Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Gå på opdagelse i byen: Fem centrale steder, der fortæller historien om Vamdrup

Vamdrup er en by med en rig historie, som blandt andet kan ses i mange af byens bygninger og naturområder. Arkivfoto: Mathilde Nygaard Jespersen
Annonce

Vamdrup: Vamdrup er en by, som er rig på historie, og det ses både i byensforskellige bygninger, natur, skulpturer og generelle opbygning. Poul Erik Jespersen har her udpeget et par af de centrale steder, som fortæller en del af historien om Vamdrup.

1. Vamdrup Kirke

Vamdrup Kirke er en af de bygninger, der er nem at få øje på, når man kører ind i byen fra vest. Kirketårnet rager nemlig hele 29 meter op i luften. Arkivfoto: Mathilde Nygaard Jespersen

- Kirker er typisk nogle af de bygningsværker, der er værd at besøge i en by, fordi de fortæller rigtig meget om historien. Det er seværdige bygninger, som ofte er centralt placeret i byer, fordi det tilbage i tiden var samlingspunktet. I Vamdrups tilfælde er det en ganske stor kirke, og det vidner blandt andet om, at byen allerede tilbage i den tidlige middelalder, hvor kirken også blev bygget, var tæt befolket. Samtidig ligger kirken centralt i byen, fordi det var en af de bygninger, som alle både i byen og på landet skulle have nem adgang til og mulighed for at bruge, siger Poul Erik Jespersen.

2. Danmarksgade

I Danmarksgade finder man mange forskellige stilarter i arkitekturen, og man kan således se alt fra parcelhuse i klassicistisk byggestil til bindingsværkshuse. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

- Det er en mange gader, som man kan vælge at fremhæve i Vamdrup, men Danmarksgade er helt særlig på grund af arkitekturen, som flere steder er en kombination af flere stilarter. Der er både klassicistisk stil, bindingsværk, romanske buer på gavlene og flotte tagkonstruktioner, som gør det til en oplevelse at gå igennem gaden. Man kan også tydeligt se, at det er folk, der var ganske velhavende, der har bygget på gaden. Jeg synes i hvert fald, at det er værd at tage turen forbi de mange forskellige huse, siger Poul Erik Jespersen.

3. Naturen omkring byen

Både Bønstrup Sø, Margrethelund og Frederikkelund er nogle af de mange naturområder omkring Vamdrup, som bruges til forskellige aktiviteter af borgere i byen. Arkivfoto: Sigrid Hald Kristensen

- Det er ingen hemmelighed, at der er fantastisk natur omkring Vamdrup, og her er Kongeåen naturligvis en af de oplagte steder at kigge forbi, fordi den i mange år var en helt central del af både Vamdrups og Danmarks historie som grænse. Både Margrethelund og Frederikkelund er også smukke områder, som bruges af mange borgere i byen, siger Poul Erik Jespersen.

Margrethelund er et gammelt anlæg, som blev skabt tilbage i slutningen af 1800-tallet. Det var byens gamle postmester, som satte sig i spidsen for at få et nyt lystanlæg til byen. Der var på daværende tidspunkt forhandlinger om, at det skulle etableres ved Bønstrup Sø, men forhandlingerne trak ud og i stedet tilbød H.P. Boysen, den daværende ejer af Boysens Hotel i Østergade, at stille området bag bygningen til rådighed. Hans hustru hed Margrethe, og anlægget er således navngivet efter hende.

- Både Margrethelund, Frederikkelund og området ved Bønstrup Sø har igennem mange år været samlingssteder for aktiviteter, skoleudflugter og lignende, og derfor er netop de grønne områder nogen, som mange fra byen kender og har været vant til at færdes i, siger Poul Erik Jespersen.

4. Vamdrupgård

Vamdrupgård bliver først gang nævnt i et notat fra 1460. Gården var tidligere en borg, og derfor er der også stadigvæk voldsted rundt om. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Gården nævnes første gang i et notat fra 1460. Oprindeligt bestod Vamdrupgård af to forskellige, nemlig en borggård og en ladegård. Borggården blev siden revet ned, mens ladegården blev ombygget til, at kongen kunne bruge den, når han var på jagt i området. Fra 1670 blev gården kongens ryttergods.

- Fordi gården tidligere var en egentlig borg, er der også stadigvæk voldsted ved den. Det er dog på privat område, så man kan ikke sådan lige gå derover, men gården har ikke desto mindre været en central bygning i byen igennem tiden. Omkring gården opstod nemlig de to landsbyer Øster Vamdrup og Vester Vamdrup, som altså i dag er smeltet sammen med bymidte, rundkørslen, og så videre, siger Poul Erik Jespersen.

5. Jernbanen og englænderbroerne

Ved den ene af englænderbroerne, som Poul Erik Jespersen her står på, blev der i 2005 bygget en metalbro til fodgængere og cyklister. Arkivfoto: Søren Gylling

-Jernbanen og stationen er nogle af de steder, der særligt fortæller historien om Vamdrup, fordi det var så afgørende for, at der overhovedet er en by her. Dengang lå hovedbygningen til stationen midt mellem skinnerne på grund af beliggenheden af den gamle grænse. Det betød, at alle passagerer, der rejste mellem Danmark og Tyskland, skulle skifte tog og gå igennem bygningen og vise pas, før de kunne komme videre fra Vamdrup, siger Poul Erik Jespersen.

- Den store aktivitet ved stationen betød også, at der var rigtig mange, der flyttede til byen, men den udvikling blev så bremset i 1920, da Vamdrup ikke længere var grænsestation. Jernbanen var og er dog stadigvæk et samlingspunkt, hvorfra man hurtigt kan komme til hotellet, beværtninger og så videre, siger han.

Da jernbanen blev bygget i 1866, skulle der findes en løsning på, at banen skulle krydse både Kongeåen og Vamdrup Å. Det blev et britisk entreprenørfirma, som fik til opgave at bygge et par stenbuebroer over åerne, og deraf kommer navnet englænderbroerne også.

- Det er nogle meget flotte broer, som stadigvæk kan ses i dag, så briterne har i den grad kendt deres håndværk. Der findes nogle enkelte af broerne rundt om i Danmark, men der er ikke så mange af dem, så man må sige, at det det er ganske unikt for Vamdrup, siger Poul Erik Jespersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce