller Svendborg Museum i en pressemeddelelse.

Annonce

Nye opdagelser på Klosterplads

I sensommeren og efteråret 2020 gravede arkæologer fra Svendborg Museum på Klosterplads forud for opførelsen af den nyligt etablerede trappe på stedet.

Udgravningen skete som et led i Svendborg Kommunes byfornyelsesprojekt ”Liv i min By”, og resulterede i fundet af 64 intakte begravelser fra middelalderen og renæssancen i den vestlige del af klosterets lægmandskirkegård.

Et næsten helt bevaret individ, gravlagt i en stadig velbevaret kiste. Billedet er fra udgravningen i 2020. Foto: Svendborg Museum

Fundamentet til byens nye trappe krævede afgravning til fast undergrund, og arkæologerne kom derfor ned i en hidtil uforstyrret sektion af kirkegården.

I kombination med den fugtige og lerholdige jord betød det, at mange begravelser var særdeles godt bevaret, og tre individer var endda begravet med rosenkranse, en genstand associeret med Mariadyrkelsen, og som får stor udbredelse i 1400-tallet.

Den seneste udgravning på Klosterplads har bidraget til et større overblik over klosteret og lægmandskirkegården, som har været en central del af middelalderbyen siden klosterets grundlæggelse i 1236, til kirkens endelige nedrivning i 1828.

I en af montrene udstilles en rosenkrans med 46 træperler og en stor ravperle. Besøgende i Den Sorte Boks kan også se messeklokken fra 1300-tallet, som trods alderen er fuldt funktionsdygtig.

Den Sorte Boks er åben hver dag kl. 8-21 i perioden 5.-30. maj - og der er gratis adgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sølv til Magnus

Annonce