Annonce
Ugeavisen Svendborg

- Vores baby vil ikke ligge på maven

At have sin baby i favn med øjenkontakt, er den bedste tilknytning man kan give sit barn. Foto: Pixabay

Kære Brevkasse

Jeg er blevet mor for første gang til en lille dreng, der nu er 2 ½ måned gammel.

Vi har fået at vide, at det er vigtigt, at han ligger meget på maven. Men jeg synes, det er så svært. Han græder nemlig, når vi prøver på det - og vi får nok ikke gjort det nok. Han er meget på arm, når han er vågen.

Kan du hjælpe os til, hvad vi skal gøre?

Venlig hilsen

En nybagt mor

Kære nybagte mor

Det er rigtig godt, at I er opmærksomme på, at jeres dreng skal ligge på maven i en del af tiden i sine vågne timer. Der er vigtige grunde til, at man gerne vil have babyer på maven. Det er dels for at undgå for meget påvirkning af det bløde kranie, så det bliver fladt/skævt, men også for at hjælpe den motoriske udvikling på vej.

Meget af den motoriske udvikling, han skal bygge videre på, starter nemlig i den maveliggende stilling. Han træner sin ryg, sin nakke, styrker skuldrene og stimulerer fingrene til finmotorisk aktivitet. Men når det så er sagt, så er det at være i favn med øjenkontakt, den bedste tilknytning man kan give sit barn (se billedet).

Annonce

Gode fif

Den maveliggende stilling er svær i starten, og ikke alle babyer er glade for det. Han skal gradvis vænnes til at ligge på maven i længere og længere tid. Der er nogle fif i starten, som kan være gode at bruge:

At bruge et skråt underlag gør det nemmere for ham at komme op mod tyngden. Det kan være på brystkassen af far i sofaen eller på jeres underben når I sidder på gulvet med knæene bøjet.

På fladt gulv/måtte kan det være nemmere for ham at I støtter ham med en bleklud under brystet eller en hånd.

Giv ham masser af øjenkontakt og stimulerende snak. Kom ned og lig foran ham og motivér ham til at løfte hovedet.

Når babyen nærmer sig tre måneders alderen, skal det være i stand til at holde sit hoved og kigge opad. Foto: Pixabay


Et biomekanisk råd er at hjælpe ham til at få albuerne frem foran skuldrene så indersiden af albuerne støtter i gulvet. Der sidder nogle reflexpunkter på indersiderne af albuerne som stimulerer til en nemmere opretning af ryggen.


Hvis I kan se, at han ikke kan bøje sit hoved bagover og det er som om hans øjne i stedet søger opad øverst i øjenhulerne, så er det muligt at han kan være låst i nakken og har behov for hjælp fra en kiropraktor, kraniosakralterapeut, osteopat eller fysioterapeut.

Fra brevkassen


Afled med sæbebobler, lyde, snak og grimasser. Hvis han skulle falde i søvn mens han ligger på gulvet eller brystkassen af far ol. så skal han være overvåget ellers få lagt ham om på ryggen som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Annonce

Låser i nakken?

Hvis intet af dette har effekt, og I kan se, at han har væsentligt sværere ved at ligge på maven end de andre jævnaldrende børn i mødregruppen, så skal I begynde at være opmærksomme på, om han har fri bevægelighed i nakke/ryg. Rul ham sammen, bevæg hans arme op over hovedet og cykel med hans ben, når I skifter ham.

Når han nærmer sig tre måneders alderen, skal han være i stand til at holde sit hoved og kigge opad som barnet på billedet. Hvis I kan se, at han ikke kan bøje sit hoved bagover og det er som om hans øjne i stedet søger opad øverst i øjenhulerne, så er det muligt at han kan være låst i nakken og har behov for hjælp fra en kiropraktor, kraniosakralterapeut, osteopat eller fysioterapeut.

Held og lykke – det er aldrig for sent

De kærligste hilsner

Metteemilia Nørregaard

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Tidsrejsende tour de force: På en enkelt dag viser Svendborg Museum gymnasieelever vej gennem 800 års lokalhistorie

Annonce