Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Ødis Forsamlingshus skal have nyt tag: Bestyrelse har startet lokal indsamling

Ødis Forsamlingshus blev etableret i 1903 og har siden da dannet rammer om utallige fester og begivenheder i byen. I dag kan huset lejes i weekenderne, og det kan ske via hjemmesiden www.odisforsamlingshus.dk. Foruden diverse private arrangementer holdes der også spis sammen-aftener og lignede i huset, hvilket corona-restriktionerne dog ikke tillader i øjeblikket. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Forsamlingshuset i Ødis står over for en større renovering, hvor bygningen blandt andet skal have nyt tag og murværk, men for at det kan blive en realitet, skal bestyrelsen bag have samlet et større pengebeløb sammen.

Ødis: Historien om Ødis Forsamlingshus strækker sig mere end 100 år tilbage. Nærmere bestemt til 1903, hvor bygningen på Fløjbjergvej 8 først så dagens lys. Det var arkitekt Andersen fra Askov ved Vejen, der stod bag tegningerne og opførslen kostede den nette sum af 4.038 kroner. Siden da er der sket meget i huset, som har dannet rammer om et hav af fester, fællesspisninger og møder, og det kan efterhånden mærkes på den gamle bygning.

Derfor skal taget udskiftes, der skal nye fuger til, og så trænger soklen på bygningen også til en kærlig hånd, men for at det kan lade sig gøre, skal der skrabes 367.000 kroner sammen, hvoraf Kolding Kommune har givet tilsagn om 187.000 kroner, mens de resterende 180.000 kroner skal hentes fra lokale donationer fra enten privatpersoner og virksomheder eller fra fonde, som foreninger kan søge midler fra.

- Vi har søgt forskellige fonde, men indtil videre har vi ikke haft heldet med os. Vi forsætter naturligvis med at ansøge, og vi har fået kontakt med en fundraiser, som kan hjælpe os med at få stykket nogle ansøgninger sammen, som forhåbentlig kan gøre, at vi får skrabet nogle penge sammen, siger Eigil Laursen, som er formand for bestyrelsen i Foreningen Ødis Forsamlingshus.

Annonce

Han viser rundt uden for bygningen og peger på både soklen og murværkets mange fuger, hvor der er tydelige huller og sprækker.

- Det trænger virkelig til at blive skiftet ud. Der er flere steder, hvor fugerne faktisk er ved at falde ud af murværket, så det er ikke helt godt, siger han.

Bevaringsværdig bygning

I 2018 blev Ødis Forsamlingshus af Kolding Kommune erklæret bevaringsværdigt, og det har blandt andet den betydning, at det er specifikke materialer, der skal bruges, når der skal renoveres.

- Det er nogle lidt specielle fuger, og så skal der også lægges tagpap på bygningen, selvom vi egentlig havde indhentet tilbud på noget andet, men fordi bygningen er født med tagpap, så at sige, så er det så også det, den skal have nu, forklarer Eigil Laursen.

Sidste år fik huset en ny tilbygning med plads til opbevaring af både borde og stole, og siden er der også kommet nye lofter i bygningen,

- Før tilbygningen kom til, var det sådan, at når folk holdt bryllupper og lignende, så stod de overskydende borde og stole heroppe i hjørnet af lokalet, siger Eigil Laursen og fortsætter lettere grinende:

- Så vi har altså set folk, som simpelthen slæbte hele molevitten op af den meget snævre trappe, som vi har, og som leder op til et lille rum oppe ovenpå, og det var altså lidt noget bøvl, siger han.

Både fugerne og soklen på forsamlingshuset trænger til at blive repareret. Der er blandt andet flere steder, hvor fugen er faldet ud af murværket, og hvor der er revner i soklen på huset. - Den er blevet lappet af flere omgange, men nu trænger den altså til at blive ordentligt fikset, siger Eigil Laursen. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Foruden tilbygning og lofter er der også sket en del på indretningen af huset i løbet af de seneste par år, eksempelvis på farvevalget på væggene.

- Tidligere var der meget orange og brunt herinde. Det var jo bare sådan, det var dengang i 70'erne og 80'erne, siger Inge Thomsen grinende.

Hun er en del af det hold af frivillige, som sørger for at gøre rent i forsamlingshuset, når det har været lejet ud.

- Så vi har fået gjort det hele lidt mere moderne, og det er blevet mere lyst. Det passer ligesom bedre til tiden, som det er nu, men ovenpå kan man stadigvæk se, hvordan det har set ud tidligere. Deroppe er det stadigvæk meget orange, men det kan vi måske søge midler til næste gang, siger hun.

Annonce

Mange minder

Hos både Eigil Laursen og Inge Thomsen er det mange gode minder, der fylder, når de tænker tilbage på de mange år, de har boet i byen og været en del af forsamlingshuset.

- Hold nu op, hvor har vi holdt mange fester herinde. Fødselsdage og kobberbryllup og sølvbryllup, og vi er jo fra en generation, hvor man altid dansede meget, når der var fest, så det er virkelig noget af det, jeg husker tilbage på, siger Inge Thomsen og fortsætter:

- Det er også en af grundene til, at det er så vigtigt, at huset får lov til at bestå, for det skal være her til de kommende generationers fødselsdage, barnedåber og bryllupper, siger hun smilende.


Hold nu op, hvor har vi holdt mange fester herinde. Fødselsdage og kobberbryllup og sølvbryllup, og vi er jo fra en generation, hvor man altid dansede meget, når der var fest, så det er virkelig noget af det, jeg husker tilbage på.

Inge Thomsen


Foruden at søge diverse fonde om midler til at renovere huset, så har foreningen også startet en indsamling i lokalområdet, hvor både private personer og virksomheder kan indbetale et beløb, hvis man ønsker at bakke op om renoveringen af forsamlingshuset.

- Vi annoncerede det i sidste uge, og vi er allerede begyndt at se, at de første sender penge vores vej, og det er rigtig dejligt at mærke, at der er opbakning fra de lokale, siger Eigil Laursen.

Ovenpå i forsamlingshuset er der stadigvæk lidt levn fra tidligere tider. Her er der nemlig fortsat mønstrede gardiner, orange stole og gullige farver på væggene. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Renoveringen af Ødis Forsamlingshus skal stå færdig inden 1. juli 2021, ellers bortfalder tilsagnet om støtte på 187.000 kroner fra Kolding Kommune, og Eigil Laursen vurderer derfor, at det lokale beløb skal være samlet ind senest et par måneder før.

- Men jeg håber og tror helt sikkert på, at det kan lade sig gøre, siger Eigil Laursen.

Hvis man har lyst til at støtte indsamlingen til Ødis Forsamlingshus, kan man overføre et beløb til kontonummer: 3733-0940101387.

Taget på forsamlingshuset trænger også til at blive skiftet ud, og det skal være i tagpap, fordi det også var det, der oprindeligt udgjorde taget på bygningen, da den blev etableret tilbage 1903. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Ødis Forsamlingshus blev bygget tilbage i 1903, og det kostede dengang lige over 4000 kroner. Arkivfoto: Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup
Ødis Forsamlingshus.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce