Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Sydfyn skåler med Verdensmålene

Michael Thorbjørnsen.

Beslutningen blev taget af verdens stats- og regeringsledere på et topmøde i FN i New York den 25. september 2015, men selvom vedtagelsen af FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling foregik på et højt plan og cirka 6000 kilometer væk, så er målene og arbejdet med disse for længst landet på Sydfyn.

Svendborg Kommune er gået forrest med handlingsplaner, der blandt andet skal fremme fravalg af produkter med et højt eller ikke-bæredygtigt ressourceforbrug, ligesom man vil ruste lokale virksomheder til en fremtid, hvor bæredygtig produktion og ressourceeffektivitet er et grundkrav.

Dén handske er prisværdigt samlet op af lokale organisationer, institutioner samt en række borgere med en forkærlighed for vores miljø. Interessen har for eksempel resulteret i etableringen af en lokal forening, Verdensmålsby Svendborg, som arbejder for, at Svendborg til stadighed tager del i de 17 Verdensmål.

Annonce

Verdensmålsby Svendborg har til formålet blandt andet udarbejdet et logo, som lokale virksomheder, der lever op til Verdensmålene kan bruge, så forbrugerne kan se, at man i sin produktion tænker på miljøet.

I Ugeavisen Svendborg (side 8) kan du i dag læse om den lille virksomhed Ø-Bryg, som netop har fået lov til at bruge det nævnte logo, fordi man i mikrobryggeriet på Thurø tager del i klimakampen: Brug af dansk malt, genbrug af selvsamme malt samt genanvendelse af kølevand er bare nogle af de ting, der har gjort, at Ø-Bryg nu kan bryste sig med logoet.Ø-Bryg og Verdensmålsby Svendborg skåler som små aktører allerede med Verdensmålene, men vi har mere end meget travlt, hvis vi skal afbøde konsekvenserne af vores tidligere handlinger, og derfor er det helt nødvendigt, at også vi andre begynder at drikke dus med miljøet.

Michael ThorbjørnsenI en tid, hvor demokratier flere steder er under pres, og hvor konspirationsteorier desværre forsøger at underminere de demokratiske institutioner, er der det ganske enkelt herligt at opleve, at en beslutning taget på de bonede gulve i FN's hovedkvarter i USA nu animerer og inspirerer en lokal ølbrygger på Thurø til at tænke i nye og mere bæredygtige baner. Det er da globalisering på et smukt og innovativt plan, selvom om netop globaliseringen også er skyld i mange af de dårligdomme rent miljømæssigt, som gav anledning til Verdensmålene.

Verdensmålene skal frem til 2030 sætte en kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på, men det kræver en indsats fra os alle at opnå holdbare udviklingsresultater. Sydfyn syner i den forbindelse ikke umiddelbart af meget, når man kigger på jordkloden oppefra, men vi har alle en vigtig rolle at spille, når det handler om at sikre, at vi nu bruger og udvikler de løsninger, der skal til for at nå Verdensmålene i tide.

Både på Sydfyn og i resten af Danmark vrimler det heldigvis med stærke historier, som fortæller, at vi allerede er godt i gang med arbejdet med Verdensmålene: Borgerne gør noget, virksomhederne gør noget, kommunen gør noget, men vi skal til stadighed alle gøre en indsats - og have miljøet i baghovedet, når vi er i rollen som forbrugere.

Ø-Bryg og Verdensmålsby Svendborg skåler som små aktører allerede med Verdensmålene, men vi har mere end meget travlt, hvis vi skal afbøde konsekvenserne af vores tidligere handlinger, og derfor er det helt nødvendigt, at også vi andre begynder at drikke dus med miljøet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

SIMAC slår rekord: Martime aspiranter flokkes til Svendborg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tapas, tango og fortælling: Broholm forvandles til Buenos Aires

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ung frisør i ny rolle

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Film om Blixen efter Afrika - historien om en mester og hendes lærling

Ugeavisen Svendborg

Inkluderende fællesskab i varme skær af byens lygtepæle

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg falder for spændende mænd - men det ender med psykisk og fysisk vold

Ugeavisen Svendborg

Musikskole står klar til ny sæson: Peder Most Garden opruster med tre nye undervisere

Ugeavisen Svendborg

Hesselager sportsuge klar med program

Ugeavisen Svendborg

Fællesklang: Væk byen til live med sang

Ugeavisen Svendborg

Havnens frie fugle: Udstilling går bag om drømme i et råt miljø

Ugeavisen Svendborg

300 hektar skov skal øge biodiversiteten i Svendborg Kommune

Ugeavisen Svendborg

Verdensmål lokalt og globalt

Ugeavisen Svendborg

Indvielse af ny skolebygning

Ugeavisen Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Tillykke med de to år

Ugeavisen Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Ugeavisen Svendborg

Brætspilscafé på biblioteket

Ugeavisen Svendborg

Familie realiserer drøm om egen café

Ugeavisen Svendborg

Klokkemusik over byen

Ugeavisen Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Ugeavisen Svendborg

Bank støtter opera

Ugeavisen Svendborg

Nominer en du kender for medmenneskelighed: Home Svendborg uddeler 50.000 kroner

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Mad med mening smager bedst

Annonce