Annonce
Ugeavisen Svendborg

Unge boligkøbere trodser stigende priser

- Det seneste år har der været en stor tilgang af førstegangskøbere, så de højere boligpriser har ikke forhindret de unge i at træde ind på boligmarkedet og realisere drømmen om en ejerbolig, siger Claus Dreyer, indehaver af Danbolig Svendborg. Arkivfoto
Førstegangskøberne har trodset det seneste års vilde prisstigninger og er strømmet ud på boligmarkedet under coronanedlukningen, det viser tal fra ejendomsmæglerkæden Danbolig.

Svendborg: På Fyn er antallet af førstegangskøbere under 30 år steget med 23 procent fra 2019 til 2020. De unge købere har med andre ord fået større appetit på at købe bolig og udgjorde sidste år en andel på 29 procent af alle boligsalg i landsdelen.

- De unge købere har bestemt ikke holdt sig tilbage. Det seneste år har der været en stor tilgang af førstegangskøbere, så de højere boligpriser har ikke forhindret de unge i at træde ind på boligmarkedet og realisere drømmen om en ejerbolig, siger Claus Dreyer, indehaver af Danbolig Svendborg, i en pressemeddelelse.

Fra lejlighed til hus

På landsplan er antallet af førstegangskøbere på lejlighedsmarkedet steget med 42 procent fra 2019 til 2020. På husmarkedet er der tale om en stigning på 19 procent. Det svarer til, at andelen af unge købere udgjorde 25 procent af Danboligs hussalg i 2020 og 41 procent af alle ejerlejlighedssalg.

- Det mest populære boligvalg for førstegangskøberne er ejerlejligheder. Mange unge købere starter typisk med at etablere sig i en lejlighed, hvor de er tæt på deres venner og byens mange tilbud. Når så familien får vokseværk, vælger mange at skifte lejligheden ud med et hus, siger Claus Dreyer, og fortsætter:

- Den lange periode med coronanedlukning har fået mange til at overveje deres boligsituation. Det gælder også for mange unge, som har realiseret deres drømme om skifte lejeboligen ud med en ejerbolig. Det vidner om, at de unge tør handle på deres drømme, og det er meget positivt.

Annonce

Den lave boligbyrde

Forklaringen på de mange førstegangskøbere skal findes i den såkaldte boligbyrde, der måler sammenhængen mellem købernes disponible indkomst og udgifterne til at købe og eje bolig. Det forklarer boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann:

- I dag er boligbyrden i Danmark lav i et historisk perspektiv, og på trods af de høje boligpriser er det stadig relativt billigt at købe og eje en bolig. De stadig lavere boligudgifter gør, at flere førstegangskøbere kan blive kreditgodkendt, og derfor har flere unge råd til at gøre deres entre på boligmarkedet.

- Selvom der er relativ nem adgang til boligmarkedet, anbefaler vi altid, at man har en lang tidshorisont, når man køber bolig. Som førstegangskøber er det ekstra vigtigt at tænke sig grundigt om, da man oftest har lidt mindre at stå imod med, hvis der kommer udsving i boligpriserne, siger Lise Nytoft Bergmann.

På landsplan er der tale om en stigning på 27 procent fra 2019 til 2020 i antallet af førstegangskøbere. Målt på andelen af førstegangskøbere udgjorde de unge købere 24 procent af alle Danboligs handler i 2019 og 25 procent i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Viser på vandet

Annonce