Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens klumme: Vi løfter arven fra 1994

Fra ugens klumme: Det er uomtvisteligt, at Landsstævnet i 1994 for mange svendborgensere står som et bevis på, hvad der kan lade sig gøre, når en hel by løfter i flok. Hvor stort potentialet er, når en hel by beslutter sig for, at skal der være fest, så lad der være fest. Foto: Svendborg Landsstævne
Annonce

Lad det være sagt med det samme: Jeg er ikke indfødt svendborgenser. Jeg har nu boet i Svendborg i næsten 13 år, men der er stadig sorte huller i min Svendborg-historik og ditto -geografi, selvom de efterhånden bliver afdækket ét for ét.

Jeg husker tydeligt, da jeg til en fødselsdagsfest hos svigermor kom til at udstille mit manglende lokalkendskab, da der blev sagt noget om Landsstævnet i 1994.

- Har der været landsstævne her i Svendborg, spurgte jeg med forbløffelse i stemmen.

Herefter gik en engel igennem stuen. Efter et par sekunder forvandlede den tavse engel i stuen sig imidlertid til et helt hold af energiske idrætsudøvere, da alle gæster begyndte at fortælle om deres oplevelse af det, der senere er blevet beskrevet som det mest folkelige landsstævne nogensinde.

Der står en særlig aura omkring DGI Landsstævne i 1994, hvor hele byen viste sig fra sin bedste side, solen skinnede fra en skyfri himmel, og alle svendborgensere spillede en rolle i den store fest, der foregik over fire dage.

Det er uomtvisteligt, at Landsstævnet i 1994 for mange svendborgensere står som et bevis på, hvad der kan lade sig gøre, når en hel by løfter i flok. Hvor stort potentialet er, når en hel by beslutter sig for, at skal der være fest, så lad der være fest.

Det er i al sin enkelthed det, både DGI og Svendborg Kommune nu arbejder for at imødekomme. Der er tårnhøje forventninger til, at vi kan gentage succesen til DGI Landsstævne i 2021. Kan vi leve op til forventningerne? Selvfølgelig kan vi det. Det betyder dog ikke, at ambitionen er at copy-paste Landsstævnet fra 1994. Ambitionen er at gøre noget, der ligesom Landsstævnet i 1994 sætter et langtidsholdbart aftryk på både byen, kommunen, deltagerne og vores gæster.

På landsstævnesekretariatet i Svendborg Idrætscenter hænger et stort foto fra DGI Landsstævne åbningsceremonien i 1994. De fleste gæster, der kommer forbi sekretariatet, begynder eller slutter deres visit med at pege på fotoet og forklare, hvor de befandt sig blandt gæsterne på tribunen eller blandt deltagerne på plænen. De, der lige som jeg ikke var med i 1994, stiller sig alligevel foran fotoet og forklarer, hvor deres familie, venner og bekendte befandt sig den solbeskinnede dag i 1994.

Mit håb er, at vi om godt halvandet år kan hænge endnu et synligt bevis på en hel kommunes begejstring, sammenhold og opbakning op, og at enhver svendborgenser kan se sig selv på fotoet eller i den medfølgende fortælling.

Mit kendskab til Svendborg bliver gradvist større. Jeg har dog stadig noget at lære, og det oplever jeg blandt andet, når min svigermor forsøger at forklare mig, hvor jeg finder dette og hint rundt om i byen. Svigermor handler jævnligt i ”Brugsen”. På et tidspunkt spurgte jeg min mand, hvor Brugsen er, for jeg har faktisk ikke set en brugs her i området. Hun mener Multi, lød svaret fra min mand.

Derudover er det først for nyligt gået op for mig, at svigermor IKKE mener Smørmosen på Thurø, når hun siger, at min svigerfar er kørt på ”Mosen”.

Jeg har samlet en mini-guide til Svendborg. Måske den kan bruges som en introduktion over for de mange gæster, der kommer til vores kommune næste sommer i forbindelse med DGI Landsstævne?

Svigermor-service til ikke-svendborgensere:

Brugsen/Multi = Kvickly Storcenter

Mosen = Genbrugsstationen

Landsstævnepladsen = Grønt areal bag Svendborg Idrætscenter

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Annonce