Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Et kig tilbage i tiden: Vamdrups genforeningssten

På billedet ses stenhugger Erik Nielsen og søn ved siden af stenen. Stenen kan den dag i dag stadigvæk ses og står placeret cirka 600 meter inde i skoven ved Hjarupgårdsvej, som drejer skarpt til højre, når man når skoven. Arkivfoto
I anledningen af 100-året for Genforeningen har Ugeavisen allieret sig med Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup, som løbende vil levere tekst og billeder fra tiden omkring 1920. Denne gang kigger vi nærmere på etableringen af en såkaldt genforeningssten.
Annonce

Vamdrup: Der var i 1920 planer om, at Vamdrup skulle have en genforeningssten. Den 16. september 1920 kunne man således læse i Kolding Folkeblad:

”Genforeningsstenen, der tænkes anbragt paa Klokkehøjen paa Vamdrup Kirkegaard, og som er skænket af Friis i Hjarup, har man nu slæbt paa et par Uger. Man er nu naaet til Vejen med den, og i Dag, Torsdag, venter man at faa den paa Plads. Det gamle Stillads, hvor Kirkeklokken før hang, er nedtaget”.

Den Friis, som omtales i avisen, er gårdejer Hans Friis på Enghøjgård. Det viste sig åbenbart for besværligt at få den 3 alen høje og cirka 20 tons tunge sten transporteret den lange vej fra findestedet til Vamdrup.

Det fortælles, at vognmanden, som var bestilt til opgaven, forlangte ekstra penge. Det fik han ikke, og så blev stenen liggende. Hans Friis foranstaltede selv, at stenen blev opsat på muret sokkel på det sted, hvor vognmanden havde efterladt den.

På billedet ses stenhugger Erik Nielsen og søn ved siden af stenen. Stenen står den dag i dag ved 600 meter inde i skoven ved Hjarupgårdsvej, som drejer skarpt til højre, når man når skoven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce