Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Første spadestik taget til ny fjernvarmeledning mellem Vamdrup og Lunderskov

Koldings borgmester, Jørn Pedersen (i midten), Vamdrup Fjernvarmes bestyrelsesformand, Niels Thomsen (th.), og TVIS’ bestyrelsesformand, Lars Schmidt (tv.) deltog alle, da der blev taget første spadestik ti lden nye fjernvarmeledning mellem Lunderskov og Vamdrup. Foto: TVIS
Mandag formiddag blev første spadestik taget til en ny fjernvarmeledning, som kommer til at løbe mellem Lunderskov og Vamdrup. Den kobler Vamdrup Fjernvarme på TVIS og sætter gradvist skub i udfasningen af fossile brændstoffer.
Annonce

Vamdrup: De tre første spadestik blev mandag formiddag taget på den nye fjernvarmeledning mellem Lunderskov og Vamdrup, som skal forsyne Vamdrup med fjernvarme fra TVIS-systemet.

- Det er en stor glæde for mig, at vi har sat gang i arbejdet. Ledningen til Vamdrup og dagen i dag er særlig speciel for os i TVIS, da vi markerer det første af tre store udvidelsesprojekter til byer i Trekantområdet, som skal forsynes med TVIS-varmen. Det er den første større udvidelse i selskabets 35- årige i historie, siger Lars Schmidt, som er bestyrelsesformand i TVIS, i en pressemeddelelse.

Begejstringen deles af Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune, efter at have været med til at tage det symbolske stik i jorden på hjørnet af Frederiksberggade og Vestergade i Lunderskov.

- Det er et vigtigt skridt mod udfasningen af fossile brændsler i vores energiforsyning i Kolding, og jeg er selvfølgelig Lunderskovs borgere taknemmelige for, at TVIS må fylde en smule på vejen mod Vamdrup, men det er i en rigtig god og nødvendig sags tjeneste, siger Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune.

Formålet er at forsyne Vamdrup Fjernvarme med varme fra varmesæsonen i 2021/2022, hvor TVIS skal levere 72 procent af fjernvarmen til Vamdrups 1.168 fjernvarmeforbrugere. TVIS’ andel svarer til det årlige forbrug i cirka 1400 standardhuse, og der er plads til at forsyne flere. Ledningen har tilstrækkelig kapacitet til fremtidige udvidelser af fjernvarmenettet i Vamdrup, så der er plads til, at endnu flere forbrugere kan få del i fjernvarmen.

- Vi fortsætter med at aftage overskudsvarme fra Rockwool og udfaser stort set de sidste fossile brændsler fra fjernvarmen og værner forbrugerne mod de svingende olie- og gaspriser. Og så giver det os gode kort på hånden, når vi tilbyder vores varmeløsning til gas-områderne i Vamdrup, siger Niels Thomsen, bestyrelsesformand i Vamdrup Fjernvarme.

Annonce

Gravearbejdet starter

Umiddelbart efter første spadestik overtager fagfolkene gravearbejdet det næste års tid, hvor Arkil baner vejen i jorden og placerer rørene med kran.

- Vi er startet på Vestergade 2 i Lunderskov, hvor vi om et lille års tid vender tilbage for at tilslutte ledningen til det eksisterende fjernvarmenet. Vi forventer i gennemsnit at etablere cirka 50 meter om dagen. Arbejdet foregår langs vej og cykelsti og 12 lodsejere har indvilliget i, at vi må placere et par fjernvarmerør på deres marker. Vi gør os umage for, at gravearbejdet er til mindst mulig gene for lodsejere, gående og trafikanter. Når ledningen er etableret, er fjernvarmen gemt væk under jorden, siger Brian Schmidt, projektleder ved TVIS.


Vi forventer i gennemsnit at etablere cirka 50 meter om dagen. Arbejdet foregår langs vej og cykelsti og 12 lodsejere har indvilliget i, at vi må placere et par fjernvarmerør på deres marker. Vi gør os umage for, at gravearbejdet er til mindst mulig gene for lodsejere, gående og trafikanter.

Brian Schmidt


Rørene kommer i 16 meters længder og er knap 17 centimeter i diameter, men er pakket ind i isolering og en kappe, så de bliver 56 centimeter i diameter. Konstruktionen, isoleringen og driftsmetoden gør, at varmetabet kun er på to procent. TVIS investerer cirka 48 millioner kroner i etableringen af ledning, pumpestation og vekslere.

Sideløbende skal der også etableres en ny pumpestation, som skal cirkulere fjernvarmevandet, fire nye vekslerstationer og mindre udskiftninger i det nuværende system.

En del af Frederiksberggade i Lunderskov vil være helt spærret af de kommende tre uger (til cirka 30. november), så trafikken omdirigeres derfor på stedet.

Om TVIS-fjernvarme

Når projektet er gennemført og Vamdrup Fjernvarme modtager TVIS-varme til varmesæsonen i 2021-2022, bliver det med en væsentligt reduceret CO2 – udledning på 93%. CO2-udledningen falder med 78.000 ton over en 20-årig periode eller cirka 3.900 tons pr. år.

TVIS er et varmetransmissionsselskab ejet af Kolding Kommune, Fredericia Kommune, Middelfart Kommune og Vejle Kommune.

TVIS leverer varme til seks fjernvarmeselskaber, som forsyner 55.000 forbrugere i de fire kommuner. Vamdrup Fjernvarme bliver det syvende selskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vamdrup

"Konkurrenceforvridning af værste skuffe": Tonnesen råber op om restriktioner, der fortsat tillader shopping i varehuse

Annonce