Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens tema: Tanja overvandt sin tandlægeskræk

Tanja Kromann Vammen led af tandlægeskræk, men blev kureret - og efter 15 behandlinger hos tandlæge Matilde Brandt færdes hun næsten hjemmevant i klinikken. Foto: Michael Thorbjørnsen
Tanja Kromann Vammen led i knap 20 år af tandlægeskræk. Hun er nu kureret, men det gav både lommesmerter og smerter i tænderne.
Annonce

Svendborg: Som barn var Tanja Kromann Vammen glad for sine halvårlige besøg hos skoletandplejen, og da hun som teenager fik bøjle på tænderne, var turen i tandlægestolen stadig intet problem. Men det ændrede sig, da hun som 16-årig flyttede hjemmefra og skulle til sit første besøg hos en privat tandlæge i Svendborg.

- Jeg oplevede en tandlæge, der havde meget travlt, og han var mere optaget af sin klinikassistent end af mig. Han var hurtig og lidt voldsom i sine bevægelser og havde slet ikke samme forsigtighed, jeg tidligere havde oplevet. For at sige det mildt: Han var ikke særlig pædagogisk anlagt, fortæller Tanja Kromann Vammen, som endnu ikke havde oplevet det værste:

- Da jeg havde et hul, skulle der bores, og jeg kunne tydeligt mærke, da han ramte nerverne. Det gav et sæt i mig, for det var smertefuldt, men tandlægen reagerede ikke og borede videre. Jeg var ung og usikker - og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, så jeg bed smerten i mig og bad til, at det snart var overstået, husker Tanja Kromann Vammen.

Fem gode råd mod tandlægeskræk

1) Det vigtigste er, at du føler dig tryg ved din tandlæge. Det betyder, at personen skal tage dit udgangspunkt og din frygt for situationen alvorligt. Hvis du ikke oplever dette, bør du overveje, om du har den rigtige tandlæge.

2) Det kan skabe tryghed, hvis du ved, præcist hvad der skal ske. Spørg eventuelt, om der er mulighed for et uforpligtende møde, hvor tandlægen gennemgår behandlingen trin for trin, og hvor du har mulighed for at spørge ind til alt, hvad du måtte være i tvivl om.

3) Det er vigtigt at slappe ordentligt af under behandlingen. Det kan i mange tilfælde hjælpe at forberede sig med afspændingsøvelser, og det kan også have en afstressende og beroligende effekt, hvis du har den rigtige musik i ørerne.

4) Forsøg at være så udhvilet som muligt. Det hjælper dig til at slappe af, og ved at planlægge besøget hos tandlægen om formiddagen, hvor man typisk er mest udhvilet, undgår du samtidig at gå og vente mange timer umiddelbart inden, hvor nervøsiteten er på sit højeste.

5) Spørg ind til, hvilke muligheder der er for bedøvelse, der kan gøre behandlingen så smertefri som muligt. I nogle tilfælde tilbydes sedering i kombination med lokalbedøvelse. Her kombineres smertestillende og beroligende medicin for at give en bedre helhedsoplevelse.

Kilde: Tandlægeforeningen

Annonce

Det nemmeste var at blive væk

I de næste fem år satte Tanja Kromann Vammen ikke sine ben hos en tandlæge - hun havde fået angst: Tandlægeskræk.

- Jeg meldte afbud hver gang, jeg fik en indkaldelse til undersøgelse, for jeg turde simpelthen ikke. Bare tanken om at skulle til tandlæge fik mig til at ryste, så det nemmeste var bare at blive væk, siger Tanja Kromann Vammen.

En tandpine pressede hende dog tilbage til tandlægestolen, denne gang hos en tandlæge i Odense.

- Jeg fortalte ham ikke, at jeg havde tandlægeskræk - og det var dumt. Jeg ved ikke hvorfor, men måske fordi jeg syntes, det var lidt pinligt, men det gjorde i hvert fald, at heller ikke denne oplevelse var god. Jeg havde et betændt hul, og det tog tre behandlinger at få det fikset. En af behandlingerne var med for lidt bedøvelse, så jeg også her mærkede mere, end jeg kunne klare, fortæller Tanja Kromann Vammen.

Herefter gik der seks år til næste tandlægetjek.

- Jeg var gravid, og da jeg havde forstået, at det var vigtigt for gravide at få tjekket tænderne, måtte jeg hellere komme afsted. Selvom jeg ikke kunne sove natten før, havde hjertebanken og svedige hænder, tog jeg mig sammen og gik til tandlæge. Igen oplevede jeg en tandlæge, der talte hen over hovedet på mig - og igen fik jeg en dårlig oplevelse, husker hun.

Efter en ny tandlægepause på fem år hørte og læste Tanja Kromann Vammen, som i dag er 35 år og i gang med en administrationsbachelor, om tandlæge Matilde Brandt i Svendborg.

Annonce

Smerter i tænder og lommesmerter

Matilde Brandt har som speciale at behandle folk med tandlægeskræk, så her håbede Tanja Kromann Vammen at finde sin redning.

- Jeg havde en frygtelig tandpine og vidste, at jeg havde flere huller, der skulle behandles - noget måtte gøres. Jeg kontaktede Matilde Brandt for et par år siden, fik en tid - og blev meget nervøs for om jeg - nu for fjerde gang - skulle få en dårlig oplevelse.

- Heldigvis er jeg blevet mere moden og ærlig omkring mig selv, så jeg lagde kortene på bordet og fortalte Matilde om min tandlægeskræk, og heldigvis mødte jeg en tandlægeassistent og en tandlæge, som var tillidsfulde, lyttende, forstående og ikke mindst imødekommende til mine ønsker om en rolig behandling med nok bedøvelse.

- Under min første behandling fik jeg musik i ørerne, så jeg lydene fra boret fortonede sig i det fjerne. Matilde stoppede også flere gange behandlingen for at høre, om jeg var OK, og hun fortalte løbende, hvad hun ville gøre, så jeg var forberedt på det, der skulle ske. Og jeg fik rigelig med bedøvelse, så jeg stort ikke mærkede smerte, og det var en herlig fornemmelse.

Meget skulle ske, for Tanja Kromann Vammens tænder havde efter de manglede eftersyn og behandlinger taget skade.

Hele 15 behandlinger har hun indtil nu fået hos Matilde Brandt: Flere fyldninger i tænder med huller samt tre større rodbehandlinger.

- Jeg synes stadig ikke, at det er en fest at gå til tandlæge, men jeg er er sluppet af med min tandlægeskræk og kan rent faktisk slappe af, når jeg ligger i stolen, og det er en fantastisk følelse, siger Tanja Kromann Vammen, der kun kan opfordre andre med tandlægeskræk til at tage fat om ondets rod.

- Min erfaring viser, at det er nødvendigt med jævnlige undersøgelser og behandlinger, for det giver ikke blot smerter i tænderne på sigt at vente, men også lommesmerter. Min tandlægeskræk har kostet mig mange penge, og den pris betaler jeg for nu. Lige nu glædes jeg blot over, at jeg fandt en tandlæge, der kunne hjælpe mig, og at jeg igen kan smile med et hvidt og flot tandsæt.

- Snak med din tandlæge og vær ærlig omkring din situation. Og kræv, at der bliver taget hensyn til din situation. Hvis din tandlæge ikke virker forstående, så find en anden, der kan give dig den tryghed, du har brug for, opfordrer Tanja Kromann Vammen.

Efter knap 20 år med få besøg hos tandlægen på grund af tandlægeskræk, kan Tanja Kromann Vammen tage plads i stolen uden svedige hænder og hjertebanken. Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Annonce