Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Fra svinebonde til juletræsavler: Det er hårdt arbejde, men jeg elsker det

Arne Christensen startede Vamdrup Juletræer tilbage i 2006 og har siden da solgt juletræer i byen. Han har juletræer i alle størrelser, så det er muligt at finde et træ, som kan passe ind i alt fra hus og lejlighed til  diverse institutioner. Han har desuden også investeret i en såkaldt EasyFix-maskine, som borer et hul i bunden af træet stamme, og det gør det nemt at sætte på en fod, når man kommer hjem. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
65-årige Arne Christensen arbejdede i mere end 20 år som svinebonde, før han valgte at skifte stalden ud med juletræer og den friske luft.
Annonce

Vamdrup: Det lå ikke umiddelbart i kortene, at 65-årige Arne Christensen skulle blive juletræsavler, men da han efter mere end 20 år som svinebonde stod med en syg besætning af grise, valgte han at sadle om og starte forfra.

- Jeg synes ligesom, at jeg havde udtjent min værnepligt i en stald, så jeg trængte til at komme ud i den friske luft, og så blev det altså juletræer, forklarer Arne Christensen, mens han bevæger sig rundt mellem rækkerne af grantræer i alle tænkelige størrelser.

Han plantede de første træer tilbage i 2006, og siden da har de 10 hektarer på Klebækvej 42 været indhyllet i grannåle fra cirka 70.000 nordmannsgran-juletræer.

- Det tager cirka syv år, fra man planter et træ, til det er klar til salg. Jeg kendte heldigvis nogle, som var i faget, men det var nogle dyre lærepenge til en start, og jeg har lært rigtig meget i løbet af de seneste par år, siger Arne Christensen.

Annonce

Hårdt arbejde

Fra den 1. december sætter han gang i salget af juletræer, og den resterende del af året bruger han på at sørge for, at træerne arter sig præcis, som de skal.

- Der er måske mange, der tror, at man bare planter et frø og så vokser der et perfekt juletræ op, men det er faktisk enormt hårdt arbejde. De skal både vækstreguleres, formklippes og så er jeg også nødt til at sætte en stor pind på i toppen af træerne, siger Arne Christensen, mens han peger op imod toppen på et af de grantræer, som er klar til salg i år:

- Det gør jeg for at sikre, at fuglene ikke lander øverst i træet og knækker toppen på det, for så er det ikke meget ved at sælge som juletræ, siger han.

Arne Christensen påsætter lange pinde i toppene af sine træer for at være sikker på, at fugle ikke sætter sig øverst og knækker toppene af. Derudover formklipper han også alle træer, så de får den helt rette juletræsform. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Han er ene mand på plantagen, og må derfor selv rundt forbi de mange tusinder af træer, og selvom det er hårdt arbejde, så har det også sine fordele.


Det er rigtig meget arbejde i det, men jeg elsker faktisk at gå ude, og så er jeg også i højere grad herre over min egen tid, så hvis der er en dag, hvor jeg har lovet at passe børnebørnene, så er der også plads til det. Modsat svinene så hviner juletræerne trods alt ikke efter mad.

Arne Christensen


- Det er rigtig meget arbejde i det, men jeg elsker faktisk at gå ude, og så er jeg også i højere grad herre over min egen tid, så hvis der er en dag, hvor jeg har lovet at passe børnebørnene, så er der også plads til det. Modsat svinene så hviner juletræerne trods alt ikke efter mad, siger han grinende.

Annonce

En komplet oplevelse

Arne Christensen sælger juletræer både til det danske marked og som eksport, og så er han inden for de seneste par år begyndt at gøre endnu mere ud af salget i Vamdrup, så juletræshandlen bliver en god oplevelse for både store og små.

- Jeg har en kane, hvor man kan få taget et billede, og en traktor, som jeg tit kører frem, fordi børnene synes, den er sjov at kravle rundt på, og så regner jeg også med at arrangere et sjovt konkurrenceløb rundt blandt træerne, hvor man kan vinde en gavekurv og sådan, og hvem ved, måske julemanden også kunne finde på at kigge forbi, siger Arne Christensen med et lidt lumsk smil.

Selvom alderen har rundet de 65 år, så har Arne Christensen ikke umiddelbart i sinde at stoppe med at plante og sælge juletræer lige foreløbig.

- Hvis helbredet ellers er med mig, så tænker jeg da, at jeg fortsætter 25 år endnu, hvorfor ikke, siger han grinende.

Når salget af juletræer for alvor går i gang hjælper både Arnes døtre og hans hustru til med at sælge, og så er det også muligt hos Arnes hustru at bestille en flettet grankrans til sin dør. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce