Annonce
Ugeavisen Svendborg

Vi vil alle næstekærligheden - når den er gratis

klumme christian

Det vimler med flag overalt i de blå-gule farver, som karakteriserer den blå himmel, der symboliserer fred, over de gule kornmarker, som symboliserer velstand. Alle vil vi gerne vise vores sympati med det ukrainske folk, som tappert og alene kæmper mod den kommunistiske overmagt fra Rusland.

Krigen i Ukraine begynder nu også at kunne mærkes udenfor slagmarken som følge af verdenssamfundets økonomiske sanktioner mod Rusland, og som en lussing den anden vej fra Putin som modsvar til vestens våbenleverancer til den ukrainske frihedskamp. De politiske sværdslag er ikke til at tage fejl af.

Som almindelig dansker og europæer mærker vi dog stadig kun i meget lille grad følgerne af sanktionerne. Ganske vist ser vi prisstigninger på fossiler brændstoffer og dagligvarer, og der er længere leveringstider på råvarer og materialer til byggebranchen og industrien. Men er vi parate til at rykke tættere sammen med vores ukrainske naboer, når dagen kommer, og vi for alvor rammes af krigens konsekvenser?

Annonce
- Spørgsmålet er om vi har modet til at lukke for import af russisk gas og endegyldigt sætte en stopper for Putin’s finansiering af krigen i Ukraine, eller om det først og fremmest handler om, at vi ikke vil have sommerferien spoleret af en ekstra gasregning, spørger ugens klummeskribent. Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er ikke nok med små blå-gule flag i bagruden på bilen som symbol på vores sympati med det ukrainske folk. Det er nu, vi skal stå endnu stærkere sammen i Europa og resten af verden, og gøre os fuldstændig uafhængige af Rusland. Vi kan ikke have samarbejder, handel eller sunde relationer med et parallelsamfund til et verdenssamfund, som gennem årtier er bygget op om demokratiske grundprincipper og spilleregler. Kreml har bygget endnu en mur – og denne gang er det os som bestemmer, hvornår den brydes ned.

Gassen er tydeligvis det stærkeste våben i krigen. Desværre har vi i Europa skabt et usundt afhængighedsforhold til Rusland og russisk gas. Politikerne har snorksovet i timen, og burde for længst have udfaset olie og gas fra flere af de bananrepublikker, vi har gjort os afhængige af som leverandører af fossile brændsler.

Spørgsmålet er om vi har modet til at lukke for import af russisk gas og endegyldigt sætte en stopper for Putin’s finansiering af krigen i Ukraine, eller om det først og fremmest handler om, at vi ikke vil have sommerferien spoleret af en ekstra gasregning!

Tør vi danskere stå fast, eller gør vi som 9.april 1940, og kaster os fladt på ryggen, så fjenden uden modstand kan brødføde sin krigsmaskine? For det er jo det som sker, når vi stadig holder dampen oppe på velfærdssamfundet med blodrød russisk gas, som finansierer Putins ubarmhjertige og brutale invasion af Ukraine.

Kreml har bygget endnu en mur – og denne gang er det os som bestemmer, hvornår den brydes ned.

Christian Dan Jensen

Man kan godt komme i tvivl. For fuldstændig som når der varsles storkonflikt på verdens mest forkælede arbejdsmarked, så går der panik i os, og vi iler straks til det nærmeste supermarked og hamstrer gær og toiletpapir. Nu vil alle af med deres gasfyr – allerhelst i morgen. For det er en dyr forsyningskilde med russisk gas. Så ind med fjernvarmen i stedet – som i bred udstrækning også fyrer med gas, eller varmepumpen, som bliver drevet af el – og som stadig i høj grad kommer fra kul eller gaskilder, og desværre endnu ikke fra ikke-fossile energikilder, fordi der er blevet snorksovet i årtier.

Det virker ikke som om, at næstekærligheden er slået helt igennem. For er vi klar til at dele smerten med ukrainerne og tage næste skridt, som også kommer til at gøre ondt på os. I hvert fald på pengepungen. Vi er jo blevet så forvænte med at blive kompenseret fra staten med ufinansierede krisepakker, som blot kaster mere benzin på inflationsbålet.

Vi må derfor spørge os selv, hvor længe vi vil acceptere at være tilskuere til et nyt totalitært statsideologisk felttog, der slagter en af vores nabolande som led i en magtsyg modpol til vestens demokratiske liberale universalisme.

Vi må erkende, at truslen fra den putinistiske stormagt står som den største fjende for verdensfreden og hele vor civilisation, og vi bør derfor mærke os Winston Churchill ord:

”Jeg har aldrig næret tvivl om, men altid set ganske klart, at kommunismen måtte blive den fare, vor civilisation skulle bekæmpe efter nazismen og fascismens nederlag”.

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Vil du være med til at skabe venskaber?

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Børn og forældre til fest på landsstævnepladsen: - Det er skønt at se så stor en opbakning

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Jubilæumsudstilling: 150 år med fattiggården

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Anerkendt og prisvindende violinist gæster Giant Steps

Ugeavisen Svendborg

Først afviste kommunen samarbejde om sorggrupper: Nu bliver lærere klædt på til at håndtere børn og unges sorg

Ugeavisen Svendborg

Anmelderrost publikumssucces vender tilbage til Svendborg

Ugeavisen Svendborg

TorsdagsTanker: Bliv klogere på naturens vilde ingredienser med Thomas Laursen

Ugeavisen Svendborg

Forårskoncert med Gospelkoret Arise og band

Ugeavisen Svendborg

Fem heldige vindere - og deres gæster - skal til koncert med Simone Tang

Ugeavisen Svendborg

Alt det, vi skal genlære efter corona-pandemien

Ugeavisen Svendborg

Halberg frikøber Helge: Det bliver gratis at opleve Svendborg fra søsiden under Landsstævnet

Ugeavisen Svendborg

Merci til Dorte: Jobkonsulent overrasket med blomster og chokolade

Ugeavisen Svendborg

Flere billetter til Høje Bøge Open Air på højkant: Her er vinderne

Ugeavisen Svendborg

2.d plantede blomster hos elforsyningen og lærte om truede insekter

Ugeavisen Svendborg

Re-Choir inviterer til rytmisk forårskoncert

Annonce