Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens tema: Tillid og musik er vejen ud af tandlægeskræk

Frygter du tandlægens bor, skal du bruge tid på at finde en tandlæge, som du har tillid til, og som respekterer dine ønsker i tandlægestolen. (Arkivfoto) Colourbox/Free
Du kan sagtens komme din tandlægeskræk til livs. Det handler blandt andet om at finde det rette tillidsforhold til tandlægen.
Annonce

Svendborg: Tanken om et besøg i tandlægestolen giver mange mange danskere svedige håndflader, og for nogle er frygten så stor, at de helt holder sig væk.

Ifølge Tandlægeforeningen lider en ud af ti danskere af alvorlig tandlægeskræk.

Ud fra et psykologisk synspunkt er der primært to grunde til, at så mange frygter besøget hos tandlægen. - Typisk er man bange for smerten og tabet af kontrol. Man ligger helt blottet med åben mund og er under tandlægens kontrol, siger Eva Secher Mathiasen, der er uddannet psykolog og formand i Dansk Psykolog Forening. Mens mange tandlæger de senere år har arbejdet på at håndtere angsten ved hjælp af smertefri behandling, kan kontroltabet klares på en anden måde. - Det kan mindskes ved, at man taler grundigt med tandlægen om, hvad der præcis kommer til at foregå under behandlingen, siger Eva Secher Mathiasen. Den fremgangsmåde anbefaler også Susanne Kleist, der er formand i Tandlægeforeningen og privatpraktiserende tandlæge. Grundlæggende handler det om at finde en tandlæge, du har tillid til. - Når du har fundet den tandlæge, kan det være en idé at aftale et indledende besøg, hvor I bare mødes til en snak. Her ved du på forhånd, at der ikke bliver lavet nogen form for behandling, siger Susanne Kleist. Ved dette møde kan I dog aftale at lave et indledende tjek af tænderne samt at tage røntgenbilleder, da de fleste ikke er bange for det.

Kort om tandlægeskræk

Det anslås, at cirka 40 procent af voksne danskere lider af tandlægeskræk i sværere eller mildere grad.

Omkring ti procent af voksne danskere er ekstremt bange for tandlægebehandling og undgår eller udsætter derfor behandling.

De værste tilfælde af tandlægeskræk skyldes for det meste dårlige oplevelser hos tandlægen som barn.

Tandlægeskræk kan resultere i ødelagte tænder, der både kan påvirke tyggeevne, udseende, samvittighed og selvværd.

Med de rigtige behandlingsmetoder vil de fleste mennesker med tandlægeskræk være i stand til at gå til tandlæge regelmæssigt.

Kilde: Tandlægeforeningen

Annonce

Aftalte tegn

Når tiden kommer til første rigtige besøg, kan man som patient hjælpe sig selv allerede før besøget. - Vejrtrækningsøvelser er gode. På den måde tvinger du kroppen til at slappe af, og så bliver du også mere rolig, når du først sidder i stolen, siger Susanne Kleist. For at slappe bedre af under tandlægens arbejde kan man også distrahere sig selv med musik i ørerne. - Nogle personer har problemer med lydene hos tandlægen. Så du kan med fordel tage musik med, som virker afslappende på dig, siger Susanne Kleist. Derudover kan man aftale et tegn med tandlægen, som kan gives, hvis der er behov for en pause undervejs. Det hjælper også til, at man som patient får lidt af den magt tilbage, som tandlægen ellers har under behandlingen. Psykolog Eva Secher Mathiasen fortæller også, at tandlægeskræk - eller odontofobi - kan afhjælpes ligesom andre fobier. Det handler bare om at se sin frygt i øjnene et skridt ad gangen. /ritzau fokus

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Annonce