Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Ingen corona-lempelser til kirkerne i denne omgang: - Vi må væbne os med tålmodighed

- I en corona-tid er det vigtigt, at folk stadig ved, at vi er her, mener sognepræsterne Jens Henrik Kristiansen og Maria Dusgaard König (i midten) samt kultur- og kirkemedarbejder Mette Bjelskou. Derfor uddelte kirkerne i Vamdrup og Hjarup forleden såkaldte forkælelsesposer i form af 56 konfirmationsposer og 70 kreaposer til børn. Foto: Thomas Holl
Det seneste år har budt på masser af corona-relaterede udfordringer for kirkerne i Vamdrup og Hjarup. Nu venter man i spænding på, hvornår folkekirken kan se frem til lempede corona-restriktioner.

VAMDRUP: Med den langsigtede genåbningsplan, der blev forhandlet på plads i Folketinget forleden, blev der sat datoer på genåbningen af mange dele af det danske samfund.

Men endnu er det uklart, hvornår eksempelvis folkekirken kan se frem til lempede restriktioner. Og det er en frustrerende situation at stå i, mener man hos Vamdrup og Hjarup kirker.

- Vi har lidt svært ved at aflæse genåbningsplanen. For vores eget vedkommende kan vi sige, at vi her i Vamdrup ikke har oplevet nogen smittespredning i forbindelse med kirkegangen, men vi har også været gode til at overholde restriktionerne, når det handler om at holde afstand og bære mundbind. Vi må nok bare vente og se, siger sognepræst Jens Henrik Kristiansen.

Annonce

Fællessangen betyder rigtig meget

- Vi havde håbet, at vi ved vores påskegudstjenester skulle overholde de samme restriktioner, der gjaldt før jul, hvor man måtte være 78 personer i kirken ad gangen, men sådan ser det ikke ud til at blive. Så det bliver formentlig stadig gudstjenester af en halv times varighed for 45 personer med to meters afstand. Og desværre uden fællessang, tilføjer han.

Og netop det med fællessangen er slet ikke uvæsentligt. Det stod ikke mindst klart i forbindelse med de julegudstjenester, som man måtte aflyse i Vamdrup og Hjarup kirker efter en anbefaling fra sundhedsmyndighederne og biskopperne den 23. december.

- Vi oplevede, at det at kunne synge i kirken er en meget vigtig ting for mange. Det er noget, de har savnet, og derfor bliver mange desværre væk her i corona-tiden, siger Jens Henrik Kristiansen.

Annonce

Har lukket meget ned

I det hele taget har det seneste år som for så mange andre også været et specielt et af slagsen for kirkerne i Vamdrup og Hjarup. Ikke mindst fordi det har været præget af aflysninger og ændringer.


Vi oplevede, at det at kunne synge i kirken er en meget vigtig ting for mange. Det er noget, de har savnet, og derfor bliver mange desværre væk her i corona-tiden

Jens Henrik Kristiansen, sognepræst


- Vi måtte lukke en masse af vores sociale aktiviteter ned i efterårsmånederne: Vores onsdagscafé for ældre, vores børneklubber og voksencafé og også suppeaftenerne, hvor enlige kan komme og spise sammen. Desuden måtte vi lukke den familieklub, vi har i samarbejde med KFUM’s Sociale Arbejde, ned, fordi det ikke kunne lade sig gøre at holde den nødvendige afstand. Også gospelkoret, der tæller en stor gruppe mennesker i området, blev lukket ned, fortæller kirke- og kulturmedarbejder Mette Bjelskou.

Annonce

Konfirmationer flyttet til juni

Dertil kommer, at konfirmationerne i kirkerne er blevet rykket fra maj til weekenden den 12.-13. juni.

- Konfirmanderne er blevet undervist online, og konfirmationerne vil så finde sted under de restriktioner, der måtte gælde til den tid, siger Mette Bjelskou.

Hun fortæller, at man i kirkerne har brugt megen tid og mange kræfter på hele tiden at forholde sig til corona-udviklingen i samfundet.

- Heldigvis har folk taget aflysningerne pænt. De har reageret med ærgrelse og skuffelse, men også forståelse. For det viser sig, at alle savner fællesskabet og nærværet, siger Mette Bjelskou og understreger, at det er vigtigt, at kirken er synlig i en tid som denne.

- Det er vigtigt, at folk stadig ved, at vi er her. Derfor uddelte vi forleden såkaldte forkælelsesposer: 56 konfirmationsposer med et krus, kakao, popcorn og skumfiduser og så 70 kreaposer til børn med blandt andet påskespil, frø, karse, solsikker, popcorn og Sigurd Barretts påskefortællinger. Det var en fornøjelse at se den glæde, poserne skabte rundt omkring, siger Mette Bjelskou.

Populære pilgrimsvandringer

Det er populært at tage på pilgrimsvandring i Vamdrup og omegn.

Siden 2019 har sognepræst Maria Dusgaard König med jævne mellemrum arrangeret vandringer, der typisk har haft 15-20 deltagere. Man går som regel mellem seks og otte kilometer, og turene indledes gerne med en andagt med et specifikt tema.

Under vandringen går man med den afstand, som de aktuelle corona-restriktioner foreskriver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce