Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Få overblikket: Sådan holder kirkerne julegudstjenester i coronaens tegn

I Vamdrup Kirke har man i år valgt at udvide antallet af julegudstjenester, og så bliver det ikke muligt at synge salmer i år for at sikre, at flest muligt kan få en plads i kirken. Arkivfoto: Mathilde Nygaard Jespersen
Normalt kan man se frem til den ene "udsolgte" gudstjeneste efter den anden, men i år er det corona-jul med mange begrænsninger i kirkerne i Vamdrup, Hjarup og Ødis. Det betyder, at kirkerne udvider antallet af gudstjenester og samtidig har fundet på flere kreative løsninger.
Annonce

Vamdrup/Hjarup/Ødis: Juleaften er for mange lig med både gaver og grantræ, men også med en gudstjeneste. Men i år står også de i coronaens tegn, og rundt omkring i kommunens kirker har man derfor forsøgt at forberede sig på, hvordan der kan blive plads til alle jule-kirkegængere, og derfor må der tænkes kreativt.

I Vamdrup Kirke var det blandt andet på tale at flytte julegudstjenesten i hallen, men den plan er opgivet, fordi der er for mange udfordringer ved den løsning, fortæller Olav Lynggaard, som er formand for menighedsrådet i Vamdrup.

I stedet bliver man i Vamdrup Kirke, hvor der i løbet af den 24. december holdes fire gudstjenester på en halv time hver. For at få så mange indenfor som muligt må tilhørerne ikke synge med på de velkendte julesalmer.

- Og det er nok det mest kedelige af det hele, medgiver Olav Lynggaard:

- Vi plejer at have 1000-1200 til gudstjeneste i løbet af den 24. december, og med denne model kan vi have 158 kirkegængere til hver af de fire gudstjenester. Hvis vi også skulle synge, måtte vi ifølge reglerne kun være det halve. Vi har vurderet, at det er for få, for en del af gudstjenesten er også, at man møder mange, man kender og ønsker hinanden glædelig jul, siger Olav Lynggaard.

Menighedsrådsformanden i Vamdrup føjer til, at for at skrue op for stemningen, så sørger man for at hyre ekstra kirkesangere, så der kommer fylde over julesalmerne, selv om tilhørerne ikke må synge med.

I Hjarup Kirke, hvor der under normale omstændigheder kan møde flere hundrede op til julegudstjeneste, har man også valgt at sløjfe salmerne, og der bliver ligeledes holdt flere gudstjenester den 24., hvor der må være op til 100 i kirken af gangen.

- Vi holder både klokken 13.00 og klokken 14.30, og så har vi også gudstjenester både i dagene op til jul og den 25., så opfordringen fra os er også, at man eventuelt vælger en anden dag at tage i kirke, end man plejer, så der kan være plads til, at alle kan komme i kirken i julen, siger Jens Henrik Kristiansen, som er præst i både Vamdrup og Hjarup Kirke.

Han understreger samtidig, at alt i øjeblikket er med forbehold for, at restriktionerne kan ændre sig inden jul, og man derfor altid kan holde sig orienteret på kirkernes hjemmesider.

Annonce

Streaming og video

Også i Ødis Kirke har man valgt at skrue op for antallet af gudstjenester den 24., så der holdes familiegudstjenester klokken 12 og klokken 13 og almindelige julegudstjenester klokken 14.30 og 16. I modsætning til i Vamdrup vil det dog være muligt at synge med på salmerne, hvilket betyder, at antallet af gæster per gudstjeneste er 60.

- Vi vil kunne være det dobbelt i kirken, hvis vi ikke synger, men vi ved, at det betyder meget for stemningen og humøret i kirken, at man kan synge med, så derfor har vi valgt at gøre det på den måde, siger Inger Hvindenbråten, som er sognepræst i Ødis Kirke.


Vi vil kunne være det dobbelt i kirken, hvis vi ikke synger, men vi ved, at det betyder meget for stemningen og humøret i kirken, at man kan synge med, så derfor har vi valgt at gøre det på den måde.

Inger Hvindenbråten


Foruden at kunne deltage til julegudstjeneste, hvis man møder op i kirken, har man i år også valgt at live-streame en af gudstjenesterne på Facebook, så man på den måde har mulighed for at følge med hjemmefra. Samtidig har man indspillet en gudstjeneste på video, som plejehjemmene rundt omkring kan gøre brug af.

- Vi ved, at der er mange, som kan være lidt utrygge ved at komme i kirken, men på den her måde får de stadigvæk mulighed for at se en gudstjeneste, siger Inger Hvindenbråten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce