Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Hvor mange gange spiser du din mad?

Oline Mathilde Vind Jørgensen er her i juni i virksomhedspraktik på Ugeavisen Svendborg. Foto: Michael Thorbjørnsen

I sidste uge kunne vi her i Ugeavisen Svendborg læse om Williams vilde værtshave, hvor insekter og brændenælder får lov at herske. Det var og er skøn læsning, for er der noget, jeg er glad for, så er det altså naturen. Og især, når den får lov til at være natur. Vi skal allesammen have lov til at være den, vi nu engang er, og det skal naturen også.

Naturtankerne ledte mig til vores eget køkken, hvor jeg på bedste københavnervis udnytter hver enkelt lille kvadratcentimeter. Vi har hverken altan eller have, så vindueskarmene, hvor solen hersker, skal rationeres på bedste vis. I mit tilfælde til planter. Både spiselige og ikke-spiselige.

De spiselige er faktisk de sjoveste, for de står jo ikke bare dér og er pæne; de kan rent faktisk også spises.

Annonce

Mange tænker måske nu, at man så skal købe frø og alverdens ting og sager, og at det er dyrt og svært og kun virker, hvis man har grønne fingre og så videre, men det kan faktisk være langt mere simpelt end det. Det kan nemlig være gendyrkning!


Vi har hverken altan eller have, så vindueskarmene, hvor solen hersker, skal rationeres på bedste vis. I mit tilfælde til planter. Både spiselige og ikke-spiselige.

Fra kommentaren


Ville det ikke være smart, hvis man nu kunne spise sine supermarkeds-grøntsager mere end én gang? Hvis de nu, når man har spist dem, på magisk vis groede ud igen? Det gør de! Og det er endda ikke engang sådan noget futuristisk genmodificering tilsat E-numre og væksthormoner; det er ganske simpelt gendyrkning. Altså at "dyrke igen". Og det smarteste af det hele er, at det faktisk er super nemt.

Man tager eksempelvis endestykket af sit forårsløg, bladselleri, hjertesalat eller hvad det nu måtte være, og i stedet for at smide det ud, så plotter man det bare ned i en skål med jord, og vupti, et par uger senere kan man spise det igen. Det er da smart.

Eller man putter et hvidløg ned i noget jord; altså sådan et, der har ligget lidt for længe og derfor er begyndt at spire lidt for meget, ja så kan man nogle dage senere spise det lidt ligesom en form for hvidløgspurløg - dét kan man altså ikke købe nede i supermarkedet, og det er da egentligt også lidt sjovt.

Nå, men bortset fra at tilfredsstillelsen ved at dyrke noget, se det gro og vokse og endda kunne spise det til slut, er stor, så er det jo også meget bedre for miljøet, at vi ikke smider så meget ud. Jeg læste en artikel for måske 10 år siden angående vores madvaner, hvor man forudsagde, at hvis vi fortsatte, som vi gjorde, så ville vi løbe tør for mad (!) om sølle 50 år. Heldigvis er der sket en del i samfundet siden da. Vi kan i næsten hvert et supermarked finde en "madspilds"-køler, vi har koncepter som "too-good-to-go" og generelt set er der heldigvis kommet mere fokus på det. Jeg tror, vi er på rette vej.

Og hvis man ikke er den store miljøforkæmper, ja så kan man altid undskylde gendyrkning med, at det også er sundt for pengepungen.

Men jeg ville ønske, at vi havde en have så stor og vild som Williams, så jeg kunne have mere grønt omkring mig, for selvom antallet af potter hos os måske er større end hos de fleste, så drømmer jeg altså stadig om mere grønt. Nå, men dét bliver jeg nok ved med, uanset hvor stor haven så bliver.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

SIMAC slår rekord: Martime aspiranter flokkes til Svendborg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tapas, tango og fortælling: Broholm forvandles til Buenos Aires

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ung frisør i ny rolle

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Film om Blixen efter Afrika - historien om en mester og hendes lærling

Ugeavisen Svendborg

Inkluderende fællesskab i varme skær af byens lygtepæle

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg falder for spændende mænd - men det ender med psykisk og fysisk vold

Ugeavisen Svendborg

Musikskole står klar til ny sæson: Peder Most Garden opruster med tre nye undervisere

Ugeavisen Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Hesselager sportsuge klar med program

Ugeavisen Svendborg

Fællesklang: Væk byen til live med sang

Ugeavisen Svendborg

Havnens frie fugle: Udstilling går bag om drømme i et råt miljø

Ugeavisen Svendborg

300 hektar skov skal øge biodiversiteten i Svendborg Kommune

Ugeavisen Svendborg

Verdensmål lokalt og globalt

Ugeavisen Svendborg

Indvielse af ny skolebygning

Ugeavisen Svendborg

Tillykke med de to år

Ugeavisen Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Ugeavisen Svendborg

Brætspilscafé på biblioteket

Ugeavisen Svendborg

Klokkemusik over byen

Ugeavisen Svendborg

Bank støtter opera

Ugeavisen Svendborg

Familie realiserer drøm om egen café

Ugeavisen Svendborg

Nominer en du kender for medmenneskelighed: Home Svendborg uddeler 50.000 kroner

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Kold thriller og glubsk varulv

Ugeavisen Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Annonce