Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Et kig tilbage i tiden: Afstemningen om grænsen den 10. februar 1920

Det krævede, at man var over 20 år, født i afstemningsområdet eller bosat der siden 1. januar 1900, før man havde stemmeret. Arkivfoto: Lokalhistorisk Arkiv Vamdrup
I anledningen af 100-året for Genforeningen har Ugeavisen allieret sig med Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup, som de kommende måneder løbende vil levere tekst og billeder fra tiden omkring 1920. Denne gang kigger vi nærmere på afstemningen om grænsen.
Annonce

I Versailles-traktaten af 28. juni 1919 blev det fastsat, at "Grænsen mellem Tyskland og Danmark skal fastsættes i Overensstemmelse med Befolkningernes Ønsker". Området blev opdelt i to zoner.

Sønderjyder, som var bosat i kongeriget, havde ret til at deltage i afstemningen i zone 1 den 10. februar – ligesom også tyske statsborgere, der var født i Sønderjylland, men havde forladt området. Man skulle dog først lade sig registrere og skulle tage til sit fødesogn for at afgive stemme.

På billedet ses 96-årige Peter Slivsgaard, der var født i Kastvrå mellem Vojens og Vamdrup. Han flyttede i 1897 til Vamdrup for at bo hos sin datter og svigersøn i Nørregade. Det er hans barnebarn, Peter Bremer (ansat ved DSB), som står ved siden af bilen. Chaufføren er ostegrosserer Peter Michaelsen, Lunderskov, som er parat til at køre den gamle mand til Kastvrå for at stemme.

Afstemningsresultatet gav et dansk flertal på 75 procent. Af 111.191 stemmeberettigede deltog 101.652 i afstemningen, svarende til en stemmeprocent på 91,5. For Danmark stemte 75.431 (74,9 procent), mens 25.329 (25,1 procent) stemte på Tyskland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce