Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Fra skrivemaskine til computer: Ødis-sognebladet kan fejre 40 års jubilæum

Niels Christensen må siges at kende sit lokalområde, Ødis Sogn, ganske godt, for han har boet i Ødis i snart 50 år. Siden 1998 har han været redaktør af Lokalbladet for Ødis Bramdrup/Ødis/Fovslet. Foto: Thomas Holl
Siden 1981 har nuværende og tidligere borgere i Ødis Sogn kunnet holde sig orienteret om livets gang i lokalområdet ved at læse Lokalbladet for Ødis Bramdrup/Ødis/Fovslet. Der er udkommet flere hundrede numre af bladet.

ØDIS: Nogle ting forgår, andre består.

Til sidstnævnte kategori hører Lokalbladet for Ødis Bramdrup/Ødis/Fovslet, som i denne tid har eksisteret i præcis 40 år. Bladet udkom første gang i april 1981, og siden er det blevet til flere hundrede numre, hvor læserne har kunnet holde sig orienteret om, hvad der sker i Ødis Sogn.

Siden 1998 har tidligere lærer på Ødis Skole, Niels Christensen, været redaktør.

Annonce

- Da jeg kom til, valgte vi at begynde forfra med nummereringen af bladene. Indtil videre har vi produceret 233 udgaver, fortæller han.

Skrivemaskine, saks og lim

Ideen til at udgive et lokalt blad opstod hos Allan Lauenblad, der i begyndelsen af 80’erne boede i Ødis. Han ønskede at formidle aktiviteter og begivenheder i lokalsamfundet, og det blev starten på Lokalavisen for Ødis Sogn, som bladet oprindeligt hed.

Allan Lauenblad blev den første redaktør, og han samlede en gruppe mennesker, der kunne være med til at producere bladet. Gruppen sad på hans kontor og skrev artiklerne ind på skrivemaskine. Ved hjælp af saks og lim fremstillede man bladet i A4-format, og efterfølgende blev det nedfotograferet til A5.

- Gennem alle årene har man kunnet læse om, hvad der foregår i de lokale institutioner og foreninger, på skolen og i forsamlingshuset. Redaktionen har altid modtaget mange indlæg fra borgerne i sognet, og især spejderne har været flittige leverandører til bladet, fortæller Niels Christensen, der selv har boet i Ødis siden 1971.


Jeg ville gerne overtage posten som redaktør, men betingede mig, at Sogneforeningen Ødis Sogn, som var stiftet et år tidligere, kom til at stå som udgiver af bladet, og samtidig kunne vi placere økonomien her.

Niels Christensen, redaktør


Da Allan Lauenblad i 1992 flyttede fra sognet, overlod han redaktionen og udgivelsen til Inge Buchholt, der dengang boede i Ødis Bramdrup. Hun stod for avisen i fem år, inden Niels Christensen tog over.

Annonce

Stiftede forening

- Jeg ville gerne overtage posten som redaktør, men betingede mig, at Sogneforeningen Ødis Sogn, som var stiftet et år tidligere, kom til at stå som udgiver af bladet, og samtidig kunne vi placere økonomien her. I samme forbindelse ændrede vi bladets navn til Sogneavisen Ødis Sogn, og i de følgende mange år havde jeg et godt samarbejde med Elsebeth Bording, der også var lærer på Ødis Skole, siger Niels Christensen.

I 2016 stoppede Elsebeth Bording dog for at koncentrere sig om sin lærergerning. Samtidig ændrede sogneforeningen navn til Lokalrådet for Ødis Bramdrup/Ødis/Fovslet, og bladet fik sit nuværende navn, Lokalbladet for Ødis Bramdrup/Ødis/Fovslet.

Om lokalbladet

Lokalbladet for Ødis Bramdrup/Ødis/Fovslet udkommer 10 gange om året og udgives af Lokalrådet for Ødis Bramdrup/Ødis/Fovslet.

Niels Christensen har siden 1998 været redaktør på bladet. Her har han selskab af en gruppe mennesker med stort kendskab til lokalområdet, og sammen producerer de artikler, såkaldte ”gættebilleder”, ”hvad er det?”-gåder, kirkesider og meget andet, der har relation til Ødis Sogn. Også skribenter uden fast tilknytning til bladet bidrager jævnligt med materiale.

Annonce

På papir og digitalt

Såvel skrivemaskinen som saksen og limen er for længst blevet fortid i forbindelse med produktionen af bladet. I stedet kom der gang i computerne, og i dag betjener man sig af skriveprogrammer, så man kan færdiggøre bladet og sende det digitalt til trykkeriet.

Efterfølgende bliver det uddelt til godt 550 husstande i Ødis Sogn.

- Oprindeligt stod Post Danmark for uddelingen, men det blev efterhånden for dyrt. Heldigvis var der i 2008 flere friske pensionister her i lokalområdet, der tilbød at omdele bladet gratis. I dag har vi 16 omdelere. Mange er glade for at få bladet i papirformat, men man kan også læse det i digital form, siger Niels Christensen.

Foruden informationer om aktiviteterne i lokalområdet finder man også mange annoncører på siderne.

- Ud over den reklame, de dermed får, er de selvfølgelig også med til at støtte udgivelsen af bladet. Hvis det bare kan hvile i sig selv økonomisk, er det fint, siger Niels Christensen.

Bladet kan læses på Ødis Sogns hjemmeside ødis.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce