Annonce
Ugeavisen Svendborg

VUC tager del i Verdensmål: Strategi om fælles fokus på læring

Rektor Stig Holmelund Jarbøl glæder sig over, at HF & VUC Fyn er blevet certificeret som en verdensmålsskole. Pr-foto
Nu er HF & VUC Fyn blevet verdensmålscertificeret og deri ligger en forpligtelse til at arbejde strategisk og ambitiøst på at lade FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling gennemsyre hele skolen.

Svendborg: Hvert år er der mellem 8000 og 10.000 borgere, der tilmelder sig en uddannelse eller nogle fag hos én af HF & VUC Fyn's afdelinger.

- Skolen, også vores afdeling  i Svendborg, sætter en ære i at give hver kursist kvalitetsuddannelse og fremme alles mulighed for livslang læring. Det er vigtigt for skolen at fastholde den gode udvikling, og derfor har vi arbejdet målrettet med at blive certificeret som en verdensmålsskole, fortæller rektor Stig Holmelund Jarbøl.

HF & VUC Fyn's strategi tager udgangspunkt i FN's verdensmål nummer fire om kvalitetsuddannelse, og skolen har længe arbejdet med både verdensmål og bæredygtighed. Nu er HF & VUC Fyn blevet verdensmålscertificeret og deri ligger en forpligtelse til at arbejde strategisk og ambitiøst på at lade FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling gennemsyre hele skolen.

Annonce

Strategi om læring

- For at skrue tiden lidt tilbage, så kan man vel sige, at vores nuværende strategi bygger på den gamle, der handlede om at have et fælles fokus på læring, forklarer Stig Holmelund Jarbøl.

- Det var en strategi, som vi lykkedes virkelig godt med, både på kursisternes gennemførelse og trivsel hos både kursister og ansatte. I forlængelse af den succes, havde vi et ønske om at videreudvikle skolen - og lægge et lag mere oven på den gamle strategi.

- Vi synes, at FN's verdensmål fire nærmest er som skrevet til vores skole, for vi skal jo netop sikre lige adgang til kvalitetsuddannelse. Vi er ikke en elitær uddannelsesinstitution som for eksempel et gymnasium, hvor mange bogligt stærke elever søger hen. Vi har mange dygtige kursister, men vi skal også løfte de mindre boglige elever, konstaterer han.

Annonce

Tænker mere bæredygtigt

Fundamentet for en bæredygtig skole består af en række parametre, der forholder sig til både undervisning, værdier og skolens drift og netop på det driftsmæssige plan prøver HF & VUC Fyn også at tænke mere bæredygtigt. Derfor kigger skolen både på indkøb, drift - og hvordan man får en mere bæredygtig skole i arbejdet med den nye strategi.

- Vi skal lære vores kursister, at de skal være bevidste om, at de gerne må tage ansvar for vores verden, mener Stig Holmelund Jarbøl.

HF & VUC Fyn's strategi tager udgangspunkt i FN's verdensmål nummer fire om kvalitetsuddannelse, og skolen har længe arbejdet med både verdensmål og bæredygtighed. Arkivfoto

- Kursisterne skal gøre sig en masse erfaringer som en integreret del af skoledagen. Det handler ikke kun om FNs verdensmål fire, men også om de andre verdensmål. Vi trækker verdensmålene ind i undervisningen, så man arbejder med det som problemtænkning. Man kan jo for eksempel sige, at uddannelse kan være nøglen til at reducere ulighed, og at der også er en klar sammenhæng mellem sundhed og uddannelse, hvilket netop er en væsentlig årsag til at vi blandt andet har indført røg- og tobaksfri skoletid, siger rektoren.

I forhold til bæredygtighed har skolen også sat solceller på de nyeste bygninger, så energien kan genvindes, og der er brugt forskellige bæredygtige materialer som gamle bildæk, der er omdannet til et stødabsorberende gulv, genbrugstræ på en flot central trappe, og der er generelt valgt mere træ som materiale, fordi det er med til at skabe et sundt indeklima.

- Vi har netop afholdt et projektlederkursus, hvor mange ansatte deltog, og hvert projekt skulle handle om verdensmålene, enten til undervisningen eller som et bæredygtigt tiltag for skolen som helhed. Det resulterede blandt andet i et super flot miljøprojekt, hvor der blev sået en hel blomstereng, noget som giver biodiversitet på de grønne arealer, siger Stig Holmelund Jarbøl.

Annonce

Kursisterne som engagerede verdensborgere

Endnu et tiltag er, at HF & VUC Fyn også har nedsat et verdensmålsråd for kursister, hvor de i endnu højere grad bliver inddraget i arbejdet med verdensmålene. Det er tanken, at de skal arbejde med forskellige emner, der kan være med til at inspirere HF & VUC Fyn som skole.

- Der er rigtig mange unge, der har stor fokus på bæredygtighed, klima og meget andet. Og dem skal vi lytte til. Én af vores fornemste opgaver er at få kursisterne til at tænke bæredygtigt – så kan de være med til at påvirke endnu flere omkring dem. Vi uddanner alle vores kursister som engagerede verdensborgere. Det lyder meget ambitiøst, men tanken er, at de skal tage ansvar for deres egen verden og dét, de selv kan ændre. Hvis alle gør det, så ændrer vi verden, uddyber Stig Holmelund Jarbøl.

Verdensmålscertificering

Som en naturlig forlængelse af den gamle strategi, de nye bæredygtige tiltag og arbejdet med verdensmålene, har HF & VUC Fyn sendt en tre-årig handleplan til organisationen CHORA2030, der har dannet netværket 2030 Skoler, som retter sig mod grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser.

Det målrettede arbejde med verdensmålene og bæredygtighed har medført, at HF & VUC Fyn er blevet certificeret som en verdensmålsskole.

Baggrunden for 2030 Skolers verdensmålscertificering er et ønske om, at de certificerede skoler tager ansvar for at fremme bæredygtig udvikling i et verdensmålsperspektiv både på skolen selv og gennem uddannelse af eleverne. Det skal give de unge en viden om FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling og inspirere dem til selv at bidrage og være med til at forbedre det samfund, de er del af.

- Nu har vores store arbejde båret frugt, vi er blevet certificeret som en 2030 Skole, og det gør mig utrolig stolt på vores skoles vegne, siger rektor Stig Holmelund Jarbøl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce