Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Nyt butiksområde til gavn for hele 5700

Michael Thorbjørnsen

Vi lever i en nutid, hvor en større del af danskernes detailhandel flytter online, desværre, og der er en tendens til at handlen i koncentreres i de lidt større byer, herunder Svendborg, heldigvis.

Mens andre og mindre byer på Fyn kæmper med butiksdød, har Svendborg etableret sig som handelsby nummer to på Fyn, kun overgået af Odense. Den status skal vi glæde os over, da en levende detailhandel er med til at sikre arbejdspladser og skattekroner, men den er også et vigtigt incitament, når familier skal finde nye steder at slå sig ned.

Svendborg Kommune oplever i disse år en kærkommen nettotilgang af nye borgere, hvilket er positivt for os alle, der lever og bor her, og hvilket vi igen kan takke en mangfoldig detailhandel for - på linje med vores skønne natur, pasningsmuligheder, uddannelser samt idræts- og kulturlivet.

Nu er debatten om vores fremtidige detailhandel igen blusset op. Svendborg Kommune går med overvejelser om et nyt butiksområde tæt på motorvejen (læs side 10), og lige så sikkert som amen i kirken følges den udmelding op med en diskussion for og imod.

Skeptikerne er ført og fremmest bekymret for, at flere og større butikker i byens udkant vil kannibalisere midtbyens specialbutikker, og at centrum af Svendborg derfor i fremtiden vil fremstå øde og forladt.

Fortalerne ser et nyt butiksområde som en investering i arbejdspladser, skattekroner og endnu en grund til at bosætte sig på Sydfyn.

Jeg er her på linje med sidstnævnte - og dermed også med Martin Larsen, formand for Shopping Svendborg, som til Fyns Amts Avis har udtalt, at det nye butiksområde kan gøre Svendborg til en endnu mere attraktiv handelsby, og at de nye butikker som en magnet vil kunne tiltrække de kunder fra for eksempel Faaborg, Ringe eller Ørbæk, som normalt tager til Odense for at gøre deres indkøb.

Hvis Svendborg skal fastholde sin position som den næststørste handelsby på Fyn, må vi ikke lade os lulle i søvn. Vi må ikke stille os tilfredse med og leve højt på titlen som "Danmarks hyggeligste handelsby", som var den ære, der tilfaldt Svendborg i 2016. Vi skal hele tiden se fremad, tænke i ny udvikling og se nye muligheder for vækst, og her er kommunens tanker velkomne.

Jeg tror ikke på, at nogle få, nye og store butikker i byens udkant vil have den store negative effekt overfor midtbyens butikker, tværtimod.


Jeg tror ikke på, at nogle få, nye og store butikker i byens udkant vil have den store negative effekt overfor midtbyens butikker, tværtimod.


Kommunen vil ikke tillade et storcenter med et væld af mindre butikker, men gøre plads til få og store kædebutikker som for eksempel Biltema, Burger King og Plantorama, og de kan ikke konkurrere med midtbyens særkende: De mange små specialbutikker, tøjbutikkerne med deres brands, forretninger med unik brugskunst, optikerne, de mange intime cafeer og spisesteder samt kulturen i gadehøjde.

De kunder fra oplandet som med de nye butikker i byens udkant vender bilen mod Svendborg i stedet for Odense vil da, når de nu er på Sydfyn, føle sig tiltrukket af et besøg i vores hyggelige midtby, så når det regner på nyt butiksområde i byens udkant, drypper det på midtbyens butikker.

Alternativet er, at endnu mere handel går mod Odense, og den udvikling er der vel ingen, der ønsker?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Genåbning fejret med kage

Annonce