Annonce
Ugeavisen Svendborg

Vinhandler i Svendborg kan nu kalde sig sommelier

Malou Hye Nielsen med beviset for sin uddannelse til sommelier. Foto: Michael Thorbjørnsen
Malou Hye Nielsen fra Vinoble i Svendborg har nu fået en endnu større viden om vin og spiritus.
Annonce

Svendborg: De lidt ældre og selvudnævnte vinkendere er gennem årene blevet noget overrasket, når Malou Hye Nielsen, 25 år og bestyrer af Vinoble-forretningen i Svendborg, trumfer deres viden om vin. Den unge kvinde har fået sin kendskab til vin ind med modermælken, for hun er opvokset i en vinforretning, har selv hjulpet til bag kassen, siden hun var 12 år, og nu er hendes kendskab til vin blevet endnu større.

Malou Hye Nielsen har således i 2020 været på skolebænken hver mandag for at uddanne sig til sommelier.

- Det har været megahårdt, da det er en krævende uddannelse. Der er er utroligt meget læsestof, og da jeg så sidste i forløbet blev gravid og kæmpede noget med kvalme, og samtidig havde butikken at passe så, var det noget af en udfordring, siger Malou Hye Nielsen.

- Men det var lærerigt og hyggeligt at være på skolebænken igen, for på holdet var en række personer i alle aldre, som havde passionen for vin til fælles, siger Malou Hye Nielsen.

Annonce

Moderen var med

Malou Hye Nielsen fik familiær støtte i uddannelsesforløbet, da hun til timerne fulgtes med sin mor Lene Nielsen, 55 år, der er indehaver af vinforretningen Vinoble på Algade i Ringe, hvor Malou Hye Nielsen har hjulpet til, siden hun var 12 år.

For et par år siden åbnede familien så afdelingen i Svendborg, hvor Malou Hye Nielsen får hjælp i butikken af sin far, Ole Hye Nielsen.

- Det var godt at have min mor at sparre med, fortæller Malou Hye Nielsen.

Både mor og datter bestod eksamen i november.

Som sommelier kan Malou Hye Nielsen nu give kunderne endnu bedre råd og vejledning.

- I folkemunde er en sommelier en vintjener. Vi har i løbet af uddannelsen berørt alt, hvad der kan drikkes. Så jeg har nu kendskab til alt, hvad der kan drikkes - vin, spiritus, kaffe, te med mere, siger Malou Hye Nielsen.

Undervisningen foregik hos Dansk Sommelier Uddannelse i Aarhus og begyndte i marts.

- I begyndelsen var det online-undervisning. Senere var det fysisk fremmøde hver mandag, og vi var spændte på, om der kom restriktioner, så vi ikke kunne nå at få vores eksamen. Men vi nåede heldigvis at få vores eksamen i november, fortæller Malou Hye Nielsen.

Annonce

Otte timers eksamen

Eksamen foregik over to dage.

- Den første dag var en skriftlig eksamen, hvor vi kun måtte have en blyant med ind. Vi skulle skrive i otte timer om 80-100 emner. Jeg tror aldrig, jeg har skrevet så mange stile i hånden, siger Malou Hye Nielsen.

Ole Hye Nielsen med en pakke af Danmarks bedste romkugler, som stadig går som varmt brød i fra Vinoble i Svendborg. Arkivfoto: Michael Thorbjørnsen

- Den anden dag var en eksamen med praktiske prøver. Vi skulle dekantere en vin for en censor, vi skulle blindsmage fire vine og lave en fuld analyse af dem, vi skulle blindsmage to øl og lave analyse af dem og vi skulle blindsmage fire spiritusser og fortælle, hvad det var, forklarer Malou Hye Nielsen.


I folkemunde er en sommelier en vintjener. Vi har i løbet af uddannelsen berørt alt, hvad der kan drikkes. Så jeg har nu kendskab til alt, hvad der kan drikkes - vin, spiritus, kaffe, te med mere.

Malou Hye Nielsen.


Annonce

Romkugler stadig en succes

- Vi har fået et god start i Svendborg og har heldigvis haft et helt forrygende julesalg, hvilket var tiltrængt efter et mærkeligt 2020 med coronanedlukninger, siger Malou Hye Nielsen, som dog må erkende, at det ikke har været de flydende varer, som har været forretningens hidtil største succes.

I foråret blev Vinoble sydfynsk eneforhandler af de efterhånden landskendte romkugler, som  bagermester Carsten Matthiesen fra Nørre Aaby på Vestfyn står bag, og som i 2018 løb med titlen som Danmarks bedste.

- Det har været et helt vanvittigt forløb, for vi har oplevet en efterspørgsel, som vi ikke i vores vildeste fantasi havde forestillet os. I de første måneder solgte vi i tusindvis af romkugler, og selvom salget er aftaget en smule, så går de stadig som varmt brød. Vi får nye og friske forsyninger hver tredje dag og sælger i snit 1200 romkugler om ugen, fortæller Malou Hye Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce